Gazete Vatan Logo

Libananco'da şok gelişme

Eski FBI ve CIA ajanlarından oluşan ekip geliyor

Libananco’nun avukatları ve Forensic uzmanlarının 22 Haziran’da Takasbank’ta, 23 Haziran’da da TMSF’de incelemelerde bulunacak. Eski FBI ve CIA ajanlarından oluşan ekip, Libananco’ya ait hisse senetleri ve TMSF’nin bunlara el koyma belgeleri üzerinde mürekkep, imza ve parmak izi incelemeleri yapacak.

Libananco’nun eski FBI ve CIA ajanlarından oluşan Forensic ekibi yüz binlerce sayfalık ÇEAŞ ve KEPEZ hisse senediyle, evraklarını incelemek üzere 22 Haziran’da Türkiye’ye geleceği öğrenildi. Libananco’nun avukatları ve Forensic uzmanlarının 22 Haziran’da Takasbank’ta, 23 Haziran’da da TMSF’de incelemelerde bulunacakları ileri sürüldü. Eski FBI ve CIA ajanlarından oluşan ekip, Libananco’ya ait hisse senetleri ve TMSF’nin bunlara el koyma belgeleri üzerinde mürekkep, imza ve parmak izi incelemeleri yapacak.

Libananco’nun elinde bulunan 112 klasör belgeyi ABD'de de incelemeye alan Forensic uzmanlarının, Türkiye’nin imha etmediğinin ortaya çıktığı "Libananco’nun yabancı avukatlarının" 60 bin telefon konuşması kaydı ve elektronik verilerinin titizlikle taradığı ifade edildi. Temmuz ortasında Libananco bu araştırmayı bitirip mahkemeden Türkiye’ye yaptırım uygulaması talebinde bulunmaya hazırlandığı öğrenildi.

-LİBANANCO'DA ŞOK GELİŞMELER SÜRÜYOR-

Türkiye’nin davayı kaybetmesi halinde 21.5 milyar dolarlık tazminata mahkum edilebileceğinin ileri sürüldüğü Libananco davasında önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Libananco’nun eski FBI ve CIA ajanlarından oluşan Forensic ekibi, yüz binlerce sayfa ÇEAŞ ve Kepez hisse senedi ile evraklarını incelemek üzere 22 Haziran’da Türkiye’ye gelecek. Çok kapsamlı incelemeler ve sorgulamaları bu ay içinde başlatacak olan Libananco’nun avukatları ve Forensic uzmanlarının, 22 Haziran’da Takasbank’ta, 23 Haziran’da da TMSF’de incelemelerde bulunacakları öğrenildi. Forensic ekibi, Libananco’ya ait hisse senetleri ve TMSF’nin bunlara el koyma belgeleri üzerinde mürekkep, imza ve parmak izi incelemeleri de yapacak.

Libananco davasında Türkiye'nin savunmasını zamanında verememesi nedeniyle, Hakem Heyeti’nin 12 Mayıs tarihli son kararıyla, yüzbinlerce sayfalık ÇEAŞ ve Kepez hisse senedi ile evraklar Libananco'nun incelemesine açılmak zorunda kalmıştı. ICSID’ın internet sitesinde de yayınlanan Hakem Heyeti Kararına göre, Libananco bu belgeler üzerinde her türlü incelemeyi yapma ve sorgulama hakkına sahip olacak. Türkiye ve özellikle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bugüne kadar el konulan ÇEAŞ ve Kepez hisseleri, tutanakları, çeşitli bakanlık ve kurumlar arasındaki iç yazışmaları, belgeleri, kararları Libananco'ya ibraz etmek zorunda kalacak. El konulan ve ibraz etmekten kaçınılan bu hisselerin ve belgelerin incelemeye açılması ise tazminat miktarının hesaplanmasına yönelik olacak.

-FORENSIC UZMANLARI USULSÜZ YAPILAN TELEFON DİNLEMELERİNİ İNCELİYOR-

Forensic uzmanlarının şu anda, Türkiye’nin imha etmediğinin ortaya çıktığı Libananco’nun yabancı avukatlarının 60 bin telefon konuşması kaydı ve elektronik verisini incelediği öğrenildi. Türkiye’nin, Libananco'nun yabancı avukatlarının telefonlarının dinlenmesi ve elektronik postalarının takip edilmesi konusunda, "takip etmiyoruz" açıklamasının gerçeğe aykırılığı ortaya çıkmış ve hakemler dinlemelerden elde edilen tüm belgelerin imha edilmesi kararını vermişti. Libananco davasında Türkiye’nin avukatları Freshfield- Aydın Coşar Hukuk Bürosu 2 Haziran tarihli yazısında Türkiye’nin, Libananco’nun avukatları Crowel&Moring hukuk bürosunun konuşma kayıtlarını mahkeme kararına rağmen hala imha etmediğini kabullenmişti.

Ayrıca yine Libananco’nun elinde bulunan 112 klasör belgenin, ABD’de uzmanlar tarafından titizlikle tarandığı ifade edildi. Temmuz ortasında Libananco bu araştırmayı bitirip mahkemeden Türkiye’ye yaptırım uygulaması talebinde bulunmaya hazırlandığı öğrenildi. Mahkemenin, 1 Mayıs 2008, 23 Haziran 2008 ve 11 Ağustos 2008 tarihli üç kararını ihlal eden ve ihlali kabul eden Türkiye’ye ağır cezalar vermesi bekleniyor. Türkiye’nin, Temmuzdaki bu raporun mahkemeye sunulmasından sonra 21.5 milyar dolarlık davada bir kırmızı kart görme olasılığı bulunuyor.

Haberin Devamı