O da fırsatı kaçırmamış
Adalet Bakanı bile çocuklarını yasa çıkmadan sigortalı yapmış
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, emekli olma şartlarını zorlaştıran yasa yürürlüğe girmeden hemen önce 13 yaşındaki oğlunu ve 15 yaşındaki kızını sigortalı yaptırdığı anlaşıldı. Kayıtlara göre Şahin’in oğlu 15 gün, kızı ise 1 gün sigortalı gösterilerek daha uzun süre prim ödeyip geç emekli olmaktan kurtuldu.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun fiili çalışma olmadan sigorta işlemi yaptırılmasını ‘Yasadışı’ ilan etmesine rağmen Adalet Bakanı’nın 13 yaşındaki oğlu ve 15 yaşındaki kızını, yeni Sosyal Güvenlik Yasası’nın ağır şartlarından son anda kurtardığı ortaya çıktı.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in oğlu Sosyal Güvenlik Yasası’nın yürürlüğe girdiği 30 Nisan 2008 tarihinden 4 gün önce bir reklam ajansında, kızı da 18 gün önce abisinin, yani Şahin’in büyük oğlunun avukatlık şirketinde “sigorta kayıtları” yaptırılarak çalışıyor gösterildiler. Böylece Şahin’in iki çocuğu, yeni yasanın getirdiği 65 yaşında emeklilik ve daha fazla prim ödeme gibi yüklerden kurtarılmış oldu.
Okulu Ankara’da ama...
SGK kayıtlarına göre, Bakan Şahin’in 1993 doğumlu kızı Büşra, yeni yasa yürürlüğe girmeden 18 gün önce 12 Nisan’da işe girdi ve yine aynı gün işten çıktı. Ancak 1 günlük prim ödemesiyle, “0602200816047” SSK sicil no ile sisteme dahil oldu.
Büşra Şahin’in yeni Sosyal Güvenlik Yasası’nın olumsuzluklarından kurtulmasını sağlayan işe giriş çıkış yaptığı işyerinin ise, abisi Cem Şahin’in Ankara’daki avukatlık bürosu olduğu öğrenildi. Ankara Cinnah Caddesi adresinde görünen Cem Şahin’in, avukatlık bürosunu sonradan devrettiği bildirildi.
Bakan Şahin’in 1995 doğumlu oğlu Burak Şahin de, yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sadece 4 gün önce işe başlamış gösterilerek, “3402200828029” sicil no ile SSK’lı oldu ve 10 Mayıs tarihine kadar 15 gün sistemde kaldı.
Oğul Burak Şahin’in 15 gün primini ödeyerek yeni yasanın olumsuzluklarından etkilenmesini önleyen işyeri ise kayıtlarda İstanbul- Akatlar-Beşiktaş adresli Dualist Reklam Ltd. isimli bir reklam ve yayıncılık ajansı olarak görünüyor. Şirket, İstanbul’da kurulu. Sigorta kaydı yapıldığı Nisan 2008 tarihinde 13 yaşında olan oğul Burak Şahin’in, okulların açık olduğu ve 2. yarıyıl eğitim ve öğretim döneminin ortasında İstanbul’daki bir reklam ajansında çalışıyor görünmesi de ayrıca dikkat çekti.
SGK üst yönetiminde ikinci ‘Çocuk’ vakası
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Veysel Uyar’ın 13 ve 5 yaşlarındaki iki çocuğunu, mevcut maddeden yararlanma tarihinin bitiminden bir gün önce 29 Nisan 2008 günü işçi diye tescil ettirdiği ortaya çıkmıştı. SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Yadigar Gökalp’in de kızını reformdan korumak için bir cep telefonu bayiinde çalışıyor gösterdiği anlaşıldı. Kayıtlara göre 1 Ocak - 31 Ocak tarihleri arasında lise 2. sınıf öğrencisi kızının 30 günlük işe giriş çıkış kaydını yaptıran Yadigar Gökalp’in kızı Bengisu, SSK’da 0601200745243 sicil no ile sisteme yasa yürürlüğe girmeden kaydoldu.
SGK fiili çalışma olmadan sigorta yaptırma işlemini ‘yasadışı’ ilan etmişti
SOSYAL Güvenlik Reformu’nun 30 Nisan 2008’de yürürlüğe girmesinden önce vatandaşların çocuklarını, 65 yaş sınırından etkilenmemesi için bir yerde sigortalı gösterme telaşına düşmesi büyük sorun olmuştu. Hükümet temsilcileri ve SGK yöneticileri bu durumun “yasadışı” olduğunu belirterek “fiili çalışma olmadan sigortalı gösterilenlerin kayıtlarının iptal edileceğini” açıklamıştı. Yapılan denetimlerde de 18 yaşın altındaki 40 bin çocuğun sigortası fiili çalışmaya dayanmadığı için iptal edilmişti.
Az prim ödeyip daha çok maaş alabilecekler
Sosyal Güvenlik Yasası’nın yürürlük tarihinden önce sigorta girişi yapılanlar, temelde 4 büyük avantaj elde etti.
- Öncelikle yasa yürürlüğe girmeden önce sigortalı oldukları için 65 yaşını beklemeyecekler. Yasadan önce sigorta kayıtları yapıldığı için bu çocuklar kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 yaş kuralına tabi olacaklar.
- Ayrıca, gelecekte büyüyüp, çalışıp, emekli olmaları halinde emekli maaşları hesaplanırken ilk 10 yıl için aylık bağlama oranı yüzde 3 olarak kabul edilecek. Eğer binlerce çocuk gibi yasadan sonra sigortalı olsalardı, aylık bağlama oranı bütün yıllar için yüzde 2 olarak hesaplanacaktı.
- Ayrıca, yeni Sosyal Güvenlik Yasası, emekli olduktan sonra hem emekli maaşı alıp hem de çalışmaya izin vermiyor. Ama bu çocuklar yasadan önce sigortalı yapıldıkları için emekli olduklarında katkı payı ödeyerek hem emekli maaşı alacaklar hem de çalışabilecekler.
- Bir kritik nokta da şu prim ödeme gün sayısında. Yasa yürürlüğe girmeden önce sigortalı olanlar 7 bin gün prim ödeyerek emekli olabilecekler.