Gazete Vatan Logo

Mobiyyacılar umutlarını evlilik sezonuna bağladı

Mobilya ve halı sektöründe Mart’ta başlayan canlanma, siyasetteki gerilim yüzünden bıçak gibi kesildi

Yüzde 20’yi bulan oranlarda daralmanın olduğu sektörü evlilik hazırlığı yapan çiftlerin hareketlendirmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, durgunluk yüzünden çiftlerin ürün tercihlerinin değiştiğini belirterek, “Siyasi gelişmelerle artan durgunluk insanları beklemeye yöneltti. İnsanlar evliliklerini ertelemiyor ama daha ucuz ürünlere yöneliyor” değerlendirmesini yaptı

Durgunluğun etkilediği mobilya ve halı sektöründe Mart ayında canlanmaya başlayan umutlar, siyasi tartışmalar yüzünden söndü.

Yaklaşık 7 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan mobilya sektöründe siyasi gerilimin de tırmandığı Mart’tan bu yana yüzde 15-20 civarında daralma var. 400 milyon dolarlık halı pazarında tüketici beklemeye geçerken firmaların cirolarında ciddi bir düşüş bekleniyor. Her iki sektörde durgunluğu aşmanın yolu bu aydan itibaren başlayan evlilik sezonu olarak görülüyor.

Ürün tercihi değişmeye başladı

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yeni evlenecek çiftlerin vereceği siparişleri bekleyen sektör temsilcileri, “Evlilik hazırlıklarının biraz olsun siparişleri artıracağını bekliyoruz. Ancak bu da derdimize çare olmayacak çünkü yeni başlayan siparişlerde ucuz ürünlere kayış var. Normalde evlilik hazırlığı yapanlar katma değeri yüksek ürünleri tercih ederdi. Ancak siyasi gelişmelerle artan durgunluk insanları beklemeye yöneltti. İnsanlar evliliklerini ertelemiyor ama daha ucuz ve kampanyalı ürünlere yöneliyor” değerlendirmesini yaptı.

İhracattaki artış sevindirdi

Özellikle AKP’ye açılan kapatma davasının satışların durmasında büyük etkisi olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, insanların tedirginliğe kapıldığını ve mobilya gibi büyük alımları ertelediğini vurguladı. Durgunluk dönemindeki tek olumlu gelişme ise ihracatta yaşanan artış oldu.

Sektör temsilcileri, “İç pazarda olumsuz etkileri giderek artan durgunluk, markalı mobilyacıların ihracata ağırlık vermesine neden oldu. Türk mobilya sanayicisi iç pazardaki kaybını ihracatla telafi etmeye çalışıyor. Bu çabalar karşılıksız kalmadı ve ihracatta yüzde 35 gibi ciddi bir artış oranı sağlandı. Bu yıl iç pazarda, cirolarda genel bir düşüş yaşanması kaçınılmaz ama ihracat mobilyacının kurtarıcısı olacak” şeklinde konuştu.

Bekir Boydak

İstikbal A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Siparişlerde % 15 daralma oldu

AKP’ye açılan kapatma davasına kadar mevsimsel bir durgunluk vardı. Mart ayında tam hareketlenme ile birlikte satışlar fiilen açılmaya başlamışken siyasi gerilim piyasaları olumsuz etkiledi. Siparişlerde gerileme oldu. Geçen yılın Mart ayındaki satışların yüzde 10 gerisindeyiz. Boşa çıkan artış beklentilerimizi de katarsak bu rakam yüzde 15’i bulur. Evlilik sezonu Nisan’da başlıyor. İnsanlar bu aydan itibaren sipariş vermeye başlıyor. Ancak gördüğümüz kadarıyla ekonomik ürünlere dönüş var. İnsanlar evliliklerini ertelemiyor ama eskisi gibi katma değeri yüksek, pahalı ürünler yerine daha ucuz ürünleri tercih ediyor.

Nuri Tuna

Tuna Mobilya Yön. Kur. Başkan Vekili Vadeler uzuyor ciddi yavaşlama var

Pİyasa zaten durgundu. Siyaset yüzünden işler iyice durdu. Çok ciddi bir yavaşlama var. Sektör durgunluğu aşmak için vadeleri uzatıyor, aylar sonra başlayan ödeme imkanları sunuyor. Tüketici alımlarını bekletiyor. Evlilik hazırlıkları için gelen siparişler Nisan ve Mayıs’ta yoğun olur. Ama şu anda o siparişlerde de canlanma yok.

İbrahim Erdemoğlu
Merinos Yön. Kurulu. BaşkanıKüçük esnaf büyük
sıkıntı yaşıyor

Pazarda ciddi bir durgunluk var. İnsanlar tedirginleşti ve kafalarda soru işareti oluştu. Kapatma davasından sonra hemen psikolojik bir daralma oldu. Tüketici alımlarını erteledi. Bu durumdan en fazla darbe alan ise küçük esnaf. Çünkü geçen yıldan beri yaşanan durgunluk ihracat imkanı olmayan bu kesimin işlerini vurdu.

Davut Doğan
Doğtaş Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı
İnsanlar ekonomik ürüne yöneldi

Sektörde zaten geçen yıldan bu yana bir durgunluk vardı. Siyasi gerilim ve spekülasyonlar durgunluğun boyutunu artırdı. İnsanlar beklemeye geçti, kimse alım yapmıyor. Sektör genelinde yüzde 20’yi bulan oranlarda daralma yaşandı.

Global krizin etkilediği, siyasi gelişmelerin tetiklediği durgunluk evlilik sezonuna da yansıdı.

İnsanlar düğünlerini ertelemiyor ama ucuz, ekonomik ve kampanyalı ürünlere doğru kayıyor. Durgunluğun tek faydası ihracatın artması oldu. Çünkü hepimiz bu süreçte zararımızı en aza indirmek için ihracata ağırlık verdik. Bu sayede ihracatta yüzde 35 artış oldu.

7 milyar $’lık Pazar

* Türkiye’de mobilya sektörü yaklaşık 7 milyar dolar, halı sektörü ise 400 milyon dolar büyüklüğe sahip.

* Sadece mobilya sektöründe 300 bin kişi istihdam ediliyor.

* Her iki sektör de geçen yıl 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

* Türkiye’den mobilya ihracatının yarısı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılıyor.

* AB ülkelerine 5 bin 288 mobilya sanayicisi 500 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

* Sektörde ihracat yapma potansiyeli olan mobilyacı sayısı ise 60 bin.

* Mobilyada 2010 ihracat hedefi 2.5 milyar dolar.

Haberin Devamı