Kötümserliğe gerek yok, temeller sağlam
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin karşı karşıya kaldığı şoklara karşı büyük bir direnç gösterdiğini söyledi. Şimşek, “Bu direnç ancak temeller sağlamsa mümkündür. Kötümser olmayın temeller sağlam. İnşallah bunları hep birlikte aşacağız” dedi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) yeni genel merkez kompleksinin inşaat alanında düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kötümser olunmamaması gerektiğini, Türkiye’nin şoklara karşı dirençli olduğunu söyledi. Zor bir yılın geride bırakıldığını ve yıla kötü bir başlangıç yapıldığını ifade eden Şimşek, “2016 zor bir yıldı, 2017 de terörün gölgesinde… Dolayısıyla insanlar kötümser olabiliyor. Evet piyasalarda oynaklık yüksek, evet gelişmekte olan ülkelerden küresel sermaye çıkışı söz konusu ama bu yeni bir şey değil. Kısmi olarak belki de 2017’de de devam edecek bir süreç ama kötümser olmayın, temeller sağlam inşallah bunları hep birlikte aşacağız” diye konuştu.
2016 zor bir yıldı
Şimşek, 2007 yılı sonrasına bakıldığında kapatma davası, küresel kriz, FETÖ’nün yargı üzerinden iktidarı ele geçirme çabasının başlangıcı, en iyi ticaret ortağı AB’nin borç krizi, Orta Doğu’da bahar olarak başlayan sonra kara kışa belki de buzul çağına dönüşen büyük bir kriz, Türkiye’de Gezi ayaklanması, 17-25 Aralık’ta polis üzerinden darbe girişimi, yakın dönemde 4 seçim, hain darbe girişimi, terör, göç olduğunu anımsatarak bunların hepsinin başlı başına şok niteliğinde bulunduğunu söyledi.
Türkiye çıkışa hazır
Şimşek, “7 milyonun üzerinde istihdam sağlanmış. Bu dönemde bile büyüme, 2016’yı da katarsanız, yüzde 4.5-5 aralığında… Türkiye gerçekt en çok boyutlu büyük şoklar yaşadı, bu şoklara karşı büyük dirençler gösterdi. Bu ancak temeller sağlam olursa mümkündür. Kısa vadede önümüzde bir belirsizlik var, onu aşar aşmaz bence Türkiye tekrar bir çıkışa hazır, tekrar güçlü bir büyüme dönemine girilebilir. Elbette bunun ön koşulları var, bunları da konuşacağız.”
Kitle fonlaması Meclis’te
Bazı konularda yeterince farkındalık oluşmadığı için verilen desteklerin kullanılmadığına dikkati çeken Mehmet Şimşek, geçen yıl yaptıkları reformlara değinerek, “Bir tek kitle fonlaması, yapılması gereken bir reform. O da Meclis’te. Basit bir konu. O da zaten dünyanın birkaç önde gelen ülkesinde uygulanıyor” diye konuştu.
Cari açığa dayalı bir büyüme modeli gitmiyor
Mehmet Şimşek, özel sektörün ihracat ile Ar-Ge ve katma değer seferberliği yapması gerektiğini söyledi. Geçen günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile konuştuğu bilgisini veren Şimşek, TOBB’un sadece yüzde 18’inin ihracat yaptığını söyledi. Şimşek, Hindistan’ın 2050 yılında 40 trilyon dolarla dünyada bir numara olmasının beklendiğine dikkati çekerek, “Orada firma sayımız, iki elin parmaklarını geçmez. Hindistan’da var mıyız? Reel sektör artık ‘Nasılsa iç pazarda kar marjları daha yüksek, iç pazarda talep güçlü, ben bununla yoluma devam ederim’ dememeli, dese de işe yaramaz. Çünkü cari açığa dayalı bir büyüme modeli gitmiyor” ifadelerini kullandı.
“Daha çok tasarruf, daha çok yatırım, daha çok ihracat lazım” diyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, devlet olarak reel sektörü ihracat seferberliği konusunda teşvik ederken, kendilerinin de bu alanlarda reform seferberliği içerisinde olduklarını söyledi.
Yüzde 7’ye kadar zararı karşılarız
Hükümet olarak üretenin, yatırım yapanın, istihdam sağlayanın ve ihracat yapanın yanında olduklarını belirten Mehmet Şimşek, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) daha iyi işlemesi için model değişikliğine gittiklerini anımsattı. Şimşek, burada artık bankaların kredi vereceğini, kendilerinin de Hazine olarak kefil olacaklarını, KGF’nin sadece bu işin koordinasyonunu yapacağını, böylece birkaç gün içerisinde kredi onaylarının tamamlanabileceğini kaydetti. Şimşek, “Bugün Meclis’te geçecek yasa 250 milyar liraya kadar teminat sağlayacak. Bu çok ciddi bir rakam” dedi. Şu anda bankacılık sektöründe takibe düşmüş alacak oranının yüzde 3’ün biraz üzerinde olduğunu belirten Şimşek, “Biz, yüzde 7’ye kadar bankalara ‘zararı biz karşılarız, onun üstü size ait’ diyoruz. Bu reel sektöre çok ciddi bir destektir” diye konuştu.