Gazete Vatan Logo

'Memur maaşı yüzde 11 artmalı'

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2010 yılı için talep ettikleri ücret artışının yüzde 11 olduğunu belirterek, "Yüzde 11’lik talebimiz kabul edilirse en düşük bekar memur maaşı bin 360 TL olacak. Evli, eşi çalışmayan, iki çocuklu memur maaşı ise bu durumda bin 544 TL’ye çıkacak" dedi.

En fazla üyeye sahip Memur Konfederasyonu olması nedeniyle Heyet Başkanlığı sıfatıyla hükümetle pazarlık görüşmelerine başlayacak olan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "2009 Toplu Görüşme Taleplerini" düzenlediği hahvaltılı basın toplantısıyla açıkladı.

Kamu çalışanlarının zam oranlarında yaşadığı maduriyeti dile getiren Gündoğdu, “Enflasyon odaklı ücret artışı reel bir yansımaya dönüşmemektedir. Merkez Bankası’nın 2010 yılı enflasyon tahminini yüzde 6.9 olduğunu dikkate alırsak memura yapılacak yüzde 6.9’a kadarlık oran memura bir katkı sağlamayacaktır. İstediğimiz yüzde 11’lik zam oranı memura gerçek anlamda yansıyacak zam oranıdır” şeklinde konuştu.

Ek ödemelerde de en az 80 TL artış yapılması gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, “Ek ödeme oranlarında en az yüzde 15 artış yapılmalıdır. 2012 yılının ilk altı ayı sonu ek ödeme oranları belirlenmeli. 2012 yılında bu orana ulaşılabilmesi için 2009, 2010, 2011 yıllarında ek ödemedeki artışlar takvime bağlanmalıdır” diye konuştu.

Memurların diğer sorunlarına da değinen Gündoğdu, şöyle devam etti:

“Sendika üyesi kamu görevlilerine ödenmekte olan 10 TL tutarındaki Toplu Görüşme Primi 28 TL olmalıdır. Kamu görevlilerinin büyük bölümü yılın ikinci altı aylık döneminde yüzde 20’lik gelir vergisi oranı grubuna dahil olmaktadır. Memurlar için ya vergi indirimine gidilmeli veya her ay kriz çeki verilmelidir. Vergi indiriminin mümkün olmaması halinde ise, ekonumik krizin kamu görevlileri üzerindeki olumsuz etkilerini atmak için altı ayda bir ödenmek üzere 600 TL tutarında kriz çeki verilmelidir."

-“ÖNCELİKLİ BÖLGE TAZMİNATI VERİLMELİ”-
Kamu görevlilerinin toplu sözleşme ve grev hakkı yoksunluğunun sona erdirilmesi gerektiğini kaydeden Gündoğdu, ayrıca memurların siyaset yasağının da kalkması gerektiğini ifade etti. Kalkınmada öncelikli bölge kapsamındaki illerin, kamu görevlileri tarafından sürgün bölgesi olarak değerlendirmesinden kurtarılması gerektiğini anlatan Gündoğdu, "Devlet Planlama Teşkilatı tarafından oluşturulan veriler ışında kalkınmada öncelikli bölge tazminatı veya hizmet tazminatları ile yan ödemeleri bir kattan az olmamak üzere artırımlı olarak ödenmelidir" dedi.

Aile yardımındaki 83 TL’lik payın 47 TL artırılarak 131 TL’ye çıkarılmasını da talep ettiklerini kaydeden Gündoğdu, çocuk yardımındaki sayı sınırlamasının da kaldırılması gerektiğini belirtti. Gündoğdu, "Şu anda iki çocuklu bir kamu çalışanı dışında yüksek sayıda çocuğu olan çalışanlara devlet yardım etmiyor. Ayrıca sıfır ile 14 yaş arasındaki çocuklar için 500, diğer çocuklar için 250 gösterge rakamı uygulanmalıdır. Yiyecek ve giyecek yardımlarında ise devlet memur ile arasına sponsor firmaları sokmamalı ve yardımı nakit olarak vermelidir. Bu kamu çalışanına daha çok yarar sağlayacaktır. Mevcut durumda 13/1’den maaş alan bekar hizmetlinin maaşı bin 32 TL’dir. Bizim yüzde 11’lik talebimiz kabul edilirse en düşük bekar memur maaşı bin 360 TL olacaktır. Evli, eşi çalışmayan, iki çocuklu memur maaşı ise bu durumda bin 544 TL’ye çıkacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı