Memnun olan da var, olmayan da
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 9 maddelik ’Turizm Acil Eylem Destek Paketi’ni turizm sektörü genel çerçevede olumlu değerlendirirken, sektörün farklı bileşenleri destek paketinin kapsamının sınırlı kaldığı görüşünde birleşti. Paketin açıklanmasından memnun olan sektör temsilcileri, 9 maddeye ek olarak beklentilerini de sıraladı. Sektörün pakete ilişkin yorumları şöyle:
Sıkıntıların aşılması için olumlu bir adım
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, eylem planını açıkladığı toplantının ardından turizm sektörü temsilcileriyle görüştü. Toplantının ardından açıklama yapan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, sektör olarak dikkate alındıklarını, Türkiye’nin gücü olan turizm sektörünün meselelerinin anlatılabileceği bir ortamın oluşturulması için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, “Yapılan açıklamalar ilk aşamada tüm konulara değinildiğini gösteriyor. Sektörün borç yapılandırılmasının ve tatil dönemlerinin yayılması konusunun kabul görmesi bizleri memnun etti” dedi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, Turizm Eylem Planı’nı sektördeki sıkıntıların aşılması yönünde olumlu bir ilk adım olarak gördüklerini belirterek, “Planlanan tedbirler çok yerinde Ancak istihdama yönelik tedbirlerin de hayata geçirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Tur operatörleri yerli turiste teşvik bekliyor
ETSTUR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy paketle ilgili olarak, “En olumlu nokta devletin bu konuyu gündemine almış olması, takip ediyor olması. Birşeyler yapılmaya çalışılıyor olması mutlu edici bir gelişme” dedi. Teşvik paketinin kısa vadede faydası olacağını belirten Ersoy, orta ve uzun vadede “Turizm Planlama ve Denetim Üst Kurulu”na ihtiyaç olduğunu söyledi. Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan da paketin sektöre nefes aldıracağını belirterek, “Paket yabancı turist ve döviz girdisi üzerine kurgulanmış. Yerli turist ve onu teşvik edecek çalışmalar şu an için planlanmamış görünüyor. Bu anlamda vatandaşa yönelik olarak bir kaynak yaratılıp yurt içi seyahatlerde harcamalar üzerine tüketici tatil teşviği yapılabilirdi” dedi.
Uçuş desteğinin tüm yıla yayılması gerekir
AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, paketteki en önemli konulardan bir tanesinin uçak desteği olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Ancak bu Nisan ve Mayıs’la sınırlandırılmış oldu. Uçakla ilgili desteğin tüketici fiyatlarına yansıması gerekir. Bunun için tüm yıl boyunca uçuş başı 6 bin dolar desteğin verilmesi gerekirdi. Bu nedenle bu durumun bir sonraki yapılandırma paketinde muhakkak uzatılması gerekir. Paket genel anlamda tabii ki olumlu, sektöre katkı sağlayacaktır. Konaklama sektörüne yönelik 7’nci, 8’inci ve 9’uncu maddeler var. Orada bir erteleme söz konusu. Bizim talebimiz 2016’da bunların alınmaması yönündeydi.”