Gazete Vatan Logo

Lafontaine: Masal bitti

Euro’yu babası bile terk etti

Euro’nun temellerini atan Almanya’nın eski Maliye Bakanı Lafontaine krizden çıkış formülü verdi: Ortak para birimini terk edin.

Borç krizindeki Euro Bölgesi’nde ortak para birimi tehlikede. 13 yıl sonra ‘euro’dan çıkılması daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Euroya en büyük darbe ise babasından geldi. ‘Euro’nun temellerini atan, dönemin Almanya Maliye Bakanı Oskar Lafontaine, Güney Avrupa ülkelerinde toparlanmanın sağlanabilmesi için ortak para birimini dağıtmanın vaktinin geldiğini söyledi. Lafontaine, şu anda izlenmekte olan yolun Euro Bölgesi ülkelerini ‘tam bir felakete’ doğru sürüklediğini açıkladı.

Almanya’nın Sol Parti’sinin web sitesi üzerinden yayımladığı yazıda, Euro Bölgesi ülkelerinin para birimlerinin değerini düşürmek konusunda sınıfta kaldığı için krizle başa çıkamadığını ve resesyona sürüklendiğini kaydeden Lafontaine, “Ekonomik durum, her geçen gün daha da kötü bir hal alıyor, işsizlik demokratik altyapıya karşı duyulan endişeyi, şüpheyi pekiştiriyor” dedi.

Lafontaine, “Almanlar henüz farkında değil ancak er ya da geç Fransa da dahil olmak üzere tüm Güney Avrupa, yaşadığı sefaletten kurtulabilmek için Almanya’nın hegamonyasına karşı savaş açacak” ifadesini kullandı. Lafontaine, ekonomik sıkıntıdaki ülkeler bu duruma dur demek için güç birliğine gittiğinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ‘kibir uykusundan’ uyanmak zorunda kalacağını kaydetti.

Zamanlaması ilginç

Lafontaine’in bu demecinin Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici’nin ‘kemer sıkma’ya son verdikleri açıklamasının hemen ardından gelmiş olması dikkat çekti. Moscovici, Avrupa’da bütçe açığı hedeflerine ulaşmak için kemer sıkma politikalarının sona erdiğine inandığını ifade etti.

Moskovici, “Kemer sıkma sona erdi. Ancak tetikte olmaya devam edeceğiz” dedi.

Tasarruf önlemleri özel sektörü vurdu

Londra merkezli Markit Economics tarafından imalat ve hizmet sektörüne yönelik hazırlanan Euro Bölgesi bileşik PMI Endeksi, Mart ayında 46.5’ten Nisan ayında 46.9’a yükseldi ancak hâlâ büyüme ve daralma arasındaki çizgiyi belirleyen 50 puanın bir hayli altında kaldı.

Son verilerin; Fransa, İtalya ve İspanya’nın özel sektörlerindeki daralma devam ederken bu durumun Almanya’ya da sıçradığını ortaya koyması huzursuzluğu artırdı. Ülkede özel sektör son 5 aydır ilk defa daralırken Markit Economics verilerine göre Mart ayında 50.6 puan olan Almanya PMI Endeksi Nisan’da 49.2’ye geriledi. Fransa, İtalya ve İspanya’nın özel sektörleri de daralmaya devam ediyor.

Avrupa’nın en tehlikeli adamı

Almanya’nın sol görüşlü siyasetçilerinden Sosyal Demokrat Partili Oskar Lafontaine, 1998-1999 yılları arasında Almanya Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında sıkı bir vergi uyumu talep eden ve euro ortak para birimine yoğun destek veren Lafontaine, bir dönem özellikle İngiliz basını tarafından ‘Avrupa’nın en tehlikeli adamı’ ilan edilmişti.

İtalya bu yıl küçülecek

İtalya’nın resmi istatistik enstitüsü ISTAT, ülke ekonomisinde bu yıl yüzde 1.4 daralma yaşanmasının beklendiğini bildirdi. İtalya’nın 2014’te yüzde 0.7 büyümesi öngörülüyor.

7 ülke euroya geçmeyi bekliyor

- Avrupa Birliği’ne üye euro kullanan 17 ülke var: Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

- Danimarka, İngiltere ve İsveç euroya geçmedi.

- AB üyesi Litvanya, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya 2015’te euro kullanmaya başlayacak.

Haberin Devamı