Oyak, Arcelor'u Erdemir'de küçük ortaklığa razı etti
Erdemir ihalesinde Oyak'la yarışan Arcelor, küçük ortaklığa razı oldu. Erdemir'i devralacak Ataer'in yüzde 41'i Arcelor'un olacak
Erdemir'in yüzde 49.29'unu ihalede 2 milyar 960 milyon dolara alan Oyak Grubu, dünyanın en büyük ikinci çelik şirketi Arcelor'u küçük ortak olmaya razı etti. özelleştirmede şirketin yönetimine sahip olmak için Oyak'la yarışıp pes eden Arcelor, ihalede teklif ettiği fiyatın daha fazlasına Erdemir'de azınlık hissedarı olacak. Böylece Erdemir Oyak Grubu'nun yönetiminde bir Türk şirketi olarak kalmaya devam edecek.
Yönetim Oyak'ta
Oyak'ın bir süredir Lüksemburg merkezli çelik devi Arcelor'la yürüttüğü pazarlık görüşmelerinin ayrıntıları dün Özelleştirme İdaresi Başkanlığından (ÖİB) yapılan açıklamayla ortaya çıktı. ÖİB, Oyak'ın Erdemir hisselerim devralmak için kurduğu Ataer Holding'in yüzde 41'inin Arcelor'a devri için izin verdi. Bu iznin ardından Oyak ile Arcelor'un Erdemir'deki ortaklığı kesinleşme aşamasına geldi.
Ataer Holding'in yüzde 41'ini satın alan Arcelor'un Erdemir sermayesindeki doğrudan payı ise yüzde 20.2 düzeyinde gerçekleşecek. Yapılacak anlaşmayla Erdemir'in yönetiminde de çoğunluğun Oyak'ta olması bekleniyor. Arcelor'un Ataer Holding'e ortak olabilmek için Oyak Grubu'nun ihalede Erdemir hisselerine verdiği ücret üzerinden ödeme yapacağı belirtiliyor.
Bu durumda çelik devi Arcelor'un Ataer Holding'in yüzde 41'i için 1.2 milyar doların biraz üzerinde bir ödeme yapması bekleniyor.
Para peşin ödenecek
Oyak Grubu, Erdemir hisselerini devralmak için hafta başında Ataer şirketi aracılığıyla 1.6 milyar dolarlık kredi almak için harekete geçtiğini duyurmuştu. Bu krediye ek olarak Arcelor'dan gelecek parayla birlikte Oyak'ın Erdemir'in ihale bedelim peşin ödemesi bekleniyor.
Dünya ikincisi Arcelor, birinci olan Mittal'le şirket alma yarışına girdi
Arcelor, 2002 yılında Aceralia, Arbed ve Usinor'un birleşmesiyle dünyanın en büyük çelik üreticisi olarak ortaya çıktı. Ancak Lüksemburg merkezli şirket, son dönemde Hintli işadamı Lakshmi Mittal'e ait Mittal Steel ile girdiği 'şirket satın alma' yarışında geride kaldı. Arcelor bu yıl, agresif bir şekilde dünyanın dört bir yanında satın aldığı şirketlerle pazar payım ve üretim kapasitesini artıran Mittal'e sektör liderliğini devretti.Yıllık çelik üretimi yaklaşık 50 milyon metre ton seviyesindeki Arcelor, 2004 yılında 30 milyar euro ciro elde etti. 60 ülkede faaliyet gösteren çelik devinin çalışan sayısı ise 95 binin üzerinde.
Satışının yüzde 75'ini Avrupa'ya gerçekleştiren şirketin yeni hedefi Kuzey Amerika pazarı. Arcelor bu pazarda güçlenmek için son olarak Kanadalı Dofasco'yu gözüne kestirdi. Arcelor, şirket için 4.2 milyar dolar önerdi. Son iki yılda, çelik sektöründe yaklaşık yıllık 25 milyar dolarlık satın alma ve birleşme gerçekleştirildi. Arcelor ve Mittal'ın 2005 yılında toplam 10 milyar dolarlık şirket alışverişi yaptığı belirtiliyor.