Gazete Vatan Logo

‘Makine lobisi’ en büyük engel

'Kamunun da yerli makine alma direncini bir türlü kıramıyoruz'

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Dalgakıran, yabancı mühendislerin Türk makinelerini kullanmamasından yakındı ve “Kamunun da yerli makine alma direncini bir türlü kıramıyoruz” dedi.

Türkiye’de iş yapan uluslararası mühendislik firmalarının gerçekleştirdiği projelerde irtibatta oldukları ülkelerin veya kendi ülkelerinin ürünlerini tercih ettiklerini belirten Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, “Kamunun hala yerli makine alma direncini kıramıyoruz. Uluslararası mühendislik firmalarının projelerde kendi ülkelerinin makinelerini koyması ve bunun lobisini yapması önümüzde ciddi engel teşkil ediyor” dedi.

Sektör yüzde 5 büyüdü

Türkiye’nin ithal ettiği makinenin yüzde 70 kadarının yine ülke içinde üretilebildiğine işaret eden Dalgakıran “Makine sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 50’lerden yüzde 45’lere geriledi. İthalatımız 27 milyar dolar civarında. 60-65 milyar dolar civarında toplam pazar var. Bu pazarın 200 milyar dolarlara genişlemesi gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’nın hedeflenen noktalara gelebilmesinde makine sektörünün en çok beklenti içinde olunan sektörlerin başında geldiğini ifade eden Dalgakıran, 10 yıllık süreç içerisinde hep Türkiye’nin ihracatının büyüme hızının üzerinde bir performans gösterdiklerini söyledi. Bu yılın ilk 6 ayında Türkiye’nin ihracatı ortalama yüzde 2,5 büyürken makine sektörünün ihracatının yüzde 5 civarında büyüdüğünü dile getiren Dalgakıran Temmuz için yüzde 15 büyüme beklediklerini, 2023 yılı için ise 100 milyar dolarlık ihracat hedefleri olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin en ileri teknolojilerin yanında, ortalama yaşı 20 olan makineleri ithal eden bir ülke olduğuna işaret eden Dalgakıran, şöyle konuştu:

Kullanmak yetmez

“Bu teknolojileri sadece kullanabilir olmak bizi dünyanın 10 büyük ekonomisi içine sokmaz. Bizi 10 büyük ekonomi arasına sokacak teknolojileri üreten ülke olmalıyız. Vakit kaybetmeden Türkiye bütün odağını yüksek katma değere çevirmeli ve büyük bir hızla bu alanda ciddi bir devrim yapma durumuna yönelmeli. Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle arasındaki makası kapatmak için büyümekten daha çok sıçramaya ihtiyacı var.”

Haberin Devamı