Köroğlu ile dünyaya açılıyor!
Zengin turizm ve spor alternatifleriyle dört mevsimin ayrı güzellikte yaşandığı Bolu, turizmde yeni bir cazibe merkezi olmaya hazırlanıyor. Bolu Belediyesi, ‘Uluslararası Türk Dünyası Köroğlu Parkı’ projesini hayata geçiriyor.
Şehri yaşanabilir 10 dünya kentinden biri yapmak üzere yola çıkan Bolu Belediyesi, halk kahramanı Köroğlu ve her mevsimde farklı güzellikler yaşatan cennet doğasını öne çıkararak kenti doğa, sağlık, spor, kongre ve kültür turizminde ulusal ve uluslararası bir marka haline getirmeyi hedefliyor. ‘Tabiatın Kalbi Bolu’ adıyla markalaşan ‘dünya kenti’ olma yolunda ilerleyen Bolu’nun turizm potansiyeline dikkat çeken Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz “2004 yılında Belediye Başkanı seçildiğimde bir sevdalısı olarak Bolu’nun cennet doğasına sahip çıktım ve ‘Bolu sanayi kenti olmayacak, turizm şehri olacak’ dedim. Bolu’yu doğa, spor, sağlık, kongre ve kültür turizmi kenti yapmayı hedefledik. Turizmde doğamızla uyumlu bir cazibe merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. Adım adım da ilerliyoruz” ifadelerini kullanıyor.
Belediye, turizm şehri hedefi doğrultusunda, Bolu’da ‘Büyüksu Su Sporları Merkezi’nden, Endemik Bitkiler Gen Bahçesi’ne, 2000’li yılların yeni ‘Karlovy Vary’si olmaya aday ‘Karacasu Termal Turizm Merkezi’ projesinden, musluklarda memba suyu akıtacak ‘Karadere Projesi’ne, doğan her bebek için meyve ağacı dikilen ‘Bebek Meyve Ormanı’ndan ‘Yaşlılar Köyü’ne, ‘Gölcük-Karacasu Yaylası Dağ Kızağı Projesi’nden ‘Gölcük Teleferik Projesi’ne, ‘Nilüfer Üretim Merkezi’nden ‘Köroğlu Masal Park’a kadar çok sayıda renkli projeyi hayata geçiriyor. ‘Arasta’nın Restorasyonu ve Tarihi Bolu Adası’ gibi şehrin tarihi kimliğini canlandıracak özellikli projelerle de kentin eski bina modellerinin replikalarının inşa edilmesi hedefleniyor.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz (Sağda)
Şehirde yapılan bisiklet yolları ile bisiklet kullanımı da özendiriliyor. Engelli ve yaşlılara yönelik çok sayıda proje ile engelsiz bir şehrin alt yapısı oluşturuluyor.
Hedeflerden biri de Bolu’yu doğa sporlarının merkezi yapmak. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla 1801 kilometreye ulaşan yürüyüş yolları ile Türkiye’nin en uzun yürüyüş parkuru Bolu’da… 2018 yılına kadar 3 bin kilometreye çıkarılması planlanan trekking rotalarının yanı sıra, doğa bisiklet yolları, tırmanma kayaları, kanyonlarda keşif rotaları da oluşturuluyor. Bölge yamaç paraşütünden yayla turizmine, eko turizmden termal ve kış turizm alternatiflerine kadar büyük bir potansiyele sahip. Bolu, önümüzdeki yıllarda hem Türkiye hem de dünyada sayılı destinasyonlardan biri olmaya aday gözüküyor.
BU ŞEHRİN BİR ANAYASASI VAR
“Bolu’nun ‘Şehir Anayasası’nı hazırladık. Türkiye’de ilk defa bir şehrin bugününü ve geleceğini şekillendiren bir anayasası var” diyen Başkan Yılmaz, “13 yıldır Bolu’nun muhteşem doğasıyla uyumlu, turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendiren, şehir anayasamıza uygun örnek projelere imza atıyoruz. Bu projelerin hepsi bir bütünün parçası. Projelerimizi uygularken öncelikle Bolu’nun sahip olduğu tarihi ve turizm değerlerini koruyor, koruma-kullanma dengesi gözetiyoruz. Şehrin alt yapısını, gelecek ihtiyaçlarımızı da hesaplayarak kurduk. Üst yapıda dünya kenti hedefine uygun, özellikli projeleri hayata geçiriyoruz. Alternatif turizm yatırımlarını da örnek projelerle destekliyoruz” şeklinde konuşuyor.
