Özyeğin, Finansbank için pazarlığa Şubatta oturacak
Taliplerle görüşmeleri sürdüren Morgan Stanley'in 20 Şubat'a kadar 4 isimden oluşacak kısa listeyi hazırlaması bekleniyor. Müşteriler, 20 Mart'a kadar Finansbank'ta inceleme yapacak
Finansbank'a gelen teklifleri değerlendirmek için Morgan Stanley'e yetki veren Fiba Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in, Şubat ayında nihai pazarlık masasına oturması bekleniyor. Halen 10 civarında yabana bankanın ilgi duyduğu Finansbank'ta Morgan Stanley 20 Şubat'a kadar kısa liste oluşturup, sayıyı 4'e indirecek. Müşterilerin bu sürecin hemen ardından bankada inceleme yapması bekleniyor. 20 Şubat-20 Mart arasında olması beklenen inceleme sürecinde taliplerin bankanın tüm bölüm başkanlarıyla birebir görüşme yapacağı belirtiliyor. Kısa listeye girecek 4 bankanın ismi şu andan netleşmiş değil. Ancak spekülasyonlar var. işte kısa listeye yakın adaylar:
Kimler daha yakın?
Listenini ilk sırasında Deutsche Bank yer alıyor. Banka, Ağustos ayında sonuçlanan Garanti Bankası'nın saüş sürecinde de kısa listede yer aldı. Garanti'yi GE'ye kaptıran Deutsche, Finansbank'taki pazarlık süreciyle yakından ilgilenen yabana bankalardan biri oldu. Ayrıca Finansbank'ın yapı olarak Garanti Bankası'yla benzer özellikler içermesi de (Kredi karti ve bireysel kredideki hızlı büyüme. Aktiflerin içindeki yüksek kredi payı gibi özellikler) Deutsche'nin ilgisini kuvvetlendiren bir başka etken. Diğer yandan kısa liste için ismi geçen bankalardan biri de italyan Intesa. 2001'den beri Türkiye'ye iddialı bir giriş yapmak isteyen Intesa bunu bir türlü gerçekleştiremedi. Intesa ve Doğuş, Garanti için 2001 ve 2004'te iki kez söz kesti ama anlaşma sağlanamadı, îtalya'daki en büyük rakiplerinden UniCredito'nun Türkiye'de Koçbank ve Yapı Kredi'yle yaptığı atilim da, Intesa' nın isteğini artıran önemli bir etken olarak değerlendiriliyor.
Finansbank'la pazarlık masasına oturacağı belirtilen bir başka banka da Belçika-Fransız ortaklığı olan Dexia. Türkiye'de şubesi bile bulunmayan bankanın son dönemde Türkiye'deki gazetelere verdiği ilanlar ilgi çekmişti. Dünyanın 30'uncu büyük bankası Dexia'nın CEO'su Axel Miller, "Türkiye, Romanya ve Japonya bankacılıkta cazip, ilgileniyoruz" dedi. (Finansbank'ın Romanya'da da bankası var).
Sürpriz isim
Diğer talipler arasında adı geçen Citibank ise sürpriz isim olarak ' İğerlendirilebilir. Türkiye'de 24 şubesi bulunan banka, sektörde 19'uncu sırada. Citigroup Türkiye Başkanı Steve Bideshi'nin önceki gün yaptığı "Türkiye'de güçlü şekilde yer edinmek arzusundayız. Büyümenin çok farklı yolları vardır ve tüm dünyada Citigroup büyümek için tüm seçenekleri göz önünde bulundurur" açıklaması dikkat çekiciydi. Finansbank için diğer adayın da azınlık hisseleri alarak büyüyen Alman DZ Bank'ın olabileceği belirtiliyor.
Morgan Stanley' in raporu: Türk bankaları çok ucuz
Türk bankalarının hisseleri borsada son iki yılda önemli ölçüde prim yaparken, bu artışın yabana ortaklık konusunda zorluklar yaratabileceği iddialan gündeme gelmişti. Buna karşın borsadaki bankalar arasında hisseleri en çok değer kazanan (2002'nin sonundan itibaren dolar bazında 64 kat prim yapa) Finansbank'a 10'a yakın talip olduğu belirtiliyor.
Banka değerlerine ilişkin fiyatlamanın değişmiş olabileceğine ilişkin bir başka işaret de Morgan Stanley'in 13 Ocak'ta yayınlanan raporu. Özetle Türk bankalarının büyük bir değerlenme potansiyeli taşıdığını anlatan raporda, 4 Türk bankasının olması gereken fiyat seviyeleri yer aldı.
Bu fiyatlara göre borsada Akbank yüzde 26.4, iş Bankası yüzde 6.8, Garanti yüzde 43.9, Vakıfbank ise yüzde 51.5 düşük fiyatıardan işlem görüyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Ş&P de Türk bankalarının hala cazip olduğunu belirterek, yabana payının çok düşük seviyede bulunduğunu açıkladı.