Otomobil kredisi kullanırken dikkat!
Otomobil alırken kullandığınız krediye dikkat! Çünkü '0 faizli araç kredisi'nde büyük bir oyun var. Uzmanlar uyarıyor: "Beğendiği otomobili ’0’ faizli kredi ile alacağını düşünen tüketici, sözleşme ile reel faizden fazla ücret ödeyebiliyor. Tüketicinin çok karlı çıktığını düşündüğü an, işte tam o nokta aldatılma noktası"
Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Onur Kurulu Başkanı Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener, faizsiz, aşırı masraflı otomobil kredilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Dernek binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Av. Pınar Turhanoğlu Gücüyener, faizsiz kredi adı altında yüksek oranda kredi tahsis ücretine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
Cazip tanıtımların yapıldığı otomobil reklamlarında 36 aya varan vadeli, yüzde 0 faizli kredinin altından ’kredi tahsis ücreti’ çıktığına dikkat çeken Gücüyener, "Sözleşmelerin zayıf tarafı olan tüketiciler her türlü mal ve hizmet alımında olduğu gibi özellikle otomobil alımında ’0’ faizli kredilere çok dikkat etmelidir. Beğendiği otomobili ’0’ faizli kredi ile alacağını düşünen tüketici, sözleşme ile reel faizden fazla kredi tahsis ücreti ödemek zorunda kalmaktadır. Her konuda olduğu gibi mal ve hizmet alımlarında da tüketiciler, ödedikleri bedel ile elde ettikleri menfaat arasında bir denge aramalıdır. Tüketicinin çok karlı çıktığını düşündüğü an, işte tam o nokta aldatılma noktasıdır. Tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak kağıt üzerinde yazılı şekilde tüketiciye verilmesi zorunludur. Tüketici Kanunu’nda tüketici ile müzakere edilmeyen standart sözleşmenin bir parçası olan haksız şartların geçersiz olacağı açıkça belirtilmiştir. Tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarına ilişkin 2 bin 200 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine, 2 bin 200-3 bin 300 TL arasındaki anlaşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine, 3 bin 300 TL üstü uyuşmazlıklarda ise direkt olarak Tüketici Mahkemelerine başvuruda bulunabilirler" dedi.