Gazete Vatan Logo

Libananco'dan 10 milyar $'lık tahkime start

Uzanlar'ın tabela şirketi Libananco, ÇEAŞ ve Kepez'e el konulmasına karşı Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık tahkim süreci başlattı

Uzan Grabu'nun Güney Kıbrıslı tabela yatırım şirketi Libananco Holdings Co. Ltd., 2003 yılında kamuya devredilen elektrik üretim ve dağıtım şirketleri Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez'e el konması işlemine karşı, Türk devleti aleyhine 10 milyar dolar tazminat talebiyle Dünya Bankası nezdindeki Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi' ne (ICSID) tahkim süreci başlattı. Libananco ayrıca, bu sürecin sonunda Türkiye'nin tazminat ödemeye mahkum olmasının yanı sıra 2001 yılında enerji tüzüğü paktını kabul etmesi keyfiyetinin bir sonucu olarak, kendisinin çıkarttığı, Ankara'nın Güney Kıbrıs'ı tanıdığı yorumunun da mahkemece bir hükme bağlanabileceğini söyledi.

Libananco' dan dün yapılan yazılı açıklamada, şirketin Washington' daki avukatı Stuart Newberger'in, Türkiye'nin yabancı yatırımcının korunmasıyla ilgili düzenlemeler getiren enerji tüzüğü paktına aykırı hareket ettiği iddiasıyla başvuruda bulunduğu kaydedildi. Newberger, "Türkiye, enerji tüzüğü paktını 2001 yılında onaylayarak, Türk enerji sektöründeki (Güney) Kıbrıslı yatırımcıların bu tarz el konma işlemlerine karşı koruyacağını ve bunun gibi yaürım uyuşmazlıklarının tazminat talebiyle ICSID'e götürüleceğini açıkça taahhüt etmiştir" dedi.

Haberin Devamı