Konut fiyatlarında balon yok, zirve var
Konut fiyatları balon tartışmalarına rağmen yükseliyor. Küresel Konut Fiyat Endeksi’nde Türkiye, yıllık yüzde 18.6 artışla Hong Kong’un ardından ikinci sıraya oturdu, Avrupa’da ise zirveye çıktı
Türkiye’de gayrimenkul sektörü hızla gelişiyor. Her geçen gün yükselen yeni binalarla sektör büyümesini sürdürürken konut fiyatları da aynı oranda artıyor. Fiyatlarda yıllık yüzde 20’leri bulan artış, ‘balon’ tartışmalarını da her zaman sıcak tutuyor. Ancak bu tartışma sonuçlanabilmiş değil. Uluslararası finans kuruluşları da dahil bir kesim balonun şişmeye başladığını savunurken, sektör temsilcilerine göre de fiyatların daha ilerleyecek yolu var.
Emlak danışmanlık şirketi Knight Frank’ın yayımladığı Küresel Konut Fiyat Endeksi, Türkiye’de ‘balon’ tartışmalarını yeniden gündeme taşıyacak verileri ortaya koydu. Rapora göre Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 18.6 artışla Hong Kong’dan sonra dünyada konut fiyatlarının en yüksek artış kaydettiği ikinci ülke oldu. Bu rakam, Türkiye’yi Avrupa ülkeleri arasında zirveye taşıdı.
Ukrayna’da büyük kayıp
Endekse göre dünyada konut fiyatları yılın ilk çeyreğinde yalnızca yüzde 0.3 artış gösterdi. 56 ülkenin yer aldığı endeksin yüzde 75’inde fiyatlar yükseldi ya da sabit kaldı. Endekse göre, dünyada en fiyatların en çok yükseldiği ülke yüzde 18.7 ile Hong Kong oldu. Hong Kong’un hemen ardından yüzde 18.6 ile Türkiye geldi. İrlanda, Lüksemburg ve Estonya iki haneli artış rakamlarıyla ilk 5’te yer aldı. Endeks, Avrupa ülkelerine göre sıralandığında, Türkiye fiyat artışında liderliğe yerleşti. Türkiye’yi İrlanda, Lüksemburg, Estonya ve İzlanda takip etti.
Endekse göre 56 ülke arasından 14 ülkede fiyatlar geriledi. Konut fiyatlarında en büyük kayıp yüzde 15.5 ile Ukrayna’da yaşandı. Ukrayna’yı yüzde 8.2 ile Kıbrıs takip ederken, konut fiyatlarındaki artış hızını yavaşlatmak amacıyla tedbirler alan Çin’in çabaları sonuç verdi. Ülkede fiyatlar yüzde 6.4 geriledi. Dubai’de yüzde 6.1’lik gerileme yaşandı. Temerrüde düşen Yunanistan’da da konut fiyatları yüzde 6.1 azaldı.
Dünyada artış trendi sürecek
ENDEKSE göre, küresel konut fiyatlarının yukarı yönlü trendi 2015 yılında da devam edecek. Özellikle Avrupa, Ortadoğu ve Asya Pasifik bölgelerinde konut fiyatlarının güçlü artış trendlerini devam ettirdiği görülüyor. Çin, Singapur gibi ülkelerin aldıkları tedbirler sayesinde konut fiyatlarındaki artış hızında yavaşlama sağladığı görülürken, fiyatlarda yukarı hareketin daha çok Pasifik ve Avrupa bölgelerine kaydığı izleniyor.
Yıl içinde Fed’in faiz politikasıyla ilgili beklenen değişim olursa, gayrimenkul fiyatlarında dalgalanmalar olması bekleniyor.
Türkiye’de ise 2015 yılının ilk yarısında konut sektöründe canlılığın sürmesi bekleniyor. Fiyatlardaki artışın talebe bağlı olarak devam edeceği öngörülüyor. Ancak Fed kararı, koalisyon ya da erken seçim gelişmeleri, jeopolitik riskler nedeniyle talepte geçici bir dalgalanma olacağı ifade ediliyor.
Fiyatlar neden yükseliyor?
- Arsa ve artan inşaat malzemesi maliyetlerinin fiyatlara yansıtılması
- Yabancı yatırımcı ilgisi
- Türkiye’nin ekonomik istikrarını sürdürmesi
- Konut kredilerine olan talebin yükselmesi
- İstanbul’un marka şehir olarak dünyanın dört bir yanından yatırımcı ilgisi görmesi
- İstanbul’un finansal bir merkez olması için yapılan çalışmalar
- Alt yapı projelerinin cazibe merkezi ve ilgi yaratması
- Ulaşım projelerinin geliştirilmesi
- Kentsel dönüşüm projelerinin hız kazanması
- Konut alımını ve tasarrufu teşvik amacıyla alınan önemlerin sektörü canlı tutmas
Merkez Bankası % 18.5 artış diyor
MERKEZ Bankası, bu haftanın başında Türkiye Konut Fiyat Endeksi’nin (TKFE), Nisan ayı verilerini açıkladı. Merkez Bankası’na göre fiyatlar bir yılın aynı ayına göre yüzde 18.50 yükseldi. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar 2014 yılı Nisan ayında 1.365 TL/metrekare iken 2015 yılı Nisan ayında 1.596 TL/metrekare olarak gerçekleşti. İllere göre de fiyat artışlarını açıklayan Merkez Bankası’na göre, Türkiye’de konut fiyatlarının en çok yükseldiği il İstanbul oldu. Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir yükseliş gösteren İstanbul’da yıllık bazda yükseliş yüzde 28.61’e kadar tırmandı.