Gazete Vatan Logo

Kriz ortamında yatırım için 1.24 milyar euroluk kredi aldı

Migros 4 yılda mağaza sayısını 3 bine çıkarmayı hedefliyor

4 yılda mağaza sayısını 3 bine çıkarmayı hedefleyen Migros, bu büyümeyi finanse etmek için krize rağmen 1.24 milyar dolarlık kredi sağladı. Haftada 8 mağazayla sadece bu yıl 400 yeni mağaza açacak şirketin gündeminde pazardaki fırsatlara göre inorganik büyüme de var

Türkiye’nin en büyük perakende zincirlerinden Migros, küresel finans krizinin yarattığı durgunluğa rağmen 1.24 milyar euroluk kredi temin ederek piyasalara moral oldu. Garanti, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Akbank ile 68.8 milyon euroluk kısmı Mayıs 2015, 1.17 milyar euroluk kısmı ise Mayıs 2018 vadeli olmak üzere imzalanan finansman sözleşmesiyle şirket yatırımlarına da hız verecek. Şu anda bin 372 olan mağaza sayısını 4 yılda 3 bin mağazaya ulaştıracak olan Migros, sadece bu yıl 400 mağaza açacak. Migros, 2 yıl öncesine kadar haftada 2 mağaza açarken 2008 yılında bu rakamı haftada 5’e, 2009 yılında ise 8’e çıkardı.

Migros’un Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasına göre, şirketin yönetim kurulu toplantısında alınan karar gereğince, 1 milyar 239 milyon 70 bin euro tutarındaki kredi şirketin hem finansal ihtiyaçlarına kaynak yaratacak hem de büyüme programını destekleyecek şekilde kullanılacak.

Kredi koşullarının Migros Ticaret A.Ş.’nin bugünkü finansal performansının ve uzun vadede şirketin büyüme potansiyeli ile ulaşacağı konumunun göstergesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Şirketimizin ana stratejisi büyüme odaklıdır. Bu kapsamda, şirketimiz 400 tanesi 2009 yılında açılmak üzere 4 yıl içinde toplam 3 bin mağazaya ulaşmayı hedeflemektedir. Bu organik büyüme programının yanı sıra pazarda fırsatlar oluştuğunda inorganik büyüme alternatifleri de değerlendirilecek, şirketin değerini ve nihayetinde hissedar değerini artırmak için çaba gösterilecektir” denildi.

6 bin kişiye iş

Geçen yılı 5.1 milyar TL ciroyla kapatan ve bu rakamı 6 milyar TL’ye yükseltmeyi hedefleyen Migros, büyüme planı çerçevesinde bu yıl 6 bin kişiye de istihdam yaratacak. Migros Genel Müdürü Özgür Tort, geçtiğimiz aylarda düzenlenen 2009 yılı değerlendirme toplantısında krizin etkileriyle endişeye kapılmadan büyüme planlarını aynen hayata geçireceklerini açıklamış ve 2012 yılına kadar ’10 milyar kulübü’ne girme sözü vermişti. Krize rağmen büyüyerek ve müşteri taleplerini öngörüp onları karşılayarak, müşteriyle daha fazla yakınlaştıklarına da dikkat çeken Tort, “Migros’un bir cesur adımına, müşterilerimizden 2 adımla karşılık aldık” demişti.

DÜNYA ŞİRKETİ YARATMAYI HEDEFLEDİ

Krize rağmen yatırım atağına kalkan Migros’un Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Bülent Özaydınlı, aynı zamanda Koç çatısı altındayken de markanın 1990-2000 yılları arasında çok hızlı bir şekilde büyümesinde ve yurtdışına açılmasında etkili olmuş bir isim. Migros’u ’dünya şirketi’ haline getirme hedefiyle yoluna devam eden Özaydınlı, yeni yatırımların da en büyük destekçisi.

4 yılda 3 bin mağazaya ulaşacak

- Deloitte’un küresel perakendecilik sektörüne yön veren en büyük 250 şirketi sıralamasında Migros, 190’ıncı sırada yer alıyor.

- Dünyanın en hızlı büyüyen 12’nci perakende zincir şirketi olan Migros’un 18’i yurtdışında olmak üzere toplam mağaza sayısı bin 372’ye ulaştı. Toplam satış alanı ise 1 milyon 325 bin 161’e yükseldi.

- Bu yıl 400 mağaza açılması hedeflenirken 4 yılda mağaza sayısının 3 bine ulaşması planlanıyor.

- Perakende devi Migros’un çatısı altında Tansaş, Şok, Macrocenter gibi farklı formatlar da bulunuyor.

2008

Ciro 5.1 milyar TL

Mağaza sayısı 1.191

Satış alanı 698.000 m2

Müşteri artış oranı %11

2009

Yatırım hedefi 250 milyon TL

Ciro hedefi 6 milyar TL

Yerel zincirlerle Anadolu’da büyüyor

4 yıl içinde toplam 3 bin mağazaya ulaşmayı hedefleyen Migros, organik büyüme planlarının yanı sıra inorganik büyüme alternatiflerini de değerlendiriyor. Önce Akdeniz Bölgesi’nde özellikle Adana, Mersin ve Hatay’da yaygınlaşan 18 Yonca Marketi’ni bünyesine katan Migros, ardından Gaziantep’in önemli yerel perakende zincirlerinden Makmar’a ait 8 mağazayı da gruba dahil etti.

Dipnot

İstanbul Belediyesi ve İsviçre Migros Kooperatifler Birliği’nin girişimleri ile 1954 yılında kurulan Migros’un çoğunluk hisseleri Koç Grubu’na geçti. Koç Grubu bünyesinde iken 2005’te Tansaş satın alınarak sektörün en büyük satın almalarından biri gerçekleştirilirken perakende devi haline gelen Migros’un yüzde 50.8’i de 1.98 milyar TL’ye BC Partners’a ait Moonlight’a geçti.

Haberin Devamı