Meram Elektrik'te skandal!
Meram'da TEDAŞ'a bankadaki para az bildirilmiş ve okunan sayaç azalmış
Dağıtım ihalelerinde Fırat Elektrik’in özelleştirmesinde kasasında 8 milyon liranın kalmasının ardından şimdi de Meram Elektrik mercek altında. İhalesini 440 milyon dolarla Alcen Enerji’nin kazandığı Meram’daki skandalı Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun (YDK) raporları ortaya çıkardı. Meram Elektrik’in devir öncesi banka hesabında alacaklar dahil 14 milyon 885 bin 242 lira bulunurken TEDAŞ’a 4 milyon 435 bin 574 lira olduğu bildirildi. Kasada bulunan 10 milyon lira gizlenirken devrin üstünden sadece 12 gün geçmesinin ardından hesaptaki para 30 milyon 280 bin 29 liraya çıktı.
30 milyon liranın sırrı çözülemezken TEDAŞ özelleştirme ile ilgili soruşturma başlattı. Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde ve Kırşehir’in dağıtım şirketi Meram Elektrik’in 26 Eylül 2008’de yapılan özelleştirme ihalesini ile 440 milyon dolar ile Alarko ile Cengiz İnşaat’ın ortaklığındaki Alcen Enerji kazanmıştı. Devir 31 Ekim 2009’da yapıldı. YDK’nın TBMM KİT Komisyonu’nda görüşülen 2009 faaliyet raporunda Meram Elektrik’le ilgili tespitler yer aldı. YDK raporuna göre, Meram’ın devredildiği gün banka hesaplarındaki para miktarı alacaklar dahil 14 milyon 885 bin 242 lira. Ancak TEDAŞ’a, 4 milyon 435 bin 574 lira olduğu bildirildi. 10 milyon lira ise gizlendi. Devirden sonraki 12 gün içinde bankadaki para miktarı 30 milyon 280 bin 29 liraya çıktı. YDK, şirketin devri öncesi para hareketlerini incelediğinde ortada talimatlara aykırı durum bulunduğu ve bunun soruşturulması gerektiği sonucuna vardı.
Az sayıda sayaç okundu
YDK’nın raporuna giren ikinci iddia ise Meram Elektrik’in devredilmeden bir ay önce okunan elektrik sayacı sayısının bir anda azalması. Az sayıda endeks okunması tahsilatın özelleştirme sonrasına kalması anlamına geliyor. Yine bu aylarda ödenmesi gereken faturaların iptalinde de artış gözleniyor. Bu durumda da yine fatura sonraki döneme kalıyor. CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, Fırat’tan sonra Meram Elektrik ile ilgili gelişmelerin tesadüf olamayacağını savundu. Her iki işlemin birbirine benzeyen “promosyonlu özelleştirmeler” olduğunu söyleyen Develi, “Ortada planlı bir organizasyon olduğu görülüyor. Üslup, yöntem hep aynı. Özelleştirme adı altında birilerine imtiyaz sağlanıyor. İşin içinde örgüt olduğunu düşünüyorum. Özel yetkili savcılar harekete geçmeli. Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi. Meclis KİT Alt Komisyonu, Meram eletrikle ilgili raporunu haftaya KİT Komisyonu’na verecek. Komisyon TEDAŞ’ın raporundan tatmin olmazsa Enerji Bakanlığı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nu göreve çağıracak.
TEDAŞ’tan ses seda yok
Fırat ve Meram Elektrik özelleştirmelerine dönük olarak ortaya çıkan raporlar karşısında her iki işlem konusunda da Teftiş Kurulu’na inceleme yaptıran TEDAŞ, haberlerle ilgili açıklama yapmıyor. Özelleştirme İdaresi ise yazılı bir açıklama yaptı. ÖİB açıklamasında, “Faaliyetlerine rutin olarak devam eden dağıtım şirketinin alacak, hak ve borçlarıyla birlikte özel sektöre devri gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle devir sırasında kasa, stok veya demirbaş sayımı, endeks okuma gibi uygulamalar yapılması söz konusu değildir. Şirketin tahsilat ve ödemeleri devam etmektedir. Şirketin kasasında bulunan nakit gibi varlıklara karşılık ödemek yükümlülüğünde olduğu borçları da bulunmaktadır” denildi.
Alcen: Devir öncesi kamuya ait
Yüksek Denetleme Kurulu raporuna yansıyan iddialar üzerine Alcen Enerji’den yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada şöyle denildi: “Medaş 31 Ekim 2009’da alacak ve borçları dahil (kül halinde) tüm bilançosu ile Alcen AŞ tarafından devir alınmıştır. Devir bir şirket devridir ve bu devir kül halinde yapılmıştır. Şirketin sürekliliği esastır. Dolayısıyla devir öncesi dönem ve işlemler kamu tarafından yönetilmiş ve yürütülmüştür. Devir işlemleri de devir ile ilgili mevzuat ve sözleşmelere tamamen uygundur.” (Radikal Ömer Şahin)