Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Artık yerli aracımızı üretelim. Babayiğit arıyorum’ çağrısıyla taşın altına elini sokan 5 babayiğit, ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesi için havacılık sanayiden dev bir transfer gerçekleştirdi. Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding, Türkiye’nin 60 yıllık hayali yerli otomobil için kolları sıvarken, projeyi üstlenecek isimler yavaş yavaş belli oluyor.
5 babayiğitten oluşan Ortak Girişim Grubu, projenin koordinatörlük görevinin başına sürpriz bir isim getirdi. Türkiye’nin ilk sivil helikopteri T625’in mimarı Metin Sancar, Türkiye’nin Otomobili’nin Koordinatörü olarak seçildi. TUSAŞ’ta Helikopter Grup Başkanı olarak T625’i yaratan Sancar, yeni dönemde milli oto için kolları sıvayacak.
Mutfakta çalışacak
2015 Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’ın yeğeni olan Metin Sancar, yerli otomobilin geliştirme ve mühendislik işlerinden sorumlu olacak. Önümüzdeki günlerde belli olacak CEO’ya bağlı çalışacak Sancar, bir başka deyişle Türkiye’nin Otomobili’nin mutfağında görev yapacak.
5 babayiğitin koordinatörlük görevine otomotiv sektöründen olmayan sürpriz bir ismi seçmesinde Metin Sancar’ın ilk yerli taarruz helikopteri ATAK T129 ile ilk sivil helikopter T625 projelerinde görev alması etkili oldu.
Hatırlanacağı gibi yerli otomobille ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ocak 2011’de TÜSİAD’da çağrıda bulunmuş, son olarak 22 Mayıs’ta yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Olağan Genel Kurulu’nda bir kez daha iş dünyasına seslenerek, “Bir teklifim var. TOBB yüzde 100 yerli otomobili ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın” demişti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “Siz istedikten sonra iş dünyası bunu rahatlıkla yapar” demiş, yatırımcı tarafını ortaya çıkarma görevini üstlenmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı, Sanayi Bakanlığı ve TOBB koordinasyonuyla
65 milyar lira cirolu 5 babayiğidi ortaya çıkartmıştı.
3 bin kişiyle anket
Babayiğitler, yerli otoyu vatandaşların zevklerine göre tasarlamak için anket düzenliyor. Türkiye genelinde 3 binden fazla kişiyle anket yapılıyor. Çalışmayla ilgili olarak OGG, “Türk halkının görüş ve beklentilerine göre Türkiye’nin Otomobili’ni tasarlamanın birinci önceliğimiz olduğunun bilincindeyiz. Bu kapsamda Türkiye genelinde çok kapsamlı ve profesyonel bir tüketici araştırması yürütüyoruz. Buna göre milletimizin nasıl bir otomobil istediğini tespit ediyor ve çalışmalarımızı bu yönde şekillendiriyoruz” açıklamasını yaptı.
3 farklı elektrikli versiyon olacak
Türkiye’nin Otomobili’nin prototipinin 2019’da yollara çıkması bekleniyor. Ortak Girişim Grubu’nun yaptığı açıklamaya göre, tek platformda 3 farklı elektrikli araç üretilecek. Yerli otonunun hatchback, sedan ve SUV versiyonları olacak. Elektrikli milli otomobil ilk etapta ülkemizde satışa sunulacak. Sonrasında talep gelen ülkelere ihraç edilecek.
Havacılık dehası
Türkiye’nin hayalini gerçekleştiren isimlerden biri olan Metin Sancar, 26 yıldır havacılık sektöründe çalışıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu olan Sancar, 1992-2012 yılları arasında Aselsan’da Hava ve Deniz Programları Direktörü olarak görev yaptı ve sayısız projeler imza attı. Metin Sancar, 2012’den Ekim 2017 döneminde TUSAŞ-TAI’de (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) Helikopter Grubu Başkanı unvanıyla hem sivil hem de askeri amaçla kullanılabilecek T625 projesini yürüttü. Sancar ayrıca 2011’de ilk deneme uçuşunu gerçekleştiren ve 2014’te Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilen ATAK’ın son geliştirmelerinde görev yaptı. Metin Sancar, 4 ay önce TUSAŞ’taki görevinden ayrılmıştı.
Şirket kuruluşu 1-2 aya sonlanır
Ortak Grişim Grubu, planlama çalışmalarını yürütürken Türkiye’nin Otomobili’nin şirketleşmesini Mart-Nisan ayı gibi tamamlamayı planlıyor. OGG, yerli otomobil projesi için CEO araştırmalarını sürdürüyor. Uluslararası head hunter yani insan kaynakları şirketleri yurt içi ve yurt dışından birçok isimle görüştü. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin Otomobili projesinin CEO’sunun açıklanması bekleniyor.
İlk yerli helikopterin mimarı
TUSAŞ’ın ATAK T129 taarruz helikopterindeki bilgi birikimi Türkiye’nin ilk sivil helikopteri T625’e de ilham oldu. TUSAŞ ve ASELSAN mühendislerinin tasarladığı T625, uzun menzil, yüksek irtifa, yüksek sıcaklık ile gece-gündüz koşullarında etkin şekilde uçabilecek şekilde tasarlandı. T625 adının da bir anlamı var. T hem TAI hem de Türkiye’yi simgelerken, ‘6’ ton kaldırma kapasitesini, ‘2’ motor sayısını, 5 de pervane pal sayısını simgeliyor. 2 pilot artı 12 yolcu kapasitesine sahip helikopter hem sivil hem de askeri amaçlı kullanıbiliyor. T625’in bu yıl testleri başlayacak ve 2020 yılında seri üretime geçilecek.