Komşu’da pamuk bırakmadık
Çiftçi para etmiyor diye pamuk ekmedi. Sanayici pamuksuz kaldı. Yunanistan’a yönelen sanayici Komşu’da ne varsa aldı. Yetmedi şimdi Avustralya pamuğu bekleniyor. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, emtia fiyatları ve stoksuz çalışma yüzünden pamuk talebinin patladığını, pamuk ithalatının 1 milyon tonu geçeceğini söyledi
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, artan emtia fiyatları ve iç piyasadaki stoksuz çalışma yüzünden pamuk talebinin patladığını söyledi. Türkiye’nin geçen yıl 1 milyon tona yakın pamuk ithal ettiğini kaydeden Gülle, “Dünyadaki gelişmeler ve emtia fiyatlarındaki artışlar büyük önem arzediyor. Tekstil hammaddelerinde de ciddi artış var. Bu da beraberinde yüksek talebi getiriyor. Türkiye’de son dönemde herkes stoksuz çalıştı. Türkiye’de satacak pamuk kalmadı. Yunanistan’da pamuk bırakmadık. Şu anda herkes Avustralya’da yeni çıkacak pamuğu bekliyor. Avustralya pamuğu için kontratlar yapıldı ama bir sorun çıkarsa sektörde ciddi sıkıntı yaşanır” dedi.
Çiftçi pişman olacak
Türkiye’de çiftçilerin bu yıl pamuk ekmediğine pişman olacağını kaydeden İsmail Gülle, yüksek talep yüzünden ithalatın 1 milyon tonu aşacağını vurguladı. Gülle, “Türkiye’de maalesef sağlıklı ve düzenli bir üretim politikası yok. Ekilmesi gereken birçok alan kullanılmıyor. Çiftçi bir yıl ektiğini bir sonraki yıl ekmiyor ya da bir önceki yıl fazla para eden ürünü hepsi birden ekme yoluna gidiyor. Bu yüzden hammadde sıkıntısı yaşanıyor. Tıpkı bu yıl pamukta yaşandığı gibi... Geçen yıl 1 milyon tona yakın olan ithalat 2017 yılında 1 milyon tonu geçer. Pamuk en son Türkiye’de 8.3 TL’yi gördü. Bu 2011 yılındaki pamuk fiyatına yakın ancak o zaman dolar düşüktü. 2011’de 5 dolar seviyesindeydi fiyat. Bu yıl 2.5 dolarda aynı seviyeyi yakaladı” diye konuştu.
Alternatifimiz yok
2016 gibi zor bir yılın ardından sektörün toparlanmaya başladığına da değinen Gülle, şöyle devam etti: “Darbe girişimi, terör gibi olumsuz gelişmeler yüzünden Türkiye ciddi haksızlıklar yaşadı. Sipariş iptalleri yaşandı, Türkiye’ye gelme konusunda çekimser kalanlar oldu. Ancak bu olumsuz süreç bitti. Türkiye’ye bir dönüş var. Yılbaşından bu yana Avrupa pazarına ihracatımızda yüzde 10’a ulaşan bir artış söz konusu. Bunun yanı sıra Irak, İsrail, Amerika ve Afrika ülkelerinin bir kısmında da artışlar var. En büyük pazarımız olan Almanya’da tekstil ve moda federasyonu başkanı bir yazı yazdı ve ‘Türkiye’ye siparişleri azalttık ama Türkiye’nin bir alternatifi yok. İlişkilerimizi yeniden güçlendirmeliyiz’ mesajını verdi. Bu mesaj çok büyük önem arzediyor.”
Bu yıla ihracat açısında iyi başladıklarını dile getiren İsmail Gülle, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yüzde 15 ile başlayan Ocak ayı ihracat artışı bugün itibarıyla yüzde 12 civarında bir artışla gidiyor. Tekstil ve hazır giyim sektörü haricinde de bütün sektörlerde artış var. Bu bizim açımızdan memnuniyet verici. Tesktil sektörü emek-yoğun sektör olduğu için olumsuz imajı var. Oysa bu sektör yaklaşık 9 dolar seviyesindeki ortalama kilogram ihracat değeri ile katkı yapıyor bu ülkeye. Dolayısıyla Türkiye’nin ihracat ortalaması 1.6 dolar olduğu yerde 9 dolarlık ihracat yapan sektörün daha fazla saygı duyulması gerektiği kanaatindeyim. Yıl sonuna baktığımızda bu yıl hedefin üzerinde bir ihracat rakamına ulaşacağımızı tahmin ediyorum. 152 milyar doların üzerine çıkıp 2012’deki ihracat rekorunu yakalayabiliriz.”