TURİZM YATIRIMCILARINA DAVET
Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ ilan edilen Bolu, turizm yatırımcılarına yeni fırsatlar sunuyor. Bolu’nun planlı gelişmesi için yatırımcıların yanında olacaklarını, her türlü bürokratik kolaylığı sağlayacaklarını belirten Yılmaz, “Yeter ki dünya standartlarında, Bolu’ya yakışan, yabancı turisti de çekecek nitelikte yatırımlar yapsınlar. Ancak Bolu, ‘teşvik kapsamına alındı’ diye turizm alanlarımızın talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Koruma-kullanma dengesi gözeterek, makro bir turizm planlaması oluşturacağız. Plansız yapılaşmaya engel olacağız. Turizm yatırımcılarını, Bolu Karacasu termal turizm merkezinden başlayarak, Gölcük, Aladağ, Taşlıyayla, Seben Gölü ile doğuda Kartalkaya ve Köroğlu Dağı turizm alanının tamamını kapsayacak şekilde, toplam 55 bin hektarlık bir bölgede faaliyet göstermek üzere davet ediyoruz. Yatırım yapacak girişimciler, 5’inci Bölge Teşvikleri ile desteklenecek. Bolu, sağlanan teşviklerle birlikte turizm şehri olarak hızla gelişecek. 5 yılda yatak kapasitemizi 7 binden 20 bine çıkarmayı planlıyoruz” değerlendirmesini yapıyor.
KÖROĞLU ROBİN HOOD’TAN DAHA BÜYÜK KAHRAMAN
Kentin turizm potansiyelinin tanıtılması için çeşitli projelere imza atan Bolu Belediyesi, özellikle şehrin simgelerinden biri olan ‘Köroğlu’ ile ilgili çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. “Halk kahramanı Köroğlu’nu dünyaya tanıtmak istiyoruz. Köroğlu’nun Robin Hood’dan büyük niteliklere sahip olmasına rağmen yeterince tanınmamasına çok üzülüyorum” şeklinde konuşan Yılmaz bu konuda yapılan çalışmaları ise şöyle anlatıyor: “Köroğlu’nu Bolu’yla bütünleştirerek, Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar tanınan, sevilen bu halk kahramanı ve ozanını bir dünya markası yapmak istiyoruz. Batı’nın Robin Hood’unu tüm dünya biliyor. Oysa ki şair, aşık ve kılıç ustası, adaletin ve yiğitliğin simgesi Köroğlu dünyadaki diğer kahramanlardan daha üstün nitelikler taşıyor. Dünya Robin Hood’u dizilerle, sinema filmleriyle tanıdı. Tanıtımda sinema ve dizilerin gücünü önemsiyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’dan da destek talep ettik. Köroğlu efsanesini tüm dünyaya sinema ve dizi filmlerle duyurmak istiyoruz. UNESCO Türk Dünyası Dünya Belleği Unsurları kayıtlarında yer alan Köroğlu’nun UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne alınması için de çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki yıllarda Türk Cumhuriyetleri ile ‘Köroğlu Kardeşliği’ kuracağız. Kardeş şehirler olarak, birlikte hareket edeceğiz. Türk Dünyası’nın Kültür Bakanları Zirvesi’ni, hatta Devlet Başkanları’nın katılacağı bir zirveyi Bolu’da düzenlemeyi de planlıyoruz.
Ayrıca ‘Uluslararası Nevruz Şenlikleri’ gibi bir projeye de imza atmak istiyoruz. Çünkü dünyada tek Nevruz Tepesi var. O da Seben Alpagut Köyü’nde. Ve Nevruz Türk dünyasını heyecanlandıran, birleştiren ortak değerlerinden biri.”
TÜRK DÜNYASININ MERKEZİ OLACAK
5 yıl önce ‘Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali’ni başlatarak Türk dünyasında Köroğlu ile Bolu’yu bütünleştiren Bolu Belediyesi, şimdi de ‘Uluslararası Türk Dünyası Köroğlu Parkı’ projesini hayata geçiriyor. Geçen yıl açılan ‘Uluslararası Köroğlu Heykeli ve Kaide Binası Tasarım Yarışması’nda birinci olan Kazak Mimar Yedil Tussibbekov ve Heykeltraş Murat Mansurov’un imzasını taşıyan heykel ve kaide binasının yer alacağı park, 75 bin metrekare bir alana yapılacak. Ankara-İstanbul TEM Otoyolu’ndan da görülebilecek 30 metre yüksekliğindeki dev Köroğlu Heykeli Bolu’dan Türk dünyasını selamlarken; parkta, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova gibi Asya’dan Anadolu topraklarına ve Balkanlara kadar uzanan 16 Türk devletini temsilen Köroğlu heykelleri yer alacak. Türk dünyası ülkeleri de bu sayede kendi Köroğlu efsanelerini yansıtabilecek. Türk dünyasının özelliklerini yansıtan bir kültür, sanat ve spor merkezi olması hedeflenen parkta, Köroğlu Müzesi, Türk Dünyası Araştırma ve Kültür Merkezi, kongre merkezi, spor ve at binme eğitimlerinin verileceği alanlar da yer alacak.