Moody’s Türkiye'yi uyardı!
Siyasi rahatsızlık nota baskı yapıyor
Türkiye’nin notunun riskleri yansıttığını belirten Moody’s, “Gösterilerin sürmesi portföy girişlerini etkiler” diye uyardı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, hükümet karşıtı protestoların devam etmesinin Türkiye’nin ödemeler dengesine ve dolayısıyla kredi notu üzerindeki risklerini arttığını açıkladı. Türkiye’yi ‘durağan’ görünüm ve Baa3 kredi notuyla derecelendiren kuruluş, siyasi ve ödemeler dengesine dair mevcut risklerin verilen kredi notuna dahil olduğunu belirtti.
Talihsiz bir dönem
Moody’s tarafından dün yayımlanan değerlendirme notunda, protesto gösterilerinin Türkiye’nin taşıdığı kalıcı siyasi riski yansıttığı ifade edilerek, yatırımcıların gelişmiş piyasalara ait varlıklara ilgisinin azaldığı bir döneme denk gelmesinin talihsizlik olduğu ifade edildi. Değerlendirmede, “Siyasi rahatsızlık giderek kredi notu üzerinde baskı yaratmaktadır” denildi ve gösterilerin güçlenmesi ve uzaması halinde “Cari açığın başlıca finansman kaynaklarından turist girişleri ve portföy girişlerinin azalmasıyla ödemeler dengesine dair riskler artmaktadır” ifadeleri yer aldı.
Kazanımlar azalır
Protestoların doğrudan yabancı yatırıma etkilerinin net olmadığı ifade edilen raporda, İstanbul’un birçok çokuluslu şirketin önde gelen merkezlerinden biri olmaya başladığına ancak siyasi risklerin artması halinde bu tür kazanımların zarar görebileceğine dikkat çekildi. Siyasi risklerin artması halinde Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için çekiciliğini artıran yapısal reformların sağladığı kazanımların azalacağına dikkat çeken Moody’s, siyasi tansiyonun kısa sürede düşürülmesi halinde Türkiye’nin doğrudan yatırımlar açısından çekiciliğine zarar gelmeyeceği belirtildi. Türkiye’deki protesto gösterilerinin Arap Baharı’na benzemediğine dikkat çekilen raporda, AK Parti’nin demokratik meşruiyete sahip olduğu, özgür seçimlerle iktidara geldiği ve güçlü bir meclis çoğunluğuna sahip olduğu vurgulandı.
Moody’s, halkın daha önce siyasi olarak edilgen olarak görülen bir kısmının Başbakan Tayyip Erdoğan’ın otoriter eğilimlerine karşı çıktıklarını belirterek, “Bu durum Türkiye’deki muhalefetin zayıf ve etkinlikten uzak olduğunu gösteriyor” dedi.
FitchRatings: Batık kredide hafif artış olabilir
FItch, Türk bankalarının kredi ölçütlerini korumakla birlikte takipteki alacaklarda ılımlı bir artış beklediğini kaydetti.
Fitch, Gelişmekte Olan Ülkelerin bankacılık sistemine ilişkin yayınladığı raporun Türkiye ile ilgili bölümünde Türk bankalarının kredi ölçütlerinin güvenilir şekilde devam ettiğini kaydetti. “Ekonomik büyüme kredi kalitesini destekliyor ve sadece takipteki alacaklarda ılımlı bir artış bekliyoruz” denilen raporda, kredi büyümesinin yüzde 15-20 olarak göz önünde bulundurulduğunda, güçlü fon ve sermaye rasyolarındaki olası aşınmanın sınırlı olacağı ifadelerine yer verildi. Türkiye’ye yatırım yapılabilir kredi notu veren diğer derecelendirme kuruluşu Fitch, geçen hafta Cuma günü yayımladığı değerlendirmede ülke çapındaki gösterilerin Türkiye’nin kredi notunun siyasi istikrar sınırları içinde olduğunu, ancak süreklilik arzeden huzursuzluğun ekonomiye belirgin ters etkileri olması halinde kredi notunu üzerinde baskı yaratacağını belirtmişti.