Ortalığı karıştıracak Türkiye notu iddiası!
Standard&Poor's'un “sürpriz” not artırımının arkasındaki neden Türkiye’ye daha yüksek not veren Moody’s ve Fitch’i yakalama çabası...
Dünyanın önde gelen uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Standard&Poor’s’un Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesinin olumlu yankıları sürerken, Ankara’nın bu yıl büyümeyi yüzde 4’e çıkarmak istediğine dikkat çekilerek, "Türkiye’de “yeniden dengelemenin sona erdiği" görüşleri de dile getiriliyor.
ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, S&P’nin, Türkiye’nin “dirençli ekonomisine ve 30 yıllık isyanı sona erdirme adımları”na atıfta bulunarak Türkiye’nin kredi notunu artırdığına dikkat çekti.
Not artırımının, Türkiye için “kritik” bir dönemde geldiğini belirten gazete, TC Merkez Bankası’nın, GSYH’yı sürdürülebilir bir tempoda tutabilmek için “sürekli para politikasında ince ayarlar yaptığını” öne sürdü. Gazete şu değerlendirmeyi de yaptı:
“Ancak analistler, olumlu siyasi gelişmelerin olduğu bir ortamda bile Ankara, 2012’de yüzde 3 olan büyümeyi bu yılda yüzde 4’e çıkarmanın peşinde iken 800 milyar dolarlık ekonomideki yeniden dengelemenin sona erdiğini söylüyorlar. Krediye dayalı iç tüketimdeki toparlama, Türkiye’nin 'Aşil topuğu' olan kısa vadeli dış kaynak ihtiyacının kötüleşmesini tetikleyecek.”
ABD’li gazete, cari açık ve enflasyondaki en kayda değer iyileşmelerin son bulduğu yönünde ekonomik sinyaller varken S&P’nın gerçekleştirdiği “sürpriz” not artırımının, birçok iktisatçı tarafından söz konusu kuruluşun Türkiye’ye daha yüksek not veren Moody’s ve Fitch’i yakalama çabası olarak yorumlandığını yazdı.