Pastörize sütten ağzı yanan sokağa döndü
Geçen yıl litre bazında 1 lira 15 kuruş olan üreticiden çiğ süt alış fiyatı bu yıl değiştirilmedi. Buna karşın ürünün market raf fiyatı yüzde 40 yükselip 3 lirayı aşınca, 2.5 liradan satılan sokak sütüne rağbet arttı
Et ve sebze fiyatlarında üretici ile raf fiyatı arasındaki uçurum, süt fiyatlarında da görülmeye başladı. 2014 yılında litresi 1 lira 15 kuruş olarak belirlenen çiğ süt alış fiyatının değiştirilmeyerek bu yıl aynı kalmasına rağmen raflarda yüzde 40 zamlanması tüketicileri tekrar sokak sütüne yöneltti. Bu durum, sağlık sorununu da yeniden gündeme getirdi.
Balıkesir Merkez Süt Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Cihat Şimşek, Ulusal Süt Konseyi’nce geçen yıl belirlenen çiğ süt fiyatının halen geçerli olduğunu söyledi. Şimşek, “2015’te fiyatların yeniden şekillenmesi gerekiyordu. Sanayici tarafından, piyasanın bunu taşıyamayacağı belirtildi ve geçen yılki 1.15 liralık fiyat kaldı. Çiğ süt fiyatları artmadı. Raftaki ürüne bakarsanız yüzde 40’lara varan artışlar oldu. Bizden aldıkları üründe artış olmadıysa, tüketiciye ulaşan süt fiyatı nasıl artıyor?” sorusunu yöneltti.
Rafta 3.25 liraya çıktı
Sütün raf fiyatının 3.25 lira, sokak sütünün ise 2.50 lira olduğuna işaret eden Cihat Şimşek, marketteki fiyat arttıkça toplumun sokak sütüne yöneldiğine dikkat çekti. Şimşek, “Bu durum, her ne kadar istenmese de sokak sütçülüğünün önünü de açmış oluyor. Sokak sütçülüğünden uzak durulmalı” ifadesini kullandı.
Fabrikaya giren sütün litresinin 1.15 lirayı hiçbir zaman bulmadığını belirten Şimşek, konsey fiyatlarının en fazla uygulandığı Marmara bölgesi dışında üreticiden alınan çiğ sütün litresinin 1 liranın altında kaldığını, bu durumda ortalama fiyatların düştüğünü dile getirdi. Sanayicinin ödemeler konusunda farklı yol izlemeye başladığından da yakınan Şimşek, “15 günde ya da ayda bir ödenen süt bedelleri, 50 günde bir ödeniyor. Sanayici sanki üretici bu üretimi bıraksın diye zorluyor gibi görünüyor. Para alamayan üretici ne kadar üretebilir? Hem geçen yılki fiyatlarla devam ediyoruz hem de paramızı zamanında alamıyoruz” diye konuştu.
Sokak sütü 2.5 lira
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Fatih Salih Okumuş, et kesiminin 22 lira olduğunu ancak kasapta 40 liradan satıldığını belirterek, “Patates tarlada 90 kuruş manavda pazarda 4 lira. Aracılar çok fazla kar koyarak tüketiciye sunuyor. Türkiye’nin bu genel sorunu sütte de geçerli” dedi. Sütün üreticiden çıkış fiyatının artmadığını ancak market fiyatlarının yükseldiğini dile getiren Okumuş, “Ulusal Süt Konseyi, Nisan’da yapacağı toplantıyı Haziran’a erteledi ve bu aya kadar fiyatların aynı kalması yönünde tavsiye kararı alındı” diye konuştu. Bahar aylarında süt üretiminin fazla olduğunu belirten Okumuş, “Bu dönemde arz fazla, İstanbul’da sokak sütünün 4 lira olduğu söyleniyor, birçok yerde 2.5 liradan satılıyor. Sokak sütüne karşıyız” ifadesini kullandı.