O’nu inşaat ‘LEKE’ledi
Hazırgiyim ihracatçısının finansmana erişimini sağlamak için protokol imzalandı. Bu destek, akıllara iflas erteleme isteyen Leke Jeans’i getirdi. İHKİB Başkanı Tanrıverdi, Leke Jeans’in inşaat işlerinden dolayı sıkıntı yaşadığını söyledi.
Son yıllarda gayrimenkul sektöründe patlama yaşanıyor. Başta İstanbul olmak üzere konut projeleri peş peşe devreye giriyor. Ana işi inşaat olmayan ancak bu sektörde kâr olduğunu düşünen başka şirketler de gayrimenkul sektörüne giriyor. Tekstil, gıda ve otomotiv gibi sektörlerden gayrimenkule giren firmalar da projeler geliştiriyor. Ancak, sektördeki imar sorunları, vergi yükü gibi nedenlerle zor durumda kalanlar olabiliyor. Bunun son örneği Leke Jeans oldu. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Leke Jeans’in hazırgiyim faaliyetlerinden dolayı iflas erteleme istemediğini, asıl problemin gayrimenkul işlerinden kaynaklandığını savundu.
İHKİB, Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu’nun (KGF), küresel ve bölgesel sorunlar nedeniyle yeni açılımlara yönelen hazır giyim ihracatçısını desteklemek amacıyla yaptığı işbirliği toplantısında, protokolle iflas erteleme gibi zorda olan firmalara destek olunup olunmayacağının sorulması üzerine Hikmet Tanrıverdi, “İflas erteleme isteyen Leke Jeans kendi özelinde yaptığı işten dolayı değil, gayrimenkul piyasasındaki işlerinden dolayı bu sıkıntıyı yaşadı. Hazırgiyim ihracatçısı olup da iflas erteleme alan pek yok gibi” cevabını verdi.
KOBİ’lere 100 milyon TL
Küçük ve orta ölçekli hazır giyim üreticilerinin ihracat potansiyeli ve performansını artırmak amacıyla finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını öngören “İHKİB Eximbank KGF İş birliği Protokolü”, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli’nin katılımıyla imzalandı.
Protokole göre Eximbank, ihracatı geliştirmek için KOBİ niteliğindeki hazır giyim ihracatçısı işletmelere kullandırılmak üzere KGF’ye 100 milyon lira ilave kefalet limiti verecek. 200 bin ile 2 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştiren şirketlerin kullanabileceği KGF kefalet limiti, firma başına maksimum 2 milyon lira olacak. Tanrıverdi, üretim maliyetlerindeki artışın yanı sıra komşularla yaşanan sorunlar nedeniyle de sektörün çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapıyor
TÜRK Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, KOBİ’lere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını söyledi. Kaplan, kredi kullanan 5 bin 720 firmanın yüzde 76’sının KOBİ niteliğinde olduğunu belirterek, “Potansiyele sahip ancak kaynak yetersizliği çeken KOBİ’lerin de ihracata yönelmelerini sağlamak istiyoruz” dedi. KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli de Eximbank’tan kredi kullanacak KOBİ’lere yüzde 100 kefil olacaklarını aktardı.