Kuşatmaya karşı 8 maddelik tedbir
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni ekonomik modelin şifrelerini verdi. Yeni modelde kamuda tasarruf, buna vatandaşın da uyumu ve yerli malı kullanımının teşviki, kayıt dışı ile amansız bir mücadele, Merkez Bankası’nın bağımsızlığından ödün vermeden piyasada güven ortamını sağlayacak tedbirler ve uygulamalar yer alıyor.
10.08.2018 - 22:22 |
1- Para politikalarında tam bağımsızlıktan taviz yok. Sermaye piyasası güçlendirilecek.
2- Kamu tasarruf edecek. Yıl sonunda en az 5 milyar lira faiz dışı fazla verilecek.
3- Yerli malı teşvik edilecek. Vatandaşın yerlisi varsa ithalini almaması sağlanacak.
4- Vergi sistemi dönüşecek. Performansa dayalı ekipler sıkı bir denetime çıkacak.
5- Stratejik büyüme alanları tespit edilip üretim odaklı büyüme desteklenecek.
6- Eylemlerin anons edildikten sonra rafa kalkması engellenecek. 3 ayda bir takip edilecek.
7- Tüm paydaşlarla iletişime geçilecek, gerçekci politikalar tespit edilip uygulanacak.
8- Kamu borçlanması çeşitlenecek. Kaynakların verimli şekilde kullanılması sağlanacak.
‘Soft landing’ dönemi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Yaklaşımı’nın şifrelerini dün açıklarken, Merkez Bankası’nın bağımsızlığından asla taviz verilmeyeceğinin, çok sıkı bir mali politika izleneceğinin sinyalini verdi. Yeni sürecin 3 artı 1 fazdan oluşacağını ifade eden Albayrak, ilk fazda piyasa oyuncularının tabiri ile ‘soft landing’ tabir edilen bir yumuşak inişin gerçekleşeceğini, ekonomide dengelenme olarak tanımlanan bu sürecin 2018 ve 2019 yıllarını kapsayacağını belirtti. Albayrak, şunları kaydetti: “Türkiye birinci fazı bitirip sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme dediğimiz ikinciye geçecek. 2020 ve 2021 yıllarında ortaya koyulan dönüşümlerle üçüncü faz dediğimiz daha adaletli paylaşım fazına geçeceğiz. Bu süreçlerin başarıya ulaşmasını 1 dediğimiz nitelikli insan gücü ve güçlü topluma dönüşüm politikalarımızla taçlandıracağız.”
Yerli malı kullanalım
Berat Albayrak, 2018-2019’u kapsayan “ekonomik dengeleme” başlıklı birinci fazda, enflasyonla güçlü mücadele edeceklerini vurguladı. Albayrak, şöyle devam etti: “Mali disiplin üzerinde çok daha sıkı bir Hazine ve Maliye Bakanlığı göreceğiz. Cari açığın düşürülmesiyle ilgili stratejik temellerin atıldığı çok önemli bir dönem olacak.” Albayrak, cari açıkla mücadelede vatandaşa da büyük görev düştüğünü söyleyerek, “Ülkemde cep telefonu, otomobil ve mobilyanın en iyisi üretiliyor. Bir tek nükleer santral yapamıyoruz. Dolayısıyla vatandaşımız 2 bin lira kazanırken 8-10 taksitle kalkıp ithal ürünü almasın istiyoruz” dedi.
Vergide dönüşüm yolda
Berat Albayrak, dönüşüm sürecinde vergi alanında da önemli işler yapacaklarını söyledi. Albayrak, kayıt dışı ile çok daha etkin mücadele edileceğini, işsizliğin azaltılacağını, gelir dağılımının iyileştirileceğini söyledi ve “Daha adil bir vergi sistemi oluşacak. Kayıt dışı ile ilgili performansa dayalı ekiplerle yoğun bir çalışma yapacağız” diye konuştu.
İş dünyasından yoğun ilgi
Yeni Ekonomi Yaklaşımı’nın Dolmabahçe’deki toplantısına Demirören Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, FiBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, BIST Başkanı Himmet Karadağ, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, DEİK Başkanı Nail Olpak, TİM Başkanı İsmail Gülle, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan gibi çok sayıda iş insanı ve sivil toplum kuruluşundan isim yer aldı.
Haberin Devamı