Gazete Vatan Logo

Otobüs bileti fiyatlarına bayram öncesi büyük zam! Fiyatlar katlandı, 200 TL birden arttı

Otobüs biletlerine büyük zam geldi. Bayram öncesi gelen yeni zamlar vatandaşlar tarafından tepki ile karşılandı. Son iki ayda artan fiyatlara bayram zamları da eklenince fiyatlar yüzde 50 arttı. Tatil planı yapanların ulaşım giderleri de gidecekleri destinasyona göre değişiyor. Ramazan Bayramı'nda İstanbul'dan İzmir'e 300 lira olan otobüs bileti şu anda 500 liraya çıktı. Artan fiyatlar nedeni ile otobüs bileti satışlarında taksit uygulaması devreye alındı. Bazı firmalar internet üzerinden yapılan satışlarda kredi kartına taksit imkanı sunuyor. Öte yandan artan fiyatlar paylaşımlı araçlara olan talebi de arttırdı. Ancak uzmanar paylaşımlı araçlar konusunda vatandaşı uyarıyor. İşte bayram öncesi tatile çıkacaklar için şehirler arası ulaşımda son durum...

Otobüs bileti fiyatlarına bayram öncesi büyük zam! Fiyatlar katlandı, 200 TL birden arttı

Okullar tatil oldu, bayram yaklaştı. Tatil planları yapanlar bir kez daha düşünür oldu. Çünkü otobüs bilet fiyatları son 2 ayda yükseldi. Ramazan Bayramı'na kıyasla fiyatlar yüzde 50'in üzerinde arttı. Ramazan Bayramı'nda İstanbul'dan İzmir'e 300 lira olan otobüs bileti 500 liraya, Antalya'ya 300 lira olan bilet 450 liraya, 450 lira olan Trabzon bileti 600 liraya, 500 lira olan Gaziantep bileti 650 liraya çıktı.

"AKARYAKITTAKİ KDV VE ÖTV İNERSE FİYATLAR DÜŞER"

Sektör temsilcileri maliyetlerden vatandaşlar da fiyatlardan şikayetçi. Peki fiyatlardaki artışın önüne geçmek için ne yapılmalı? Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan, "Fiyatların artmasının nedeni akaryakıt. Mazot 15 liraydı, 30 lira olunca fiyatlar yükseldi haliyle. Mazot ve biletteki KDV indirmesi lazım. UKOME kararı ile de servislerin otogarlara yasaklanması lazım. Yolcunun maliyetini aşağı çekersek bilet fiyatları da yüzde 30-40 iner" dedi.

Otobüs bileti fiyatlarına bayram öncesi büyük zam Fiyatlar katlandı, 200 TL birden arttı

TAKSİT DÖNEMİ!

Otobüs biletlerinin 2 katı fiyatına yükselmesiyle birlikte biletleri almakta zorlanan vatandaşlar için yeni uygulama başladı. Uygulamaya göre internetten alınan biletler için kredi kartına taksit başladı. Firmalar uygulamanın satışları artırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, fiyatların bu şekilde gitmesiyle birlikte uygulamanın yaygınlaşacağını söyledi.

Otobüs bileti fiyatlarına bayram öncesi büyük zam Fiyatlar katlandı, 200 TL birden arttı

PAYLAŞIMLI ARAÇLARA YOĞUN TALEP

Artan bilet fiyatlarının da etkisiyle bayram öncesi tatile veya memleketine gitmek isteyenler araç paylaşım platformlarına akın etti. Bilet fiyatlarının yarısına yolculuk imkânı tanıyan platformlar ucuz olsa da güvenlik açısından risk teşkil ediyor.

Son dönemde akaryakıta gelen amlar otobüs ve uçak bileti fiyatlarını âdeta uçurdu. Son iki ayda otobüs biletlerine yüzde 70, uçak bileti fiyatlarına yüzde 50 üzerinde zam geldi. Yaklaşan Kurban Bayramı da artan fiyatların tuzu biberi oldu. Fırsatçılar ve yüksek fiyatlardan etkilenmek istemeyenler ise alternatif yollara başvurmaya başladı. Araç paylaşım platformlarına talep ciddi şekilde arttı. Örneğin bayram öncesi 7 Temmuz’da İstanbul’dan Kayseri’ye gitmek isteyen bir kişi, otobüse 500 TL, uçağa 900 TL öderken, araç paylaşımı platformları ile 250 TL’ye gidebiliyor.

Haberin Devamı

Otobüs bileti fiyatlarına bayram öncesi büyük zam Fiyatlar katlandı, 200 TL birden arttı

KÖTÜ NİYETLİLER DE VAR

Türkiye gazetesinden Kaan Zengin'in haberine gör; fiyatların makul olması başta öğrenci ve bekarları bu uygulamaları kullanmaya yönlendirdi. Ancak bu durum beraberinde başka sorunları da getirdi. Araç paylaşımında fiyat ucuz olsa da bazı durumlarda risk teşkil ediyor. Her ne kadar bir profil oluşturarak bütün bilgileri karşı taraf ile paylaşsanız bile bazı durumlarda işin rengi değişebiliyor. Sosyal medya ve şikâyet platformlarında bu uygulamalarla ilgili birçok şikâyet bulunuyor. Mesela yolcuları taşıyacak olan kişilerin kadın profillerin mesajlarına daha çabuk döndüğü iddia ediliyor. Bazı şikâyetler ise taciz boyutuna kadar ulaşıyor. Tabii böyle durumlarda uygulamayı yöneten kişiler tarafından cezai yaptırım uygulanıyor. Hatta iş, mahkemeye kadar gidebiliyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Haberin Devamı

Tamamen kişilerin anlaşmasına ve güvenine bağlı ilerleyen sistem şöyle işliyor. Öncelikle yolcu mu yoksa taşıyan mı olacaksınız bunu belirtiyorsunuz. Bir profil oluşturuyorsunuz. Gideceğiniz yeri seçip tarihleri belirtiyorsunuz. Yolcu iseniz, sizin gideceğiniz yöne gidecek olan profillerle eşleşiyorsunuz. Araç sürücüsü iseniz yolculardan size talep geliyor. Ödeme işlemini araca binince ya da isterseniz yolculuğunuz tamamlanınca yapıyorsunuz.

SÜRÜCÜNÜN GÜVEN KARNESİNE BAKILIYOR

Profillere yapılan yorumlar, yolcu taşıyan kişilerin güven karnesini oluşturuyor. Kötü yorum alan kişiler az puanlı olduğu için daha az kişi ile eşleştiriliyor. İyi puanlı iseniz daha üst sıralarda çıkıyorsunuz, böylece daha fazla müşteri almanız mümkün oluyor. Şayet taciz, hırsızlık, darp vs gibi durumlar yaşanırsa şikâyet etme durumunuz söz konusu. Böyle bir durumda profil tamamen kapatılıyor ve istenirse olay mahkemeye taşınabiliyor.