OECD dünyadaki ilk bölge ofisini Türkiye’de açtı! Genel Sekreter Cormann'dan CNN Türk'e özel açıklamalar
İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) dünyadaki ilk bölge ofisini İstanbul'da açtı. OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, Türkiye'nin teşkilat için önemi ve İstanbul merkezli ofisin faaliyetleri hakkında CNN Türk'e açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) dünyadaki ilk bölge ofisini Türkiye’de açtı. OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, CNN Türk muhabiri Hilken Doğaç Boran'a konuştu.
DEPREM YARDIMLARI
"Türkiye, yüzyılın en kötü felaketini yaşadı. OECD bu süreçte nasıl yardımlarda bulundu? Ekonomik toparlanmanın yol haritası nasıl olacak?" sorusuna yanıt veren Cormann "Bu yıkıcı felaketin ardından depremzede yakınlarıyla birlikte yas tutmayı sürdürüyoruz. Kalbimiz dünyanın her yerindeki Türklerle. Burada ciddi bir uluslararası finansal yardım akışı gördük. Şu ana kadar 190 milyon dolarlık destek geldi. Bu çok önemli. Bunun yarısından fazlası OECD’nin kalkınma yardımları komitesi üyelerinden geldi. OECD olarak kurucu ülkelerimizden ve değerli üyelerimizden Türkiye ile finansal desteği doğru şekilde kullanıldığından emin olmak için elimizden gelen desteği yapmaya, birlikte çalışmaya hazırız. Türkiye’deki yetkili kurumlarla çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.
NEDEN TÜRKİYE'Yİ SEÇTİLER?
Genel Sekreter Cormann "OECD’nin ilk bölgesel merkezini İstanbul'da açtınız. Türkiye'yi seçmenizin sebebi nedir? Bu ofis Türkiye ve OECD işbirliğini derinleştirme yönünde nasıl fayda sağlayacak?" sorusuna işe şöyle yanıt verdi:
"Türkiye ve özellikle İstanbul oldukça stratejik bir konuma sahip. Türkiye, Avrupa ve Asya arasında bir köprü. İstanbul, Avrupa’yı, Asya’yı, Kuzey Afrika'yı ve Ortadoğu’yu birbirine bağlıyor. Hepsi OECD faaliyetleri açısından çok önemli. Çünkü dünya çapında daha iyi yaşamlar için daha iyi politikalar sağlamayı hedefliyoruz. Bu merkez üzerinden bu bölgelerde işbirliğini artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca günümüzün sorunlarıyla baş edebilmek için en iyi uygulamaları ve en iyi politikaları teşvik etmek istiyoruz."
İKLİM KRİZİ
"Birleşmiş Milletler yakın zamanda yeni bir iklim raporu ve beraberinde bir uyarı yayınladı. Genel Sekreter Antonio Guterres ‘İklim bombası’ çalışıyor dedi. OECD olarak iklim kriziyle mücadelede kendinizi nerede görüyorsunuz?" sorusunu da cevaplayan Genel Sekreter Cormann şunları söyledi:
"İklim krizi çok acil ve bunu hızlı ve etkili biçimde çözmemiz çok önemli. İyi Haber şu, dünya çapında birçok ülke net sıfır salınımına ulaşma hedefi koydu. Türkiye de bu ülkelerden biri. Buradaki önemli husus şu, münferit çabaları küresel çapta etkili olmalı. Dünyanın bir noktasında alınan önlemler yüzünden karbon salınımına yol açan faaliyet ve istihdamın başka bir noktaya taşınması işe yaramaz. Hatta ekonomik çıktıya göre bu salınımları arttırabilir bile. Yani bize daha fazla küresel işbirliği gerek. Dünyanın farklı noktalarındaki ülkelerin salınım azaltma hedeflerine ulaşma yolları konusunda karşılıklı anlaşma lazım. OECD burada devreye giriyor. Küresel işbirliğini ve koordinasyonu arttırmak için arabuluculuk yapabiliriz. Bunu da veri ve bilgi paylaşımıyla başarabiliriz. Kanıta dayalı müşterek eğitimlerle başarabiliriz. Kapsayıcı ve çok taraflı diyalog için bir platform sağlayabiliriz. Gelişmiş yükselen piyasalarla gelişmekte olan ekonomileri bir araya getirebiliriz. Tek ve herkesin eşit olduğu bir masada toplayabiliriz. Burada ülkelerin münferit salınım azaltma adımlarının küresel etkilerini nasıl en iyi şekilde yönetebileceğini konuşabiliriz. Bunu başka alanlarda yaptık. Böyle kapsayıcı ve çok taraflı arabuluculuk işleri konusunda sağlam bir karnemiz var. Türkiye de bu görüşmelerin, bu projelerin kalbinde bulunuyor. Bu önemli projeyi yürütürken Türkiye'nin devamlı desteğini de iple çekiyoruz."