Komşu için acil durum
Yunanistan, kreditörlerin istediği kesintileri kabul etmedi ve görüşmeler sonuçsuz kaldı. Avrupa Komisyonu, iflas ihtimaline karşı acil durum planları yapmaya başladı. Enerji, tıbbi ve eczane stokları için çözüm aranıyor
İflasın eşiğindeki Yunanistan, ülkeye nakit akışının yeniden sağlanmasına yönelik kreditörleriyle olan müzakerelerde uzlaşma sağlayamadı. Brüksel’de Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Avrupa Komisyonu arasında çözüm bulmak amacıyla gerçekleşen görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. Yunan Hükümeti’nin sunduğu son teklifler kurumlar tarafından tatmin edici bulunmadı.
Kreditörlerin anlaşma sağlanması için memur ve emekli maaşlarında yeni kesintilerle birlikte kalıcı olarak yıllık bazda 2 milyar euroluk ek tedbir talebinde bulunması, görüşmelerin kesilmesine neden oldu. Yunanistan’ın vadesi dolan borçlarını ödeyebilmesi için ihtiyaç duyduğu finansman sorununun çözümü 18 Haziran Perşembe günkü Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına kaldı.
1.6 milyar euroyu nasıl ödeyecek?
Avrupa Komisyonu’nun Alman üyesi Guenther Oettinger de hafta sonu Yunanistan ile kreditörler arasında ülkeyi Euro Bölgesi’nde tutmak ve temerrüde düşmesini engellemek için yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından artık ‘acil durum’ hazırlıkları yapılmasının zamanının geldiğini açıkladı. Atina’nın çıkmaza giren müzakerelerde bir çözüm yolu bulmak için iki haftası bulunuyor. Yunanistan bu süre sonunda IMF’ye 1.6 milyar euro ödeme yapması gerekiyor. Borçlarını ödeyememesi durumunda ülkeyi borçlanamama ve Euro Bölgesi’nden çıkma tehlikeleri bekliyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in siyasi partisinde kıdemli bir görevde olan Oettinger, “Yunanistan olağanüstü hale gireceği için bizim de bir acil durum planı hazırlamamız şart. Enerji stokları, polis maaşları, tıbbi stoklar, eczane stokları ve daha birçok şeyin hazırlanması gerek” dedi.
Daha fazla taviz vermeyiz
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, hükümetin Yunan halkının iradesi doğrultusunda hareket ettiğini belirterek, kimsenin demokrasiyi gömmeye hakkı bulunmadığını söyledi. Yunanistan’ın tezlerinin kurumlar tarafından kabulleninceye kadar beklemekte kararlı olduğunu belirten Tsipras, “Memorandumların 5 yıllık talanından sonra kurumların memur ve emekli maaşlarında yeni kesintilerle ilgili ısrarı, sadece siyasi bir amaç ile açıklanabilir. Kurumlar gerçekliğe geçinceye kadar sabırla bekleyeceğiz” dedi.
Başbakan Tsipras, Yunanistan’ın kreditörleriyle uzlaşma konusunda samimi adımlar attığını ancak bunun zafiyet olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis de ülkesinin müzakerelerde elinden gelen tüm çabayı gösterdiğini ve yapacak başka şeyi kalmadığını belirterek, sıranın Avrupa’da olduğunu söyledi. Varoufakis, “Bugün çok güzel bir gün. Sonunda temizlik aşamasına geldik. Yunanistan dün ‘Yeter, buraya kadar’ dedi. Şimdi Avrupalılar’ın karar alması lazım” ifadelerini kullandı.