Korkunç sinyal!
Credit Suisse'in son araştırmasına göre zenginliğin gelire oranı rekor seviyelere ulaştı. Uzmanlar bu haberi korkutucu olarak yorumladı çünkü...
Credit Suisse’e göre zenginliğin gelire oranı yeni bir rekor kırdı. Amerika'da zenginliğin artması iyi bir haber gibi görünebilir ama bu aynı zamanda ekonomik sorun anlamına da gelebilir.
Söz konusu oranın bu kadar yükselmesi son kez Büyük Buhran sırasında oldu. Diğer yüksek seviyeler ise 1999’da dotcom balonunun patlamasından önce ve 2007’de konut piyasasının çöküşünden hemen önce yaşandı. Bu zamanlarda zenginlik, yükselen hisse senedi piyasasının etkisiyle fırladı ve bu çoğunlukla zenginlere yaradı. Orta sınıfın ise geliri fark yaratacak derecede büyümedi.
CNN Money'de yer alan habere göre Credit Suisse analistleri zenginlik-gelir oranının yüzde 6.5 olduğunu bildirdi. 100 yılı aşkın süredir bu oran umumiyetle yüzde 4 ile 5 arasında gerçekleşmişti. Credit Suisse raporunda, "Bu anormal derecede yüksek refah gelir oranları geçmişte her zaman resesyona işaret olduğu için bir endişe sinyali olarak yorumlanmalıdır" dendi.
ABD'de yetişkinlerin kişi başına zenginliği 2008 yılından bu yana her yıl arttı. Credit Suisse raporuna göre ortalama servet 2006 yılındaki kriz öncesi zirveden yüzde 19 daha yukarıda. Ve ABD hane halkının varlığına 2008 yılından beri 31,5 trilyon dolar eklendi.
Uzmanlar özellikle durgunluktan sonra servetin geliri geride bırakmasının normal olduğunu söyledi. Ancak servet bu kadar hızlı artarsa insanların zenginlik konusunda aşırı iyimser hissetmeleri sorunu ile karşı karşıya kalınacağı belirtildi.
Gelir eşitsizliği arttığında varlık balonları olasılığının da yükseldiğini söyleyen Arkansas Bankacılar Birliği Başkanı Tim Yeager; "Borsa ve finans sektörü her zaman en yüksek getiriyi arar ve balonları daha olası hale getirir. Borsa ne zaman yükselse daha fazla insan hisse senedi piyasasına yönelir ve bu da bekleyen balonun oluşturulmasını güçlendirir" dedi. Yeager, geçtiğimiz 15 yıl içinde servet-gelir oranları ile ilgili endişe verici üç dönem yaşandığını kaydederken; "Varlık balonları daha sık hale geliyor ve bu finansal istikrarsızlığa neden oluyor" dedi.
Ameriprise kıdemli ekonomisti Russell Price denklemin gelir tarafının yakında dengeleneceğini umduğunu belirtti. Price; "İşgücü piyasasındaki gevşeklik bitiyor ve iş yaratmadaki büyüme çok cesaret verici. Bu ikisi ücretlerin artırılması için gerekli" dedi.
Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen; Cuma günü yaptığı konuşmasında artan eşitsizliğin ekonomiyi bozabileceğini söyledi. Yellen; "Bu eşitsizliği artırdığımız son birkaç on yılda en üst gelir grubu önemli bir gelir ve servet kazanımları elde ederken çoğunluğun yaşam standartlarında artan tek şey durgunluk oldu” dedi. (The Lira)