‘Ne yapacağımızı bilmiyoruz’ itirafı
Fed’in iki numaralı ismi Stanley Fischer, küresel çalkantıların olduğunu belirterek, “Bir sonraki adımımız net değil” dedi.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Çin’deki belirsizlik ve finans piyasalarındaki çalkantıyla küresel ekonomiye yönelik endişelerin arttığını ve bu nedenle merkez bankasının faiz konusunda bir sonraki adımının zamanlamasının net olmadığını söyledi.
New York’ta konuşan Fischer, Fed’in küresel ekonomik gelişmeleri izlediği söylemini yineledi. Fed’in iki numarası, Mart ayında politika yapıcıların ne yönde karar alacağına dair soruya, “Bu soruyu yanıtlayamam çünkü dünya belirsiz bir yer” yanıtını verdi. Faiz politikasının önceden belirlenmediğini hatırlatan Fischer faiz artışlarının kademeli olacağını kaydetti. “Bu noktada volatilitenin olası etkilerini değerlendirmek güç” diyen Fischer, finansal koşullarda kalıcı daralma olması halinde bu durumun küresel büyümede yavaşlamaya neden olabileceğini ve ABD’de enflasyonu etkileyebileceğini söyledi. Fischer enflasyonun bir süre daha düşük kalacağını ancak orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşmasını beklediğini belirtti.
Aralık’ta yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artıran Merkez Bankası geçen haftaki toplantıda faizlerde değişikliğe gitmemişti.
Not artışı için petrol yetmez
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) petrol fiyatlarındaki sert düşüşün Türkiye’nin kredi notunu olumlu etkileme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Raporda, Türkiye diğer büyük gelişmekte olan ülke ekonomileri ile karşılaştırılarak, “Bu ülkelere baktığımızda en zayıf dış profillerden birine sahip olduğunu, yatırımcı güveni ve küresel likiditedeki değişikliklere karşı son derece hassas olduğunu değerlendiriyoruz” denildi. S&P, Türkiye’yi ‘negatif’ görünüm ile yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı ‘BB+’ düzeyinde derecelendiriyor.