Norveçli balıkçılar, kimonolu kadınlar
874 milyar $’ı yöneten Norveç Petrol Fonu, hisse senedine ağırlık vereceğini açıkladı. Karar Türkiye piyasasında heyecan yarattı. Eksi faizden kaçan Japon ev kadınları, Norveçli balıkçıları takip edecek
Euro Bölgesi ve Japonya başta olmak üzere dünya ekonomisinin dörtte üçünün negatif faize dönmesi, dev fonları yatırımda cazip ülkelere yönlendirdi. Yüz milyarlarca dolarlık fonları yönetenler, rotayı yüksek faiz veren ülkelere çevirdi. 874 milyar dolarlık büyüklüğe sahip dünyanın en büyüğü olan Norveç Petrol Fonu da bunların başında geliyor. Norveç’in devlet fonu portföyündeki hisse senedi ağırlığını yüzde 60’dan yüzde 70’e yükselteceğini açıkladı. Yeni yatırım planıyla, 87 milyar dolar hisse senetlerine kayacak. Dünyanın en büyük fonunun kararı, Türkiye’de finans piyasalarında heyecan yarattı.
Norveç Petrol Fonu’nun
önümüzdeki dönemde Türk hisse senetlerindeki ağırlığını artırması bekleniyor. İş Yatırım’ın yayınladığı bültene göre, fonun yeni stratejisi Türk kağıtları için iyi haberlerin başlangıcı. Norveç Yatırım Fonunu’nun Türkiye’deki hisse senedi portföyünü büyütmesi, yüksek faizli Türk tahvillerini tercih eden Japon ev kadınları, Çinliler ve Ortadoğulu yatırımcıları da getirecek.
Hisse senedine dönüş
Doların güçlendiği, hisse senetlerinin yükseldiği ve tahvillerin değer kaybettiği küresel dalganın devam ettiğini aktaran İş Yatırım, Avrupa ile ABD’den gelen güçlü PMI verilerinin tahvilden hisse senedine yönelişini desteklediğini kaydetti.
İş Yatırım analistlerinin değerlendirmesinde şu noktaların altı çizildi: “Tahvilden hisse senedine yönelme eğilimini destekleyen bir açıklama Norveç’ten geldi. Norveç Petrol Fonu hisse senedi ağırlığını yüzde 60’tan yüzde 70’e çıkarmayı planlıyor. Fonun büyüklüğü 874 milyar dolar ve hisse senetlerine ayrılacak ilave kısım 87 milyar dolara denk düşüyor. Norveç Petrol Fonu, Türkiye varlıklarında 890 milyon dolarlık hisse 3 milyar dolarlık tahvil taşıyor. Varlık dağılımındaki değişiklik Türkiye ağırlığının korunması durumunda hisse senedinde 150 milyon dolarlık alışa, tahvilde 750 milyon dolarlık satışa yol açabilir. Bu değişiklik Türkiye için önemli bir sinyal. Vikingler’in açtığı yolu Samuraylar, Terracottalar (Çinliler), Arap atlıları izlerse tahvillerin düştüğü, hisse senetlerinin değer kazandığı mevcut konjonktür bir süre daha devam edebilir.”
Bayan Watanabe carry-trade yapıyor
Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ilk kez eksi faiz uygulamaya başlamasıyla, Japon ev kadınlarının yeniden yüksek faiz getirili tahvillere yönelmesi bekleniyor. ‘Bayan Watanabe’ ve ‘kimonolu kadınlar’ olarak adlandırılan Japon ev kadınları, 2010-2013 arasında faizlerin yüksek olması nedeniyle Türk tahvillerine yöneldi. Kimonolu kadınlar düşük faizden borçlanıp yüksek faiz veren ülke tahvillerini (carry-trade) aldı. Bayan Watanabe’nin 8 milyar doları yönettiği tahmin ediliyor.
Türkiye yatırımları 4 kat arttı
Devlet Emeklilik Fonu ismiyle 1967’de kurulan fon, 1990’da petrol ve gaz gelirlerinin aktarıldığı bir sisteme dönüştü. 2016’da adı Norveç Petrol Fonu olarak değiştirildi. Dünyanın en büyük yatırım fonu 874 milyar doları yönetiyor. Norveç Hükümeti, petrol fonu gelirlerinin yüzde 4’ünü kullanabilirken, geriye kalan yüzde 96’lık kısmını biriktiriyor. Fon elindeki bu parayla Norveç dışında 80’den fazla ülkede ve 8 binden fazla şirkette yatırımı bulunuyor. Norveç Petrol Fonu, Türkiye’deki fırsatlarla yakından ilgileniyor. Türk finans piyasalarındaki varlıklarını son 4 yılda 4 kat artırdılar. Fon, Hazine tahvili ve hisse senetlerine yatırım yapıyor.