Merkez Bankası açıklayacak! Nefesler tutuldu! Faiz kararı...
Piyasada gözler Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün açıklanacak faiz kararında. TCMB, geçen ay beklentilerin üzerinde faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 18’den yüzde 16’ya çekmişti. Piyasalardaki genel kanı Merkez Bankası'nın faiz indirimine gideceği yönünde. Peki faiz indirimi yapılırsa piyasalar bundan nasıl etkilenecek? Uzman isimler açıkladı.
Dolar/TL 10.97'yi görerek rekor tazelerken, euro/TL de 12.43 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Öte yandan dün Avrupa Merkez Bankası (ECB), ekonomik toparlanmaya rağmen, özellikle konut piyasasında yüksek fiyatları finansal sistemin istikrarı için riskler oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu.
ECB, Euro Bölgesi’ne ilişkin 6 aylık Finansal İstikrar Değerlendirme raporunu yayımladı.
Raporda, ekonomi toparlandıkça ve Kovid-19 salgını ile ilgili belirsizlikler azaldıkça finans sektöründe ve reel ekonomide kısa vadeli risklerde düşüş görüldüğü ancak uzun vadeli kırılganlıkların birikmeye devam ettiği belirtildi.
TCMB Para Politikası Kurulu, bugün kasım ayı faiz kararını vermek için toplanacak. Karar saat 14.00’te açıklanacak. Piyasalar faiz kararını bekliyor. MB faiz kararı ne olacak? Konuya ilişkin Prof. Dr. Sefer Şener değerlendirmelerde bulundu. Şener Merkez Bankasının faizi 150 baz puan indirebileceğini vurguladı.
FAİZLER DÜŞERSE NE OLUR?
Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara olası ise faiz senaryolarını şu cümlelerle aktardı:
Mevcut yaklaşım sürerse (faiz indirimi) dolardaki yükseliş için bir limit yok. Merkez Bankası faiz indirmeye devam ederse 100 baz puan indirime giderse TL'yi koruycak başka bir hamle yapılması gerekiyor. Mesela döviz satışları yapılması gerekiyor. Ama faziler yanlış yerde olduğu sürece bütün bunların etkisi sınırlı olacaktır.
Tüm bu açıklamalardan biz görüyoruz piyasa 150 baz puan indirimi fiyatlamaktadır. Bu fiyatlanmış boyutu yüzde 3-3.5’lik bir artış oldu. Bu 100 baz puanın fiyatlamasıyla dünkü fiyatlama ile birlikte kurdaki oynaklık yüzde 5’in üzerine çıkmış oldu. Merkez Bankası böyle bir sürpriz yapabilir fiyatlaması bu gördüğümüz kadarıyla.
"KURDAKİ OYNAKLIK KARAR METNİNE BAĞLI"
100 baz puan fiyatlansaydı bu kadar oynak olmayacaktı kur açıkçası. Söyle söyleyelim bu yeni fiyata göre eğer Merkez Bankası 150 baz puanlık bir indirim yaparsa kısa vadede en en azından belli bir kısmı fiyatlandı ancak kurun yukarı seviyeler çıkma ihtimali çok yüksektir. Ancak daha önce fiyatladığı 100 baz puan gelirse çünkü piyasa bunu fiyatlamıştı. Orada da kurun oynaklığı ya da diğer enflasyona yansıması bir sebebe bağlıdır. O da Merkez Bankası’nın kararını açıklandıktan sonra hangi metni piyasaya vereceği önemlidir. Gerekirse farklı enstrümanları kullanabilirim mi diyecek. Kurun yukarı yada aşağı olması karar metnine bağlıdır. Metinde radikal bir şey olmadıysa kurdaki oynaklık nispi olarak sağlanmış durumdadır diyeceğiz.
ABD’de de enflasyon var ancak ABD henüz faizi artırmıyor. Haziran Temmuz gibi enflasyon düşecek ondan sonra faiz artışlarına gidilecek deniliyor. Hükümetin enflasyonu geçici sebeplere dayandırdığı 2022’nin ikinci çeyreğinden itibaren düzelmeye başlayacağı. Faizlerde önden yüklemeli olarak indirime gidilmek istendiği ve Türkiye’nin de bu fırsatı kaçırmaması isteniyor aslında. Üretici ve reel sektör desteklenmeye çalışılıyor. Haziranda itibaren enflasyon aşağı yönlü ivmelenmeye başlarsa biz kurdaki artışın tamamıyla tersine döndüğünü söyleyebiliriz.
