Kredi kartı kullanan herkes için geçerli! Müşterilere SMS gitti, yeni uygulama
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), temassız kartların kullanımına ilişkin yeni şifre kararı aldı ve bankalara da talimatı verdi. Buna göre temassız ödemelerde şifre kullanılacak. Bu kartların müşteri bilgisi dışında kullanımının engellenmesi amaçlanıyor. Vatandaşlar bu karardan sonra ‘Kredi kartında temassız ödeme kalktı mı? Kredi kartında temassız ödeme sırasında neden şifre istiyor?’ sorularını araştırmaya başladı. Uzman isimler konuya ilişkin önemli bilgiler verdi.
Özge Seren Doğu | gazetevatan.com
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ödemeleri güvence altına almak amacıyla kredi kartı ile temassız ödemeler için yeni karar alındı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) temassız ödemelerdeki şifre kullanımı kararı, verilen talimatla birlikte tüm Türkiye’de uygulanmaya başladı.
Buna göre, müşteriler ilk alışverişlerinde kart şifresini girecek. Şifreli işlemden sonra kartlı ödemelerde temassız alışverişler yapılmaya devam edecek.
BANKALAR SMS İLE KULLANICILARA BİLGİ VERDİ
Konuyla ilgili bankalar kart kullanıcılarını SMS ile bilgilendirdi. SMS’te öncelikli işlemin kart şifresiyle yapılacağı, sonrasında güvenli alışveriş için temassız ödemelerin devam edeceği belirtildi.
Kredi kartında temassız ödeme kalktı mı? Kredi kartında temassız ödeme sırasında neden şifre istiyor? Kredi kartı kaybolan ve ya kredi kartı çalınanlar nasıl bir yol izlemeli? Banka izinsiz harcama iddiasını kabul etmeyerek iadeden kaçınırsa ne yapılabilir? İşte detaylar...
TEMASSIZ ÖDEMEDE NEDEN ŞİFRE İSTENİYOR?
Ekonomist Muhammet Bayram, BDDK’nın yeni kararına ilişkin detaylı açıklamada bulundu. Bayram, “BDDK bankalara temassız kartların kullanımına ilişkin bir talimat geçti. Aslında kart sahibi dışında kullanımların önüne geçilmesi için bu karar verildi. Hatta uygulama deprem felaketine uğrayan illerle sınırlı olmaksızın tüm ülkeye yayılmak suretiyle yapılacak.” dedi.
Temassız kartta ilk kullanımda şifre isteyeceğini, daha sonraki kullanımlarda şifre istenmeyeceğini belirten Muhammet Bayram, bunun nedenini şöyle açıkladı:
Depremzede vatandaşlarımız, aynı zamanda kartlarını kaybedenler, cüzdanına ulaşamayanlar; yani kartları elinde bulunmayan vatandaşlarımızın kartları kötü niyetli bir kimsenin eline geçerse eğer, o kişi kullanamasın diye yapılmış bir uygulama. Çünkü deprem bölgesi Hatay'da belki bu kartı alıp İstanbul'da kullanıma sunabilir. O yüzden deprem bölgesi sınırı olmaksızın tüm bölgede Türkiye'de tek kullanımlık şifre şartı getirildi.
KULLANILMAYA BAŞLANDI
BDDK’nın bankalara talimat verdiğini ve şu an itibarıyla kararın uygulanmaya başlandığına dikkat çeken Ekonomist Muhammet Bayram, yeni teknolojilerin yaygınlaşacağını düşündüğünü belirterek, “Normal şartlarda temassız kart kullanımı hayatın olağan akışında vatandaşlara kolaylık sağlıyor. Pandemi sürecinden bu yana ödemeleri çoğunlukla temassız olarak gerçekleştiriyoruz. Ancak kötü niyetli kullanıma da yol açtı. Pos cihazını yakın tutarak kartlar temassız olduğu için ödeme aldılar. Bu gibi şeylerin önüne geçilmesi adına belki başka düzenlemeler yapılabilir. Başka uygulamalar var; karekod okutulması ile ödeme gibi. Belki bunlar daha fazla yaygınlaşacaktır. Teknolojinin verdiği imkanlar sayesinde bunlar geliştirilecektir.” dedi.
BDDK'DAN GÜVENLİK TEDBİRİ
Avukat Zuhal Akbel de konuya ilişkin açıklamada bulundu. Zuhal Akbel, “Hepimizi derinden sarsan ve başta 10 ilimizi ve tüm ülkemizi ciddi manada etkileyen, binlerce binanın yıkıldığı ve maalesef ki on binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği bir doğal afet yaşadık. Bu süreçte yine binlerce bina hasar alarak kullanılmaz hale geldi. Deprem bölgelerinde çok büyük bir nüfus hasarlı ve ağır hasarlı binalar nedeniyle kullanılamaz hale gelen alanlardan güvenli yerleşim yerlerine doğru geçti. Bu süreçte de mağduriyete ve ya hak kaybına uğramamaları adına her anlamda, her türlü tedbir ve güvenlik önlemleri de hassasiyetle alınmaya başlandı. İşte bu kapsamda alınan güvenlik önlemleri ve tedbirlerden bir tanesi de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu BDDK’dan geldi.” dedi.
