Memur maaşı hesaplama! Emekli memur zammı maaş hesaplama nasıl yapılır? Memur enflasyon farkı…
"Emekli - Memur maaş hesaplama nasıl ve nereden yapılır?” sorusunun yanıtı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla gündeme geldi. TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamları sonrasında memur ve emeklinin maaş zammı belli oldu. Memur ve memur emeklileri sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla yüzde 17,77, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 19,77 zamma hak kazandı. Peki, Emekli memur zammı maaş hesaplama nasıl yapılır? Memur enflasyon farkı…
5 Temmuz 2023 memur enflasyon farkı hesaplama süreci, enflasyon farkının belli olmasıyla gündeme geldi. Temmuz zammı sonrasında emekli ve memur maaş zammına yönelik araştırmalar da arttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasında 5 Temmuz Çarşamba günü 6 aylık enflasyon oranlarının netleşeceğini belirterek, "Enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte biz de memur ve emeklilerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz." dedi. Enflasyon yılın ilk ayı Ocak’ta aylık yüzde 6,65, şubatta yüzde 3,15, martta ise 2,86 oldu. Nisan ayında aylık enflasyon yüzde 2,39 olarak açıklanırken mayıs ayında doğalgaz için "sıfır fiyat" uygulamasının etkisiyle aylık 0,04 oldu. Haziran ayı TÜFE’si ise aylık bazda 3,92 olarak açıklandı. Enflasyonda yüzde 8’in üzerindeki fark, memur ve memur emeklilerinin zamlarına eklenecek. Böylelikle memur ve memur emeklileri sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla yüzde 17,77, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 19,77 zamma hak kazandı. İşte Emekli memur maaşı hesaplama…
ENFLASYON FARKI NASIL HESAPLANIR?
a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,
b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere "enflasyon farkı" şeklinde ilave bir artış yapılması yapılmaktadır.
EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?
SSK ve Bağ-Kur emeklisi her yıl Ocak-Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam alıyor. Milli gelir artışlarının tabana yayılma politikası çervesinde bu rakamların üzerine ilave refah payı verilebiliyor.