Maaşlar yüzde 20 düşecek
Aile hekimleri meydanlara iniyor
2010 yılında vatandaşa kolay ulaşılır ve önleyici sağlık hizmeti sunmak amacıyla oluşturulan Aile Hekimliği Sistemi'nde vatandaşların memnuniyeti yüzde 85'lere varırken aile hekimleri sistemden aynı derecede memnun değil. Yılbaşından sonra yürürlüğe girmesi beklenen yeni düzenlemelerle birlikte maaşlarından yüzde 20'ye varan kesintilerin yapılacağını ve ek iş yükümlülükleriyle karşı karşıya kalacaklarını dile getiren Aile Hekimleri Derneği Federasyonu (AHEF) İkinci Başkanı Dr. Akif Emre Eker 23 Kasım'da Ankara'da Farkındalık Eylemi yapacaklarını söyledi.
MAAŞLAR YÜZDE 20 DÜŞECEK
Aile Hekimliği Sistemi'nin 2010 yılında yurt genelinde yürürlüğe girmesiyle birlikte bu alanda hizmet veren 22 bine yakın aile hekiminin özlük haklarında ve ücretlerinde önemli ölçüde geriye düşüş yaşandı. Aile Hekimliği'nden yararlanan milyonlarca yurttaşın memnuniyeti yüzde 85 civarında olurken hekimde ise bu oran aldıkları düşük maaşlar sebebiyle yüzde 35'lere düştü. Yılbaşından sonra yürürlüğe girmesi beklenen Aile Hekimleri Ücret Yönetmeliği'nde öngörülen değişikliklerle birlikte "Hak edilen ücret katsayısı"nın düşmesi beklenirken, katsayı düşüşünün aile hekimlerinin maaşlarında yüzde 20'ye varan azalma anlamına geldiğini söyleyen AHED İkinci Başkanı Dr. Eker'in aktardığına göre aynı yönetmelikte kendilerine yeni görev tanımlamaları da yapılacak ve böylelikle aile hekimlerinin kendilerine gelen hastalarla ilgilenmenin dışında başka iş yükümlülükleriyle karşı karşıya kalacaklar.
OTOPSİ BİLE YAPACAKLAR
Dr. Eker aile hekimlerinin ücret ve özlük hakları dışındaki sıkıntılarını şöyle özetledi: "Yönetmelikteki yeni görev tanımlamalarıyla birlikte 'negatif performans, pozitif performans' gibi ek yükümlülükler sebebiyle hekimler kendilerine gelen hastalarla daha az ilgilenmek durumunda kalacak. Aile hekimleri 'Mobil sağlık hizmeti' adı altında köylere gidip oradaki hastalarla da ilgilenecek ve tüm bunların dışında da 'Yerinde hizmet' adı altında adli tıp uzmanlarınca yapılması gereken otopsi hizmetlerinden de sorumlu olabilecek. Ayrıca sistemin 2010 yılında yurt geneline yayılmasıyla birlikte 22 bin aile hekimi kadrolu memurluktan "sözleşmeli kamu personeli"ne dönüştü ve Sağlık Bakanlığı'nın da tek taraflı olarak 2 yılda bir sözleşmelerini yeniliyor. Bakanlık sözleşmeyi yenilemezse açıkta kalırız." Aile hekimlerinin sözleşmeli kamu personeli olması aynı zamanda emekli maaşlarının kadrolu diğer kamu personellerine göre çok daha düşük olması anlamına geliyor.
AİLE HEKİMLERİ MEYDANA İNİYOR
Aile hekimleri yurt genelinde 63 ilde örgütlü olan AHED öncülüğünde 23 Kasım'da Ankara'da "Farkındalık Eylemi" yapacak. Yurdun dört bir yanından gelecek aile hekimleri Sıhhıye Meydanı'ndaki Sağlık Bakanlığı binası önünde toplanarak "Birinci Basamak Sağlık Sistemini kurgusunun bir an önce tekrar gözden geçirilmesini ve Aile Hekimliği'nin tıp disiplini çerçevesinde yeniden değerlendirmesini istiyoruz" diyecek.