SONRASI AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDECEK
BDDK’nın bu kapsamda; “Müşterilerin, bilgileri dışında kart kullanımlarının engellenmesini teminen, olağanüstü hal ilan edilen iller ile sınırlı olmaksızın ülkemiz genelindeki tüm banka müşterileri için ivedilikle kartlı ödemelerde yapılacak ilk temassız işlemlerde şifre girilmesinin sağlanması, sonraki işlemler içinse mevcut uygulamaya aynen devam edilmesi uygun görülmüştür” şeklinde bir karar aldığını belirten Akbel şunları söyledi:
Bu uygulama ile yaşanılan bu süreçte kredi kartı kullanıcılarının kartlarının kayıp veya çalınma ihtimallerine karşı bir önlem mekanizması da devreye girmiş oldu. Yani kart sahibinin doğrulanması amacıyla bir teyit mekanizması oluşturmak adına ilk işlemde kartınız temassız olsa da şifrenizi girmeniz gerekiyor. Sonraki kullanımlarınızda temassız kredi kartı işlemlerinde böyle bir zorunluluk bulunmuyor.
BDKK’nın bu düzenleme ile kredi kartı kullanıcılarının bu süreçte, haklarını korumak ve güvenliklerini sağlamak amaçlanmaktadır.
HEMEN BANKAYA BİLDİRİN
Ancak yine de buna rağmen kredi kartı kaybolan ve ya kredi kartı çalınanlar nasıl bir yol izlemeli?
Avukat Akbel, “Öncelikle kredi kartı sahibi tarafından kartın kayıp ve ya çalıntı durumunun ilgili bankaya hemen bildirilmesi ve bu bildirimle beraber kartın derhal kullanıma kapatılması gerekmektedir.” ifadesini kullanmalı.
BANKAYA İTİRAZ EDİN, POLİSE GİDİP ŞİKAYETÇİ OLUN
'Kredi kartının kullanıma kapatılmasından önce kredi kartından izinsiz bir harcama yapılması halinde ne yapmalıyız?' sorusuna ise Akbel, şu yanıtı verdi:
Bu durumda kredi kartı sahibi yapılan harcamanın kendisi tarafından yapılmadığı hususunda ilgili bankaya bildirim yaparak yapılan harcamaya yazılı olarak itiraz etmeli ve yine kredi kartı sahibi kendisinden izinsiz yapılan bu harcamalara ilişkin en yakın polis merkezine giderek, izinsiz işlemler yapan veya yapanlar hakkında şikayetçi olmalı ya da cumhuriyet başsavcılığı kanalı ile suç duyurusunda bulunmalıdır.
Akabinde de kredi kartı sahibi bankaya yaptığı harcamanın kendisine ait olmadığı hususundaki itirazına, yaptığı şikayete ilişkin belgeleri de eklemeli ve izinsiz yapılan harcamanın iade edilmesini talep etmelidir.
PARAYI İADE EDEBİLİR YA DA 'SORUMLULUK' SAVUNMASIYLA ETMEZ
Bankanın bu itiraz bildiriminden sonra izinsiz yapılan işlemlere ve mevcut duruma göre iade hususunda bir inceleme yaptığını belirten Akbel, “Bu inceleme sonucunda banka bu izinsiz işlem bedelini bankanın güvenlik sistemlerinden kaynaklı bir zafiyetten meydana geldiği hususunu kabul ederek ve ya başka bir gerekçe ile izinsiz yapılan bedeli iade edebilir, ya da sorumluluğun bankaya ait olmadığına ilişkin bir savunma ile bedel iadesinden kaçınabilir.” şeklinde konuştu.
İSTENİLEN BEDELE GÖRE İADE TALEP HAKKI
İlgili banka inceleme sonrası izinsiz yapılan harcamaları iade etmekten kaçınır ise kredi kartı kullanıcısının, kredi kartından izinsiz yapılan işlem bedeline göre il ve ilçe tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurarak izinsiz yapılan harcama bedelinin kendisine iade edilmesini talep etme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Avukat Zuhal Akbel, "Elbette ki bu hakkını kullanırken tüketicinin dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise iadesi istenilen bedelin ne kadar olduğudur.
Zira iadesi istenilen bedel son yasal düzenleme ile 66.000 (altmışaltı bin) TL'nin altında olması durumunda buna ilişkin iade başvurusu il ve ya ilçe tüketici hakem heyetlerinden yapılacaktır.
İadesi istenilen bedelin 66.000 TL'nin üzerinde olması halinde ise yetkili tüketici mahkemelerine başvurarak bedel iadesi istemli dava açabileceklerdir." diyerek sözlerini sonlandırdı.