Benim düne kadar beklentim 50 ile 100 baz puan arasındaydı. Ben bu beklentiyi 50 ile 150 baz puana çıkarttım. Eğer Merkez Bankası daha büyük bir sürpriz yaparak sabit bırakırsa o zaman biz gene karar metnine bakacağız ama daha metne bakmadan bile kurda gevşeme yaşadığını göreceğiz.
Sabit bırakması durumunda ilk önce geri çekilme yaşanacaktır ancak bunun kalıcı olması için metinde nelere yer verildiğine bakmamız gerekiyor. Metinde de radikal çözüm önerileri sunuluyorsa kur aşağı yönde çekilir.
Metinde Merkez Bankası’nın enflasyon ile ifadesi yer alıyor, küresel çapta riskler yer alıyor. Daha indirimde gidecek alanım var derse Merkez Bankası mesela sabit bıraktığında belli oranda Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile gideceği alan daraldı derse biz bu yıl içerisinde faizlerin sabit tutulacağı anlayışını görebiliriz. Benim beklentim daha çok indirim yönündedir. Eğer 150 baz puanlık bir sürpriz yapılırsa bu kuru yukarı taşıyabilir.
150 baz puan indirir ve daha da gidilecek yolumuz var derse Merkez Bankası, o zaman biz şunu anlarız aralık ayında da Merkez Bankası faiz indirimine gidecek deriz. Bu kuru ciddi oranda yukarı yönlü hareket ettirir. Bunun kredi faizlerine nasıl yansıyacağını kontrol etmemiz gerekiyor. Bunu da göz önünde bulundurmak lazımdır. Bu piyasa yapıcılar tarafından alternatifli olarak değerlendiriliyor.
Merkez Bankası’nın bakış açısı haziran ve temmuza doğru küresel çapta düşeceği ve bunun bir avantaj getireceğini düşünüyor. Biz önden hazırlanalım piyasalara talep artacak. Lojistik tedarik zinciri normale geçmeye başlayacak biz bunu önden yüklemeli yapalım ve hazırlığımızı yapalım şeklinde düşünüyor.
Bütün bu alternatifleri değerlendirdikten sonra saat 14’te karar gelecek ve biz kararda neler yer alıyor bunun devam edip etmeyeceğini söylüyor mu ya da hangi gerekçeleri ortaya koydu Merkez Bankası bu çok önemlidir.
Hükümetin öngördüğü gibi bu geçici olursa Haziran ve Temmuzda. Enflasyon düşmeye başlarsa Türkiye’de de aşağı yönlü ivmelenmeye başlarsa bu faiz oranlarıyla Türkiye avantaj yakalamış olur. Bu ihtimal tutarsa biz çok rahatlayacağız.
Enflasyon hedefi yükseltildi Merkez Bankası tarafından. Eğer bu olasılık gerçekleşirse bizde yüzde 15-16’lık bir enflasyonla karşılaşabiliriz. Baz senaryo bu şekilde ancak dediğim gibi kurdaki artışın ve arz sıkıntısının etkisi var. Tamamıyla bunların topyekün olarak iyi analiz edilip iyi fiyatlanması gerekiyor.
YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ!
Yıl sonu enflasyon beklentisi hakkında) Şu anda en son gerçekleşen rakam 19.89’dur. Fakat kurun etkisi sanayi doğal gazına yapılan etki henüz enflasyon fiyatlamasına yansımadı. Biz yılın son iki ayında gelecek olan enflasyona bakacağız ancak orada nispi olarak bir gerileme gözüküyor. Yıl sonu için hedef aralık 19 ile 20 aralığında gerçekleşecek diye gözüküyor. Gelecek yıl için ise hükümetin öngörüsünde enflasyondaki artışın arzi sebeplerden olduğu düşünülüyor. Rakamlar şimdi beklediğimizin çok altında yani 15-16-17’li seviyeler düşünülüyor. Bunun ne kadar gerçekleşeceği önümüzdeki süreçte belli olacak. Küresel çapta enerji fiyatlarının ve gıdanın etkisi bunu gösterecek.
PPK FAİZ KARARI İÇİN BEKLENTİ ANKETİ SONUÇLANDI
AA Finans'ın 18 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 21 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.
Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 100 baz puan indirim yönünde gerçekleşti.
Anket sonuçlarına göre, 1 ekonomist 25 baz puan, 5 ekonomist 50 baz puan, 13 ekonomist 100 baz puan ve 2 ekonomist de 150 baz puan politika faizinin düşürüleceğini tahmin ediyor.
Ekim ayındaki PPK toplantısında politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 18'den yüzde 16 seviyesine çekilmişti.
Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı ise bir önceki anket dönemine göre 200 baz puan azalarak yüzde 15 oldu.