‘Milli içki’ tescilini aldı
Rakı resmen milli içkimiz olarak tescillendi!
Türk Patent Enstitüsü, Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği’nin başvurusunu değerlendirdi ve rakının milli içki olduğuna ilişkin menşe adı tescilini yaptı
RAKININ coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği’nin (GİSDER) Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) yaptığı başvuru sonuçlandı. Buna göre, üretim alanı Türkiye Cumhuriyeti olarak belirtilen rakı, “menşe adı” olarak tescillendi. Rakı, TPE’nin tescil metninde, “karakteristik özelliğini Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yer alan doğal unsurlardan, özellikle Türkiye’de yetişen üzüm, anason ve Türkiye’de uygulanan geleneksel üretim yöntemlerinden alan üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tamamıyla Türkiye sınırları içinde yapıldığı kendine has, renksiz bir distile (damıtılmak rafine edilmek) alkollü içki” olarak tanımlanıyor. Bu arada rakının denetimi, 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında GİSDER’in koordinasyonuyla kurulacak komisyon tarafından yılda 1 kez yapılacak.
Başvuru derneğe
“Rakı” coğrafi işaretini kullanmak isteyenler başvurularını GİSDER’e yapacaklar. TPE, GİSDER’in rakının tescil edilmesine ilişkin başvurusunu, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. İlanın Resmi Gazete’de yayımlanmasını takip eden 6 ay içinde ilgili herkes tescil talebine itiraz edebilecek.
Bu süre içinde herhangi bir itirazın gelmemesi durumunda tescil kesinleşmiş olacak.
Coğrafi işaret nedir?
Rakının coğrafi işaret olarak tescillenmesi, akla “Coğrafi işaret nedir?” sorusunu getirebilir. Belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünün, sadece o bölgede bulunabilecek karakteristik özellikler taşıdığını ifade eden ad ve işaretlere “coğrafi işaret” deniliyor.