Gazete Vatan Logo

MT Gox olayı nedir, MT Gox kaç BTC var? Mt. Gox nedir, kimin?

Mt Gox'un soğuk cüzdanlarından biri, alacaklılarına geri ödeme yapmaya başlama planı çerçevesinde 47.000 BTC'den fazlasını bilinmeyen bir cüzdan adresine aktardı.Peki, MT Gox olayı nedir, MT Gox kaç BTC var? Mt. Gox nedir, kimin?

MT Gox olayı nedir, MT Gox kaç BTC var? Mt. Gox nedir, kimin?

Feshedilmiş olan Japon kripto borsası Mt. Gox, Mayıs ayından bu yana ilk büyük işleminde 47,229 Bitcoin'i (BTC) yeni bir cüzdan adresine aktardı. 

Borsa Bitcoin'i 5 Temmuz günü Türkiye saatiyle 03:30'da "soğuk cüzdandan" transfer etti. Toplam 8,5 milyar dolar değerinde Bitcoin'in alacaklılara geri ödenmesi planlanıyor. 

Mt. Gox, 5 Temmuz günü Türkiye saatiyle 7:15'te, geri ödeme sürecini destekleyen kripto borsalarından biri olan Bitbank adlı bir borsanın sıcak cüzdanına 1.545 BTC taşıdı. 

Mt. Gox nedir, kimin?

 Mt. Gox, 2010 yılında kurulan ve bir zamanlar dünyanın en büyük Bitcoin borsası olarak faaliyet gösteren Tokyo merkezli bir kripto para borsasıydı. 

2007 yılında Jed McCaleb tarafından “Magic: The Gathering Online Exchange” olarak yaratılan site, kart oyunu tutkunlarının kart takası yapmaları için bir platform olarak tasarlanmıştı. Ancak McCaleb, Bitcoin’in potansiyelini fark edince siteyi kripto para borsasına dönüştürdü ve 2011 yılında Mark Karpeles’e devretti. Bu devrin ardından Karpeles, borsanın en büyük hissedarı ve CEO’su oldu.

Haberin Devamı

MT Gox olayı nedir?

2014 yılının Şubat ayında, Mt. Gox borsası, kullanıcıların Bitcoin’lerini çekmesini durdurdu ve kısa süre sonra platformda “şüpheli etkinlikler” tespit edildiğini duyurdu. Yapılan araştırmalar sonucunda, yaklaşık 850,000 Bitcoin’in çalındığı ortaya çıktı. Bu miktar, o dönemdeki toplam Bitcoin arzının yaklaşık %7’sine denk geliyordu ve bugünkü değerle milyarlarca dolara tekabül ediyor.