Maliye'den ‘Makyaj’a yakın markaj!
Tüm kozmetik ürünlerine artık bandrol yapıştırılacak
Kozmetik sektörünü yakından izlemeye başlayacaklarının sinyalini veren Maliye’nin alacağı tedbirler belli olmaya başladı. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, sigarada olduğu gibi tüm kozmetik ürünlerine üretim bandında bandrol yapıştırılmasını sağlayacaklarını belirterek, “Böylece tüm kozmetik ürünleri kayıt altına alınacak. Kapsamını, hangi ürünlerin kozmetik ürünü olduğunu Sağlık Bakanlığı belirleyecek” dedi.
Artan bütçe açıkları nedeniyle bir yandan vergileri artırıp, harcamaları kontrol altına almaya çalışan Maliye Bakanlığı, daha fazla gelir elde etmek için gelir kayıp ve kaçaklarını da mercek altına aldı. Bu kapsamda özellikle vergi kaçağının yoğun olduğu sektör ve ürünlere yönelik yeni tedbirler hazırlıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün 2013 bütçesinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunuşunda, kayıtdışıyla mücadelede kozmetik ürünlerine ilişkin takip sistemini hayata geçireceklerini açıkladı. Bakan Şimşek’in bu sözleri üzerine gözler yeni sistemin detaylarına çevrildi.
Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, bu yöndeki soruyu, “Sigarada olduğu gibi tüm kozmetik ürünlerine barkod yapıştırılacak” şeklinde açıkladı.
Naci Ağbal, “Sigara tek bir ürün, bu yüzden barkod sisteminin uygulaması kolay ancak kozmetik ürünleri çok çeşitli. Hangi ürün kozmetik sayılacak hangi ürünler sayılmayacak?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Bu çalışmayı Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütüyoruz. Aynen sigarada olduğu gibi tüm kozmetik ürünlerine, üretim bandında bandrol yapıştırılmasını sağlayacağız. Böylece tüm kozmetik ürünleri kayıt altına alınacak. Kapsamını, hangi ürünlerin kozmetik ürünü olduğunu Sağlık Bakanlığı belirleyecek. Sigara tek tip bir ürün olduğu için uygulama sırasında onda sorun olmadı. Ama kozmetik ürünleri çok çeşitli. Bu konuların tamamını çalışıyoruz. Biz de teknik çalışma yürütüyoruz.”
Taklitleri de engelleyecek
Kozmetik ürünlerinin özellikle internet üzerinden e-ticaret yoluyla satıldığının hatırlatılması üzerine Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci de, yeni sistemin e-ticaretle ilgili bir konu olmadığını, e-ticaret ya da doğrudan satış pazarlama yöntemleriyle her türde satışa konu olacak kozmetik ürenlerinin bandrolleneceğini, böylece taklit ve kaçak ürünlerin satılamayacağını anlattı.
Kozmetik sektöründe en önemli kaçağın hem üreticiler hem de Maliye açısından ünlü markaların taklitlerinin üretilmesi olduğunu belirten Kilci, yeni sistemle kozmetikte vergiden kaçırılan ve büyük tutarlara ulaşan kayıtdışılığın önleneceğini belirtti. Kilci, “Kozmetik sektörüne ait olarak tanımlanan her tür ürün bondrollü olacak. Bu ürünler üretim bandında, bandrollenecek. Biz de merkezden, aynı sigara gibi hangi üretim bandında, hangi ürüne, kaç bandrol yapıştırıldığını göreceğiz” diye konuştu.
Gelir İdaresi, merkezden izleyecek
MALİYE Bakanlığı’nın halen işleyen bir “Bandrollü Ürün İzleme Sistemi” bulunuyor. Kozmetik sektöründeki üretici ve ithalatçılar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın DATA Merkezi’ne bağlanacak. Bandroller, maliye üzerinden kozmetik firmalarına teslim edilecek. Üretim bandında ürünlere yapıştırılan her bandrol Data Merkezi’nden izlenebilecek. Herhangi bir üreticinin üretim bandında bandrol yapıştırmaması veya bir sorun yaşanması halinde, sistem otomatik olarak hemen uyarı verecek. Sistemin teknik çalışmasının sürmesine rağmen, yeni sistem tüm kozmetik ürünlerinde aynı anda başlamayacak. Bu kapsamda kozmetik sektöründe faaliyet gösteren üretici firmaların ya da ithalatçıların yeni sisteme uyum sağlayabilmeleri için bir geçiş süresi de tanınacağı belirtiliyor.
170 bin ayrı ürüne ayrı bandrol
Kozmetik sektörünün dünyaca tanınmış firmalarının büyük bölümü Türkiye’de üretim ve pazarlama faaliyetleri yürütüyor. Ayrıca birçok yerel üretici de bulunuyor. Kozmetik sektörü sadece ruj, rimel vb. makyaj malzemelerinden oluşmuyor. Doğal sabunlar, şampuanlar, saç bakım ürünleri ve saç boyaları, cilt bakım ürünleri, vücut bakım ürünleri olmak üzere kozmetik ürün kategorisinde 46 bini yerli 170 bin ürünün Türkiye içinde dağıtımı yapılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın elektronik bildirim sistemine kayıtlı firma sayısı 2.659. Halen geçerli hukuki sisteme göre kozmetik sektöründe piyasaya herhangi bir ürün arz eden firmaların Sağlık Bakanlığı’na kayıt yaptırıp, her ürün için bildirimde bulunmaları gerekiyor.