Metrocity AVM’ye Araplar talip oldu
Metrocity’ye Lübnanlılar talip oldu. Metrocity’nin yatırımcısı, AVM’ye Ortadoğulu yatırımcılardan ilginin olduğunu doğruladı. Kulislerde konuşulanlara göre Lübnanlılar 50 milyon dolar ön ödeme yaptı, toplam satış bedeli ise 500 milyon doları bulacak
Perakende sektörü son günlerde Metrocity alışveriş merkezinin satıldığına ilişkin iddiayı konuşuyor. Kulislerde konuşulanlara göre; Metrocity’yi Lübnanlı bir grup satın aldı, ön ödeme olarak da 50 milyon dolar verdi. Metrocity’nin satış fiyatının ise 430 milyon dolardan aşağı olmayacağı belirtiliyor.
Lokasyon çok değerli
Sektör yetkilileri, “Metrocity’nin 51 bin metrekare kiralanabilir alanı var. Metrekaresi 60 dolardan hesaplansa ayda 3 milyon, yılda 36 milyon dolar eder. Alışveriş merkezleri satışları 12 yıl üzerinden yapılır genellikle. Burada da aynı süre baz alınırsa 432 milyon dolar eder. Ancak Metrocity, çok değerli olan Büyükdere aksı üzerinde, metro bağlantısı var. Bu nedenle hesaplama 13-14 yıl üzerinden de yapılabilir. Yani satış 450-500 milyon dolardan aşağı olmaz” değerlendirmesini yaptılar.
Metrocity satılırsa Kuveytliler’in ardından Lübnanlılar Türkiye’deki ikinci büyük alışveriş merkezi alımını gerçekleştirmiş olacak. 2007 yılında Cevahir AVM’yi fon kaynağı Kuwait Investment Authority olan St Martins Property 750 milyon dolara almıştı.
Ece Türkiye’nin işlettiği Metrocity ile ilgili bu iddiayı Metrocity’nin yatırımcılarından Cesur Öztemir’e sorduk.
Görüşmeler oluyor
Metrocity’ye yabancı yatırımcılardan ilgi olduğunu doğrulayan Cesur Öztemir, piyasa şartlarına göre uygun bir teklif aldıkları takdirde satışı yapabileceklerini sözlerine ekledi.
Özellikle Arap ve Ortadoğu ülkelerinden yatırımcılardan görüşme talebi aldıklarını ve bazılarıyla da görüştüklerini kaydeden Cesur Öztemir, “Görüşmeler yapıyoruz ama henüz satış konusunda alınmış bir karar yok. Piyasa şartlarında teklif olursa neden düşünmeyelim” açıklamasını yaptı.
Öte yandan sektör yetkilileri doğru fiyatı bulursa tüm alışveriş merkezlerinin el değiştirebileceğini belirtiyor. Yetkililer, “İstinyePark’tan Trump’a birçok alışveriş merkezine talip var. Alışveriş merkezlerinin dolu olması, mağazaların cirolarının yüksek olması cazibeyi artıran başlıca unsurlar” değerlendirmesini yaptı.
120 milyon dolar yatırım yapıldı
MetrocIty, 24 katlı ofis binası ve toplam 205 daireden oluşan her biri 26 katlı iki adet rezidans binası ve alışveriş merkezi kompleksinden oluşuyor. Alışveriş merkezi 1. Levent metro istasyonuna doğrudan bağlantılı...
Türkiye’nin altından metro geçen ilk alışveriş merkezini içeren proje Ağım ve Öztemir aileleri tarafından arsa bedeli hariç 120 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirildi. Alışveriş merkezi 5 kat üzerinde 175 mağaza, restoran ve cafesi, 1.200 araç kapasiteli kapalı otopark ile hizmet veriyor.
Cevahir’in ardından ikinci sıraya yerleşir
Metrocity Alışveriş Merkezi’nin satışı gerçekleşirse Arap yatırımcılara yapılan ikinci büyük satış ünvanını alacak. Kuveytliler, 2007 yılında 750 milyon dolara Cevahir AVM’yi satın almıştı. Peki İstanbul’un önde gelen alışveriş merkezlerinin sahipleri kim? İşte o alışveriş merkezleri ve yatırımcıları:
- Cevahir AVM: St Martins Property (Fon kaynağı Kuwait Investment Authority)
- İstinyePark: Orjin Group-Doğuş Holding Orjin Group’un ortakları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım.
- Akasya Acıbadem: SAF Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Akkök Grubu, Yıldız Holding, Sinpaş Grubu ile Akmerkez’in kurucu ortaklarından Rıfat Hasan’ın ortakları arasında olduğu bir oluşum. Ülker geçtiğimiz günlerde hisselerini Akkök’e satma kararı aldı.
- Akmerkez: Akkök, Tekfen ve İstikbal’in kurduğu Akmerkez’in yüzde 50.82’si halka açık. Akkök, Tekfen’in ortaklığı sürüyor.
- City’s NİŞANTAŞI: Merkezin sahibi kuyumculuk sektörünün önde gelen gruplarından Gülaylar. Grup, Meydan Ümraniye’yi de almıştı.
- Capacity: Uzman İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, Gül İnşaat, Beyaz İnşaat ve Zirve İnşaat ortaklığıyla kuruldu.
- Mall of İstanbul: Aziz Torun’un şirketi Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı. Torun’un Torium ismiyle de alışveriş merkezi bulunuyor.
- Trump AVM: Doğan Holding.
- Forum İstanbul: Multi Development Türkiye. Türkiye geneline yayılan bir grup...
- Özdilek AVM: Özdilek Holding.
- Kanyon: Eczacıbaşı Topluluğu-İş GYO
- Palladium: Tahincioğlu, Gençoğlu ve Nora Yapı tarafından hayata geçirildi.
- Capitol: Aksoy Group. Grup, Türkiye’deki Richmond otellerinin de yatırımcısı.
- Galleria: Dati Yatırım Holding. Ortakları arasında Fuat Miras, Eşref Cerrahoğlu ve Metin Kalkavan gibi isimler var.