Kurumlar vergisi nedir, kurumlar vergisi oranı 2023 arttırıldı mı? Kurumlar vergisi ne demek, kurumlar vergisine kimler tabi?
Kurumlar vergisi oranı arttırıldı mı, kurumlar vergisi nedir? Kurumlar vergisine yeni düzenleme geldi. 2023 yılı için belirlenen genel Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltildi. Bu oran bankalar, finansal kiralama, faktöring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri için yüzde 30 olacak. Peki, Kurumlar vergisi nedir, kurumlar vergisi ne demek?
2023 yılı için belirlenen genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltildi. Ek vergilere gerekçe olarak, deprem sonrası ortaya çıkan finansman açığının kapatılması gösterildi. Kurum sahiplerinin elde ettiği kazanç üzerinden elde edilen kurumlar vergisi, kurumun kazancının vergilendirilmesinden elde edilmektedir. Peki, Kurumlar vergisi nedir, kurumlar vergisini kim öder?
KURUMLAR VERGİSİ NEDİR?
Kurumlar vergisi, işletme sahiplerinden alınan vergi türlerinden birisidir. Kurumlar vergisinin konusu, Kanunun 1 inci maddesinde sayılan kurumlarca elde edilen kurum kazancıdır. Buna göre, sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisine tabidir.
Kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşmaktadır.
KURUMLAR VERGİSİNİ KİM ÖDER, KURUMLAR VERGİSİNE TABİİ OLANLAR KİM?
1950 reformu kapsamında yürürlüğe giren 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK) ile gerçek kişi ve kurum gelirleri ayrıştırılarak gelir üzerinden alınan vergiler ikili bir yapı içinde düzenlenmiştir.
Ardından, 5520 sayılı KV Kanunu, 5422 sayılı Kanunu yürürlükten kaldırmıştır. Şu an Türkiye'de 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uygulanmaktadır. 2021 yılı itibarıyla kurumlar vergisi oranı %22'dir.
Türkiye'de kurumlar vergisi mükellefleri; sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıklarıdır (KVK md.1).