Gazete Vatan Logo

Nasipse İGDAŞ’ı da alırız!

Başkentgaz’a Torunlar’dan 1.162 milyar $

Başkentgaz için dün yapılan ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 162 milyon dolarla Torunlar Gıda verdi. Mehmet Torun “Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Nasip kısmetse İGDAŞ’ı da alırız” dedi.

Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi’nin (Başkentgaz) yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesinde nihai pazarlık görüşmeleri dün yapıldı ve açık artırma sürecinde Torunlar Gıda 1 milyar 162 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi. Daha önce 3 kez satılmaya çalışılan ancak çeşitli sebeplerle ihaleleri iptal edilen Başkentgaz’da dün 6 grup çekişti. Başkentgaz’ın ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinde, elemesiz turda en yüksek teklif 717 milyon dolar oldu. 1’inci elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Zorlu Holding elendi. Bu turda en yüksek tutar 935 milyon dolar oldu. İkinci elemeli turda ise en düşük teklifi veren Eksim Yatırım Holding-GENPA Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret-MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi ihale dışı kaldı. Ardından kalan 4 firmayla açık artırmaya geçildi. Artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 56 milyon dolar, artırım aralığı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi. Açık artırmada, Türkerler İnşaat Tur. Mad. Enerji Üretim Ticaret ve San-Gama Holding çekildi. İhalede çekişmenin Akfen Holding’in içinde bulunduğu grup ile Torunlar arasında geçeceği belli oldu. 2’şer milyon dolarlık artırma aralığı olmasına rağmen Torunlar bir kez 18, bir kez de 6 milyon dolarlık artırımla rakiplerine gözdağı verdi. Hamdi Akın da iki kez 2 milyon doların üzerinde artırım yaparak bu hamleye yanıt vermek istese de 1 milyar 162 milyon dolarlık teklifin üzerine çıkmadı. İhale sonrası konuşan Torunlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, onay süreçlerinin ardından yükümlülüklerini yüzde 50 peşin kalanı 2 taksit şeklinde yerine getirmeyi planladıklarını söyledi. Torun, yüzde 20-25 özkaynak kullanmayı planladıklarını, finansman için Türk bankaları ile görüşeceklerini ifade etti. Ortaya çıkan rakamı da değerlendiren Torun, “Alan ‘Fazla verdim’ demez. ‘Doğru fiyata aldım’ der. Türk ekonomisine Ankaralılar’a hayırlı olmasını diliyorum” dedi. “Başkentgaz’dan sonra İstanbul’un gaz dağıtım şirketi İGDAŞ’a da talip olacak mısınız?” sorusuna ise Torun şöyle yanıt verdi: “Kısmette IGDAŞ varsa ona da talip olabiliriz. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Biz kısmete inanan bir grubuz. Nasipse kısmetse ona da talip oluruz.”

Mehmet Torun ekranda

Son yılların hızla yükselen grubu Torunlar’da Aziz Torun sık sık demeç verirken diğer ortak Mehmet Torun kamera ve objektiflerden uzak durmaya özen gösterirdi. İhaleye bizzat katılan Mehmet Torun, ihale sonrası bir basın toplantısı yaptı. Abone sayısı 1.4 milyon olan şirketin EPDK tarafından belirlenen tarifesi, devir sözleşmesinin imza tarihinden itibaren 8 yıl süreyle geçerli olacak. Başkentgaz, 2.3 milyar metreküpü aşan satış hacmi, yıllık 3.6 milyar metreküpün üzerinde de dağıtım hacmine sahip. Yıllık 70 binin üzerinde abone artışı oluyor. Abonelerin yüzde 74’ü ise ön ödemeli sınıfında yer alıyor.

Haberin Devamı