Gazete Vatan Logo

Kriz kahininden kritik uyarı!

Yeni risk listesini sıraladı

Piyasaların kriz kahini olarak tanıdığı New York Üniversitesi Ekonomisti Profesörü Nouriel Roubini küresel piyasalar için yeni risk listesini sıraladı.

Las Vegas’ta hedge fonların SALT konferansında konuşan Roubini altı önemli noktayı küresel piyasalar için etkili olacak süreçler olarak alt alta sıraladı.

Roubini’nin sıralamasında listenin üst sırası iyimser haberler yer alıyor. Euro Bölgesi’nde ayırımla ya da kopuş gibi bir risk olmadığını kaydeden Roubini bir dönem Grexit olarak nitelenen Yunanistan’ın birlik dışına atılacağı kaygısının ortadan kalktığını belirtti. Roubini, Kemer sıkın
çalışmalarının neredeyse bitmesini olumlu gelişmeler arasında saydı.

İkinci sırada ise yine iyimser bir gelişme olarak ABD’nin mali kriz gerilimin dışında kaldığını
kaydeden Roubini özellikle Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında ateşkes ilan edilmiş gibi
göründüğünü kaydetti.

Sıralamada Japonya’da deflasyon riskinin azalmasına da yer veren Roubini, Abenomics’in şimdilik işe yaradığını belirtti.

Gelişmiş ekonomilerin hepsinde deflasyon riskinin gündeme geldiğini kaydeden Kriz Kahini parasal genişleme ile bu olumsuzluğun önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi.

Orta doğunun, Pakistan, Afganistan Suriye gibi bölgede hala durumun kötü olduğunu dile getiren Roubini piyasaların şimdilik bu bölgeleri dikkate almadığını kaydetti.

Bunlar iyimser tarafı oluştururken sıra kötülere gelinde ilk sırayı Çin oluyor. Endişe listesinin başında Çin’de hala sert bir iniş beklentisi olanların olduğunu belirten Roubini kendinin engebeli bir yol beklediğini açıkladı. Büyüme tarafında yüzde 6 olan beklentisini dile getiren Roubini 2016’y kadar verinin düşüş gösterebileceğini kaydetti. Kötü yatırım politikaları olduğunu öne
süren Roubini piyasaların henüz bu kalemi fiyatlamadığını söyledi.

Çin’de ABD’ye geçildiğinde FED’in hataları olduğuna dikkat çeken ünlü ekonomist, FED’in QE’den fazla erken çıkış yapabileceği uyarısında bulundu.

Gelir eşitsizliği nedeniyle gelişen ülkelerde stagflasyon riski gördüğünü kaydeden Roubini, şu anda şirketlerin zengin olduğunu bu karşılık harcama yapmadıklarına dikkat çekti. Talep tarafında da eksiklik olduğunu kaydeden Roubini bunun gerekçesi olarak da gelir adaletsizliğini
gösterdi. Yüksek borçluluğun gelir adaletsizliği ile birleşiminden talep azlığının doğduğunu
kaydeden Roubini, bunun önemli bir problem olduğunun altını çizdi.

Roubini 6 ülkeyi kırılganlar kategorisine ekledi. Ekonomik ve politik yönden kırılgan olduğunu kaydettiği ülkeler ise Arjantin, Venezuela, Tayland, Ukrayna, Rusya ve Macaristan.

Çin ve Japonya arasında gerilimin arttığına da dikkat çeken Roubini, sürecin dünya Ekonomik Forumu tarafından endişe ile takip edildiğini söyledi. Her iki ülkedeki milliyetçi hükümetlerin gerilimi arttırabileceğine vurgu yaptı.

Haberin Devamı