Gazete Vatan Logo

Notuna göre kredi dönemi

Kredi kefaletinde verimliliği artırmak için kredi derecelendirme sistemine geçildi. Bankalar firmaların notuna göre krediye karar verecek. Takibe dönüşecek kredi oranı yüzde 7’yi aşamayacak.

Notuna göre kredi dönemi

KOBİ’ler ve ihracatçıların finansmana ulaşımı kolaylaştırılırken, batıkları da önlemek amacıyla kredi derecelendirme sistemine geçildi. Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan protokole göre, Kredi Garanti Fonu tarafından verilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 20 milyar liraya yükseltildi. Hazine Müsteşarlığı tarafından Kredi Garanti Fonu’na aktarılabilecek kaynağın tutarı da 2 milyar lira olacak.

İhracatçılara Eximbank’dan kullandıkları kredilere yüzde 100’e kadar kefalet sağlanacak. Yeni düzenleme ile KOBİ’lere sağlanan yüzde 75 kefalet oranı yüzde 85’e kadar yükseliyor. KOBİ’ler 3 milyon dolara kadar, KOBİ tanımı dışında kalan firmalar ise 50 milyon dolara kadar kefalet kullanabilecek.Getirilen bir diğer değişiklikle mevcut sistemde KGF bünyesindeki kredi onay komiteleri kaldırılıyor. Bu komiteler yerine kredi reyting sistemine geçilecek ve yeni sistem ile mevcut sistemdeki kredi onay komitesinin neden olduğu zaman kaybı ortadan kaldırılacak.

Batığa üst sınır geldi

Haberin Devamı

Protokolün imza töreninde konuşan Başbakan Yardımıısı Mehmet Şimşek, bu protokolün Kredi Garanti Fonu üzerinden kaynak kullanımında bürokrasiyi ciddi bir şekilde azaltacağını söyledi.

Krediye erişimi artıracaklarını anlatan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “KOBİ’ler ana eksen olmakla birlikte, KOBİ dışındaki firmaların da finansa erişimini bu çerçevede mümkün hale getiriyoruz, yani kullanımı esnek hale getiriyoruz. Bu birinci husus. Kredi Garanti Fonu’nun kendisi daha çok bu işte koordinatör rolünü oynayacak. Bankalar daha çok reyting sistemleriyle, kendi değerlendirmeleriyle krediye karar verecekler. Burada her bankaya bir üst limit tanınacak. Her bankanın da bu verdiği kredilerden dolayı yazacağı, yani takibe dönüşecek kredi oranını da biz yüzde 7 ile sınırlıyoruz. Kefaleti, Hazine’nin kefaletinde artırıyoruz. Şu andaki imkanlarımız 20 milyar liraya kadar bir kredi hacmini sunuyor.” Şimşek, rakamın yakın dönemde artacağı inancını dile getirdi.

Yastık altı olmasın yeter

MEHMET Şimşek, döviz bozdurma kampanyaları için de şöyle dedi: “Bizim için önemli olan Türkiye’nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması, sistemde olmasıdır. Bizim için en kritik değişken bu. Vatandaşın tercihlerine saygılıyız, vatandaş yeter ki kaynağını atıl tutmasın, yastık altında tutmasın. Bu altın için de geçerli, döviz ve diğer finansal kaynaklar için de geçerli.”

Haberin Devamı

Tüm şoklar bir arada gerçekleşse bile AB’nin kriterini aşmayız

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda Hazine Müsteşarlığı bütçesi üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada, yaşanan sıkıntılı dönemde Türkiye’nin kamu maliyesinin hâlâ güçlü olmasının şoklara karşı bir miktar direnç göstermemizi sağladığını vurguladı. Borcu azaltmakla kalmadıklarını, borcun yapısını da önemli ölçüde iyileştirdiklerini kaydeden Şimşek, şunları söyledi:

“Sürdürülebilirlik analizlerimize göre bu tek seferlik tüm şokların hepsinin bir arada gerçekleştiği varsayılsa bile -ki oldukça kötümser bir senaryo olur, büyüme 2 puan düşer, faizler 500 puan yükselir, lira yüzde 10 değer kaybederse; bu durumda bile- AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranı, orta vadeli program dönemi sonunda yüzde 38’in altında bir borç/milli gelirle karşı karşıya oluruz ki bu bile Maastrihct kriterinin oldukça altında olur.”

Haberin Devamı

G-20’de kalırız

Şimşek, bir ülkenin milli geliridolar bazında düşse dahi G-20 üyeliğini kaybetmediğini belirterek, “Ki Türkiye’nin şu anda böyle bir riski de söz konusu değildir” diye konuştu.