Kontrollü hamle
Merkez Bankası PPK toplantısında Geç Likidite Penceresi ile gecelik borç verme faizinde kontrollü artışa gitti. TCMB, ihtiyaç duyulması halinde ek parasal sıkılaştırma yapacağını açıkladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasaların merakla beklediği yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından kontrollü hamle kararı çıktı. TCMB faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı yüzde 7.25’te, politika faiz oranı yüzde 8’de bıraktı. Marjinal fonlama oranını yüzde 8.5’ten yüzde 9.25’e yükseltti. Merkez Bankası ayrıca Geç Likidite Penceresi’nde borç verme faiz oranını yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltti.
Gelişmeleri izliyor
TCMB ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini belirtti. TCMB aldığı kararla sadeleşme yerine yeniden likidite politikalarını uygulayacağını gösterdi. Ekonomistler faiz koridorunun alt bandı ve politika faizinin sabit tutulmasını, “Merkez Bankası kalıcı bir hamle ile ekonomik toparlanmadaki kırılganlığı bozmak istemedi ve yurt dışı gelişmeleri izlemeyi tercih etti” şeklinde yorumladı.
“Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir” söylemine yer verilen PPK açıklamasında, “İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır” mesajına yer verildi.
Enflasyon yükselişte
Açıklamada kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörüldü. Enflasyondaki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verildiği belirtildi. Açıklamada; “Son Kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırdı” denildi.
Dolardan sert tepki
TCMB’nin faiz kararının ardından dolar/TL sert tepki verdi. PPK öncesi 3.7370 seviyesinde olan dolar/TL, 3.8299’a kadar yükseldi. Kapanışta ise kur 2.7658 TL düzeyine indi.
Gerekirse ek önlem alır
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabı üzerinden “TCMB fiyat istikrarı için parasal sıkılaştırmaya gitti. Gerekirse ek sıkılaştırma yapabileceğini ifade etti, olumlu” dedi.
Kim daha çok ters köşe yaptı?
Genel beklentinin aksine sadece faiz koridorunun üst bandında artırıma giden Merkez Bankası, piyasaları şaşırttı. Ancak bu bir ilk değil. TCMB, Mart 2005’ten bu yana verdiği 147 faiz kararının 42’sinde piyasaları hazırlıksız yakaladı. Bloomberg News’in haberine göre, eğer TCMB’nin kullandığı bir ya da daha fazla politika faizi oranı medyan beklentiden farklı belirlenirse para politikası kararları sürpriz sayılıyor. Murat Çetinkaya’nın başkanlık görevine gelmesinden bu yana alınan 10 faiz kararından 4’ü sürpriz kararlar oldu. TCMB’nin bir önceki Başkanı Erdem Başçı’nın Nisan 2011 ve Nisan 2016 arasındaki görev döneminde alınan faiz kararlarında sürpriz oranı yüzde 27 seviyesindeydi.
Sadeleşme resmen bitti
DNG Danışmanlık’tan Fatih Keresteci, “TCMB sadeleştirmeyi resmen sonlandırdı. Yukarıda çift bantlı bir koridor uygulaması var. Sıkı likidite politikası ile kontrol amaçlanacak” değerlendirmesini yaptı.
Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Merkez Bankası’nın faiz koridoru sistemini yeniden daha etkili kullanmaya başladığını ifade etti. Yılmaz, “Politika faizini sabit tutmasından, aslen yurt dışındaki gelişmelerden kaynaklanan kur oynaklığına karşı Merkez Bankası henüz kalıcı bir hamle yapmamayı ve gelişmeleri koridor esnekliğini kullanarak gözlemlemeyi tercih ettiği anlaşılıyor” dedi.