Gazete Vatan Logo

Memur maaşları dondurulabilir mi? Memur maaşlarının dondurulması ne demek?

Türkiye'de memur maaşlarında altı ayda toplu sözleşme zammını ek olarak enflasyon enflasyon farkı zammı uygulanır. Sosyal medyada memur maaşlarına yönelik dondurulacağı iddiası memurların arama motorlarına yönelerek “Memur maaşları dondurulabilir mi? Memur maaşlarının dondurulması ne demek?” sorularına yanıt aramasına neden oldu.

Memur maaşları dondurulabilir mi? Memur maaşlarının dondurulması ne demek?

2025 yılında memur maaşlarının dondurulabileceği ve sert önlemler alınacağı iddiaları sosyal medyada geniş yankı buldu. Peki, Memur maaşları dondurulabilir mi? Memur maaşlarının dondurulması ne demek?

Memur maaşları dondurulabilir mi?

İddiaya göre memur maaşları artık sabitlenecek ve dondurulacak. Ülkemizde 2000'li yıllar öncesinde memur maaşlarının dondurulmasıyla ilgili bir adım atılmamıştı. Memur maaşlarının dondurulmasının teknik olarak mümkün olmadığı söylenebilir.

Hükümet çevresinden bu iddialara karşın henüz bir açıklama yapılmadı.

Ocakta memur maaşları ne kadar olacak?

2025 yılında ise ocak ayında yüzde 6, temmuz ayında yüzde 5 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak.

2024 yıl sonu enflasyonu Merkez Bankası’nın tahminlerine göre yüzde 38, Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre ise yüzde 43,52 bekleniyor. Bu tahminlere göre yılın ikinci yarısındaki enflasyon sırasıyla yüzde 10,64 veya yüzde 15,06 olacak.

Enflasyon farkı ise sırasıyla yüzde 0,58 veya yüzde 4,60 düzeyinde kalacak. Enflasyon farkının üzerine yüzde 6 toplu sözleşme zammı uygulandığında memur maaşlarına ocak ayında yapılacak zam Merkez Bankası’nın enflasyon tahminine göre yüzde 6,62, anketteki enflasyon tahminine göre ise yüzde 10,88 olacak.

Haberin Devamı