Kürt petrolünde tek rota Türkiye
Kuveyt ve Suudi Arabistan’dan sonra Kürt petrolü arzının da artacağı bildirildi. Sevkiyat kademeli olarak günlük 600 bin varile çıkacak, ihracatın tek merkezi ise Türkiye olacak...
Bağdat-Erbil uzlaşmasının ardından, Kürt petrolünün dünyaya açılmasında Türkiye’nin rolü büyüyor. Kuzey Irak’tan Türkiye yapılan 450 bin varillik petrol sevkiyatı kademeli olarak 600 bin varile yükselecek ve Kürt petrolünde tek rota Ceyhan olacak. Kürt petrolü arzındaki artışın düşen fiyatlara etkisi de piyasa tarafından yakından izlenen bir konu olacak.
Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre; Türkiye ile Irak arasında 17. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı Bağdat’ta gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi’nin başkanlığında 9 yıl aradan sonra gerçekleşen toplantıda, Irak’tan Türkiye’ye ham petrol sevkiyatının artırılması konusunda uzlaşıldı. Heyetler ayrıca, iki ülke arasında yeni bir işbirliği alanı açacak doğalgaz boru hattının geliştirilmesine yönelik gerekli teknik çalışmaların başlatılması konusunda da mutabakata vardı.
Kademeli artış olacak Kürt petrolünde 46. tankerin geçtiğimiz günlerde yüklenmesinin ardından buradan gelen ham petrol miktarı da 37 milyon varile ulaştı.
Kuzey Irak’tan yapılan günlük 450 bin varillik petrol sevkiyatının önce 550 bin varile, sonra da nisan ayında 600 bin varile çıkarılması planlanıyor. Edinilen bilgiye göre üretimi gittikçe artan Kürt petrolünün tamamı, dünya piyasalarına Türkiye üzerinden ulaşacak. Kürt petrolünün ihracında Kerkük’ün yerini tamamıyla Ceyhan alacak; Türkiye, Kürt petrolünde tek rota olacak.
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, Irak Petrol Bakanı ABDulmehdi ile Bağdat’ta yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada da önemli anlaşmalar imzaladıklarını aktardı. Yıldız, petrol konularının yanı sıra elektrik konusunda da çalışmalar olacağına dikkat çekerek, “Basra’nın elektrik ihtiyacının karşılanması adına yüzen santralardan yeni bir anlaşma daha yapılıyor. Şu anda 250 megavatlık güç vardır. Ona 410 megavat daha ekleniyor” dedi.
Arz arttıkça ucuzlama baskısı büyüyecek Petrolde fiyatların düştüğü bu dönemde, Kürt ve Bağdat yönetimlerinin petrol ihracını sürekli artırmayı hedefledikleri belirtiliyor. Yeni Bağdat hükümeti ile Kürt yönetiminin Türkiye üzerinden petrol sevkıyatı konusunda anlaşmasının ardından, Irak genelinde petrol üretiminin rekor seviyelere ulaştığı, ihracatın da buna paralel artırılmasının hedeflendiği kaydedildi.
Suudi arabistan ve Kuveyt gibi ülkelerin petrol arzını artırmasının ardından Irak’taki petrol üretimi ve ihracatının rekor seviyelere ulaşmasının, petrol fiyatlarını aşağıya doğru baskılayabileceği, Rusya ve İran’ın petrol fiyatlarındaki düşüş konusundaki sıkıntısının büyüyebileceği ifade ediliyor. Kürt yönetiminin, ucuzlayan petrol fiyatlarının yol açacağı kayıplardan etkilenmemek ve daha önce yönetimsel harcamalarını finanse etme konusunda yaşadığı sıkıntıları tekrar yaşamamak için petrol ihracını daha da artırma yoluna gidebileceği belirtiliyor.
Irak’ta, Nuri El Maliki yönetiminin değişmesinin ardından Kürt petrolü konusunda Bağdat-Erbil uzlaşması sağlanmış, ABD’nin de yeşil ışık yakmasıyla Avrupa, Kürt petrolüyle buluşmuştu.