Lüks caddelerden ara sokağa kaçtık
İstanbul’un 3 önemli caddesinin kentsel dönüşüm nedeniyle ziyaretçi sayısı düştü, kiralamalar yavaşladı, dükkanlar boş kaldı. Yeme-içmedeki yükselen trend sayesinde daha çok kafe-restoran açıldı. Kafeler ziyaretçiyi ana caddeden arka sokaklara çekti
İstanbul’un alışveriş ve eğlence caddelerinde ziyaretçi sayısı gerilerken, ikincil yani çevre sokaklar ön plana çıkmaya başladı. İstanbul’un bu 3 caddesinde kentsel yenileme yaya trafiğini düşürürken, boşluk oranları kısmen kemikleşmeye başladı. 2017 yılı için diğer önemli gelişme yeme-içme trendinin alışverişin önüne geçmeye başlaması oldu. Bağdat Caddesi, kentsel yenilemelerin tamamlanmasına ve yükselen yeme-içme trendine bağlı olarak orta vadede toparlanma potansiyeli taşırken, açılması beklenen güçlü markaların pozitif etkisiyle 2018’i karşılıyor.
Nişantaşı’nda ikincil sokaklardaki yeni nesil restoran ve kafeler sayesinde hafta sonlarında yaya trafiğinde artış sağlanırken, orta vadede ‘kısmen’ toparlanma belirtisi gösteriyor. Kiralama hacminin son 3 yıldır düştüğü İstiklal Caddesi, bu iki caddeden olumsuz ayrışıyor. İstiklal Caddesi’nin üst segment yeme-içme ve kültürel aktivitelerden ziyade yerel hazır giyim pazarı ve daha düşük profilli yeme-içme mekanlarına doğru dönüşümü sürdü.
Yeme-içme etkisi
Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman & Wakefield, İstanbul’un 3 ana caddesini inceleyen ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri’ raporunun dördüncüsünü yayınladı. Raporda öne çıkan veriler şöyle:
- 2016’da caddeler toplamında 52 olan kentsel yenileme çalışmaları yoğunlaşarak 2017’de 65’e çıkması ve buna bağlı olarak yaya trafiğinin azalması caddeleri etkileyen faktörlerin başında geldi.
- Perakendede lokalleşme ile yeme içme sektörüne ilginin artmasına karşın, 2016’da boş olan 91 mağazanın sadece 43’ü kiralanabildi ve kiralama hacmi 3 yıldır benzer seviyelerde gerçekleşti.
- 2015’te toplam 112 olan kiralama işlemi, 2016’da 105 ve 2017’de 109 oldu.
- 2016 yılında gerçekleşen yeni kiralama işlemlerinin yüzde 19’u yeme içme sektörüne aitken, 2017 yılında bu oran işlemlerin yüzde 23’ü yeme-içme alanında yapıldı.
- 2016 yılında 141 mağazada faaliyet gösteren uluslararası marka sayısı, 2017 yılı itibarıyla yüzde 7 düşüşle 132’ye geriledi.
- 2016’ya kıyasla, 2017’de yaya trafiği hafta içi İstiklal Caddesi’nde yüzde 11, Bağdat Caddesi’nde yüzde 27, Nişantaşı Bölgesi’nde yüzde 19 azaldı. Hafta sonu İstiklal ve Bağdat Caddeleri aynı oranlarda ziyaretçi sayısında düşüş deneyimlerken, Nişantaşı Bölgesi ikincil sokaklardaki yeni nesil kafe ve restoranların artmasıyla yüzde 12 oranında yaya trafiği artışı yakaladı.
Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, “Ana cadde pazarı, döviz kurundaki dalgalanmalar, perakendedeki büyümenin yavaşlaması ve kentsel yenileme çalışmaları göz önüne alındığında bir süre daha kırılgan olmaya devam edecektir. Buna rağmen, Bağdat Caddesi’nin umut vaat ederek daha hızlı düzeleceğini tahmin ediyoruz” dedi.