Para kazanmanın 8 yolu! Çalışmadan gelir sağlama....
Para kazanmak için birçok kişi ya ek iş arıyor, ya düşük sermaye ile yeni bir iş kurmak istiyor ya da internet aracılığı ile para kazanmanın yollarını araştırıyor. Çalışmadan para kazanmak da mümkün. Pasif gelir olarak adlandırılan bu durum kişi herhangi bir eylemde bulunmadan gelir sağlamasını ifade ediyor. Pasif gelir nasıl sağlanır? İşte para kazanmak için yapmanız gerekenler....
Para kazanma yolları arasında en çok dikkat çeken çalışmadan para kazanmayı ifade eden pasif gelir sağlamak. Posta gazetesinden Özlem Denizmen bugünkü köşesinde para kazanma yollarını araştıranların dikkatini çekecek bir yazı kaleme aldı. İşte Denizmen'in kaleminden pasif gelir elde etmenin yolları, avantajları ve dezavantajları...
Çalışıp para kazanıyoruz lakin finansal özgür olmanın yolu pasif gelirden geçer. Önce bir uğraş ver, yatırımı yap, sonra paralar gelsin. İşte örnekleri;
Çalışıp verdiğin emek karşılığında kazandığın gelir. Örnek: Mağazadaki kasiyerin verdiği emek karşılığında aldığı maaş. Aktif olarak çalışmayı gerektirir. Çalışma yoksa para yok.
AVANTAJLARI
İşe sahipsin, yeni insanlarla tanışıyorsun.
Fırsatlara kolay ulaşabilirsin.
Çalışansan maaşını ayın belirli gününde, serbest çalışansan işi tamamladıktan sonra paranı alırsın.
İşini çok seviyorsan, sonuç seni tatmin eder. Topluma faydalı olmaktan gurur duyarsın.
DEZAVANTAJLARI
Çalışmazsan para kazanamazsın. Herhangi bir sağlık durumunda çalışmadığında finansal huzurun bozulabilir.
Başka bir gelir kaynağın yoksa o işe bağımlısın. Finansal açıdan bağımsız olmak için daha fazla zaman gerekir.
PASİF GELİR
Önce araştırıp çalışıp emek verip yatırım yaptıktan sonra, hiçbir şey yapmasan da oluşan düzenli gelir. Pasif gelir elde etmek için önce zaman, para ya da her ikisi için de yatırım yapman gerekir. Örnek: Kiraya verdiğin evinden, dükkanından veya tarlandan gelen gelir. O yatırımı yapmak için uğraşırsın, yaptıktan sonra ise rahat edersin. Sen bu geliri kazanmak için çalışmazsın, yatırımın senin için çalışır. Pasif gelirinin olması işini bırakman gerektiği anlamına gelmez.
AVANTAJLARI
Değerli zamanını parayla takas etmek zorunda kalmazsın.
Oturduğun yerde para kazanmaya devam edersin.
Hayatını idame ettirecek, finansal hedeflerine ulaşabileceğin pasif gelir kaynağın varsa, sevmediğin işini bırakabilirsin. Finansal olarak özgürsün.
Tutkun olan alanda çalışmaya devam edebilirsin.
DEZAVANTAJLARI
Birden fazla pasif gelirine sahip olmak harika ancak hiç çalışmayıp sadece evde oturarak para kazanmak da seni mutlu etmeyebilir. Atalarımız ne demiş ‘İşleyen demir ışıldar’. Kendini geliştireceğin, faydalı olacağını düşündüğün alanda değer üretmeye devam etmelisin.
DİKKAT!
Pasif gelir doğru seçim yapmayı, odaklanıp çalışmayı ve risk almayı gerektirir.
PARA KAZANMAK İÇİN 8 YOL
1- EMLAK (KİRA GELİRİ): Ev, ofis, arsanın düzenli olarak getirdiği gelir.
2- BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Beden yaşlansa da sen aynı sen, yani harcamalar şekil değiştirecek ama azalmayacak. Bir de ömür uzadı, ileride hayatını aynı koşullarda devam ettirmek için emekli maaşı yetmeyecek. Bugünkü gelirinin en az 3/4’ü kadar paraya ihtiyacın olacak. Buna hazır mısın? En az 10 yıl ödeme yapıp 56 yaşına geldiğinde ister bu paranın tamamını al, istersen yarısını al ve aylık maaş olarak kullan.
Yeter ki küpü akarken doldur. Örnek: 30 yaşındaki Esma bugün Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) girip 10 yıl boyunca her ay 250 TL ödeme yaparsa; 56 yaşına geldiğinde yaklaşık 152 bin TL geliri olacak. Enflasyon: Evet yüksek enflasyon var. Para değeri eriyor. BES şirketlerinin fon yönetimi, senelik olarak en az mevduat veya enflasyon üzeri kazandırmalı.
3- KÂR GELİRİ: Al-sat yaparak elde ettiğin gelir. Bu durum senin riske ne kadar duyarlı olduğuna bağlı.
4- EK İŞ: Kendi işin dışında kalan zamanında emek harcayarak kazandığın gelir. Örnek: Sosyal medyada takipçi sayın yüksekse kitap, kıyafet, dekorasyon, elektronik eşya gibi ürünleri yorumlayarak para kazanabilirsin. Sosyal medya hesabından paylaştığın bağlantıya tıklayan takipçilerin anlaştığın alışveriş sitesinden harcama yaptıkça sen de komisyon kazanırsın. Dikkat! Bu işe başlarken diğer kişilerden farklı olman, takipçi kazanman için zaman ve emek vermen şart.
5- HİSSE SENEDİ (TEMETTÜ GELİRİ): Temettü, şirketin dönem içinde elde ettiği kârdan ortaklarına dağıttığı pay. Ortağın kârdan ne kadar pay alacağı hisse senedi miktarına göre belirlenir. Şöyle düşün. Tavuk aldın (hisse) tavuk yumurtluyor (temettü). Örnek: 160 liraya aldığın bir hisse, 200 liraya çıktığında kâr getirin yüzde 25 olur. Bir de yüzde 10 (16 lira) temettü verirse, getirin yüzde 35 olur. Bir şirket temettü veriyorsa ileriye dönük kârlılığının devam edeceğine güven duyuyor ve herkese bunu gösteriyor demektir. Her hisse senedi temettü vermez. Hisse senedini alırken buna dikkat et.
6- SADELEŞ SAT, KAZAN: Evindeki, gardırobundaki fazlalıkları bul. Son altı ay içinde hangi kıyafetleri giymedin, hangi aksesuarları kullanmadın? Hepsini topla ve ikinci el eşya uygulamalarında sat. Hem evin ferahlasın hem de bütçen.
7- TELİF HAKLARI: Senin fikrinin, bilginin kullanılmasından kazandığın gelir. Örnek: Çektiğin fotoğrafları, görsel stok sitelerine yükleyebilirsin. Fotoğraflar kaydedildikçe, sen de pasif gelir elde edersin veya YouTube videosu çekip, o video izlendikçe reklam geliri alabilirsin.
8- ARABA KİRALAMAK: Birçok kişi bu şekilde ihtiyaç duyduğunda araba kiralamayı tercih ediyor. Bunun için araba arayan ve arabasını kiralamak isteyen kişileri bir araya getiren uygulamalar var.