Moody’s: Boşuna beklediniz
Moody’s ülke notu takviminin potansiyel hareketlere ilişkin sadece gösterge tarih olduğunu belirtti ve resmi bir kredi notu açıklaması yapmadı.
Türkiye’ye yönelik kredi notu açıklaması yapması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin herhangi bir güncelleme yapılmadığını belirtti. Moody’s’in açıklamasında, “Ülke notu takviminin, potansiyel hareketlere ilişkin sadece gösterge tarihler olduğunu dikkat alınız” denildi.
Türkiye’ye ilişkin değerlendirmenin belirlenen takvime göre neden açıklanmadığı yönündeki sorular üzerine, Moody’s, resmi internet sitesinden genel bir açıklama yaptı. Açıklamada “Moody’s bu açıklamayı 8 Ağustos 2014 tarihli faaliyet takvimine istinaden yapmaktadır. Açıklama piyasalar için bilgi sağlamak amacındadır ve resmi bir kredi notu açıklaması değildir. Moody’s tarafından bildirilen açıklama takvimi, kredi notlarının açıklanabileceği üç tarih belirler ve potansiyel hareketlere ilişkin bir göstergedir” ifadelerine yer verdi.
Kurum, 8 Ağustos tarihinde Azerbaycan, İsveç ve Türkiye’nin kredi notlarıyla ilgili herhangi bir güncelleme yapılmadığını bildirdi.
Moody’s en son 11 Nisan tarihinde Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan, “negatif”e çevirirken, “Baa3” olan kredi notunu teyit etmişti. Moody’s Nisan ayındaki açıklamasında, Türkiye’nin not görünümünün “negatife” çevrilmesine gerekçe olarak, “Yabancı ve yerli yatırımcının güvenini olumsuz etkileyen, artan politik belirsizliklerin ve düşük küresel likidite koşullarının itici rol oynaması ve Türkiye’nin dış finansman pozisyonundaki baskıları” göstermişti.
Ortamı kim gerdi?
Moody’s’in bir takvim belirlemesi ille de o tarihte not açıklaması yapacağı anlamına gelmiyor. Ancak piyasalarda 8 Ağustos ile ilgili endişeli bir bekleyip hakim olmuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Moody’s’ten negatif değerlendirme beklediğini açıklamasının ardından, piyasalarda not indirimi endişesi baş göstermişti.
AKP Milletvekili Salih Kapusuz’sun ‘Not düşürmeye yönelik girişimler var’ demesi de beklentilerin eksiye dönmesinde etkili oldu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Hazine’ye Moody’s’ten negatif bir karar geleceğiyle ilgili herhangi bir işaretin gelmediğini söylemişti.