Mobilyacı CNR’a sığmadı bir de özel çadır kuruldu
Dünyanın üçüncü büyük mobilya fuarının açılışı için hazırlıklar tamamlandı. Bu yıl 11 ayrı salonda yapılacak fuarda talebe yetişilemedi ve bir de çadır alanı kuruldu
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından düzenlenen İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB), bu yıl 27 Ocak 2015’te 11’inci kez kapılarını açıyor. Fuar bu yıl 11 hall ve 1 çadır alanı olmak üzere toplam 72.500 m2’de sergilenecek. 500’den fazla firmayla rekor sayıda katılıma imza atacak olan İSMOB 2015’e 100 binden fazla ziyaretçi bekleniyor.
Açılış Bakan Şimşek’ten
Açılışını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yapacağı, İstanbul Fuar Merkezi-CNR Expo’da gerçekleştirilecek İSMOB 2015, dünyanın dört bir tarafından 500’den fazla ihracat yapan seçkin mobilya firmasını ağırlayacak. Gelecek ziyaretçiler için son hazırlıkların tamamlandığı fuar alanında 72.500m2 sadece sergilenebilir alan olarak ayrıldı. Ayrıca ziyaretçilerin dışarı çıkmadan fuar alanını rahatlıkla gezebilmesi için fuar alanında 4. Hall ve 11. Hall arasına köprü ile bir bağlantı sağlandı. Fuar alanının kurulumunda tam 8 bin kişi çalıştı.
MOSDER Başkanı İsmail Doğan, firmaların ihracat bağlantılarının yüzde 40’a kadar olan kısmını bu fuarda kurduklarını, fuara yerli katılımcılar kadar uluslararası profesyonel satın almacıların da büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Doğan “Bu yıl 11’incisini düzenleyeceğimiz İSMOB 2015 ile geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Türk mobilya sanayisine büyük katkı sağlamayı planlıyoruz. Yıllık ihracat hedeflerimizin ortalama yüzde 25’ini oluşturan İSMOB 2015, sektörümüz için büyük bir güç kaynağı. Türk mobilya sektörü 2014 yılı son çeyreğinde 2 milyar 600 milyon dolar ihracat hedeflenmişken bu rakamın 2015 yılında 2 milyar 800 milyon dolar olması bekleniyor. Geçen yıl İSMOB’ta 500 milyon dolar ciroya ulaştık bu yıl hedefimiz 650 milyon dolar. Ülkenin her köşesinde yaygınlaşan mobilya üretimiyle sektör, “Türkiye bir mobilya ülkesidir” ifademiz doğrultusunda ilerlemesini sürdürüyor. İSMOB 2015 Fuarı’nda bu ilerlemenin altını dolduracak faaliyetlere imza atılacak ve tüm dünyaya konsept bütünlüğü altında markalı Türk mobilyası sunulacak” diye konuştu.
% 60’ını MOSDER yapıyor
Türk mobilya sektörü yaklaşık 2.5 milyar dolarlık ihracat yapıyor ve bunun yüzde 60’ını da MOSDER üyesi 64 firma gerçekleştiriyor. MOSDER üyelerinin 2 bini yurtdışında olmak üzere 15 binin üzerinde mağazası var ve 180 ülkeye markalı ürün ihraç ediyorlar.
İtalyanlarla fark 1’e 4’e kadar indi
MOSDER Başkanı İsmail Doğan Türk mobilya sektörünün son yıllarda yakaladığı ivmenin büyük bir başarı hikayesi olduğunu söyledi. Geçmişte İtalyanlarla yarışamadıklarını fiyatlamada 1’e 10 fark olduğuna dikkat çeken Doğan, bu oranın bire dörde kadar düştüğünü tasarıma büyük önem vererek oranı bire bir yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Doğan navlun desteği verilmesi halinde vergisel çarpıklığın da giderilmesiyle Türk mobilya sektörünün 2023’te 10 milyar dolar hedefini tutturacağını da vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize 2023 için verilen hedef 8 milyar dolardı. Ancak biz tempomuzu artırarak 10 milyar doları yakalayacağız. Uluslararası arenada 21’inci sırada olan Türk mobilya sektörü bugün 15’inciliğe kadar yükseldi. İlk beşe girmek istiyoruz. Bugün Çin’e bile markalı ürün satıyoruz. Cari açık vermeyen nadir sektörlerden biriyiz ve daha fazla desteği hakediyoruz.”