Komşu asıl şimdi yandı!
Siyasi bir kaosun içine sürüklenen Yunanistan’ın Haziran sonuna kadar parası kaldı
Hükümet kurma görevini alan AB-IMF karşıtı Tsipras’ın da hükümeti kuramaması halinde sıra PASOK’a geçecek. Ancak PASOK’a hiç şans tanınmıyor. Bu durumda 30 gün içinde yeniden seçime gidilecek ve kurtarma paketi askıya alınacak. Hükümet kurulamazsa Komşu birkaç hafta içinde iflasa sürüklenebilir.
AB ve IMF’nin ön koşul olarak sunduğu kemer sıkma önlemlerini kabul ettikten sonra “kurtarıldı” gözüyle bakılan Yunanistan Pazar günkü seçimlerden sonra yeniden iflasa doğru ilerliyor. Ülkede koalisyon kurmaya yönelik ilk görüşmeler başarısız olurken Maliye Bakanlığı yetkilileri hükümet kurulamazsa Yunanistan’ın sadece Haziran sonuna yetecek kadar parası olduğunu ifade ediyor.
Yeni yardım alabilmek için gelecek ay, 2013 ve 2014 yılında yapılması istenen 11 milyar euroluk bütçe kısıntısının belirlenmesi gerekiyor. Yunanistan’ın AB-IMF kurtarma paketine karşı çıkan Radikal Sol Koalisyon Partisi’nin hükümet kurma görevini üstlenmesi de Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılabileceği endişelerini yeniden alevlendirdi. Pazar günü yapılan genel seçimde beklenmedik bir sonuçla ikinci parti konumuna gelen Radikal Sol Koalisyon’un 37 yaşındaki lideri Alexis Tsipras, Yunanistan’ın mali yardım karşılığında verdiği sözlerin seçim sonuçlarına göre hükümsüz olduğunu söyledi.
Almanya’dan Tsipras’a sert cevap
Tsipras’ın bu açıklamalarına Almanya’dan sert yanıt geldi. Almanya’nın önde gelen siyasetçileri kurtarma paketinde yer alan şartların karşılanmaması halinde Yunanistan’a yeni mali yardımın verilmeyeceği uyarısında bulundu.
Yunanistan’ın mali yardım anlaşmasına nihai halini vererek, halka tasarruf tedbirlerini dayatan iki ana siyasi partinin Pazar günü yapılan seçimlerde başarısız olması, ülkeyi siyasi bir açmaza yaklaştırdı. Avrupa Parlamentosu’nun Başkanı Martin Schulz, yaptığı açıklamada “Mutabakata saygılı olunması zorunludur. Bu konuyu tekrar görüşmemiz gerektiğini düşünmüyorum” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi CDU’nun iktidar ortaklarından Bavyeralı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) üst düzey üyelerinden Gerda Hasselfeldt ise “Bu konuda pozisyonumuz değişmedi. Mali yardım ancak şartlar karşılandığında serbest bırakılabilir” diye konuştu.
Yunanistan iflas etmek istemiyorsa, 11.5 milyar euroluk bir sonraki mali yardım dilimini almak için daha önce üzerinde anlaşılan harcama kesintilerini gelecek ay sonuna kadar parlamentodan onaylatmak zorunda. Ülkede yapılan seçimlerin ardından ortaya çıkan siyasi açmaz ise gereken tasarruf önlemlerinin takvimde belirlenen zamana göre alınıp alınamayacağı konusunda endişe yaratıyor.
Tsipras: Bankalar kamuya devredilmeli
Yunanistan’da Sol Koalisyon partisinin başkanı Alexis Tsipras, Pazar günü yapılan genel seçimlerde ülkenin aldığı mali yardımı destekleyen partilerin seçmenler tarafından reddedilmesinin ardından Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan alınan mali yardım karşılığında verilen sözlerin hükümsüz olduğunu söyledi. Partisi genel seçimlerde ikinci gelen Tsipras’a dün hükümeti kurma yetkisi verildi. Bankaların kamu kontrolü altına girmesini istediğini söyleyen Tsipras ayrıca Yunanistan‘ın borçlarının geçerli olup olmadığının uluslararası bir komisyonca incelenmesi çağrısında bulundu.
ERTELEME GELSİN YOKSA FİŞİ ÇEKİLİR
‘Kriz Kahini’ lakaplı Nouriel Roubini, Yunanistan’daki yaşanan son gelişmeleri twitter’la uyardı. Roubini, IMF ve AB’nin Yunanistan’la yapacağı Gözden Geçirme görüşmelerini ertelemesi gerektiğini söyledi. Roubini, “Yoksa Yunanistan’ın fişi çekilir” dedi.
Yunanistan piyasaları ateşin içine attı
Yunanistan’da yaşanan siyasi krizin yeniden Euro Bölgesi’ni riske atması piyasaları da sarsıyor. Euro, Tsipras’ın açıklamalarının ardından dolar karşısında 1.30 seviyesinin altını gördü. Dolar karşısında 1.2984 seviyesine kadar geriledi. Atina Borsası yüzde 4’e yakın gerilerken Paris Borsası’nda kayıp yüzde 2’yi aştı. Atina Borsası’nda son 2 günde yaşanan düşüş yüzde 10’u aştı. Alman Borsası da yüzde 1 düştü. Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini Hollande’ın kazanmasının ardından “Fransa-Almanya uyumu bozulabilir” söylemleri de piyasaları tedirgin ediyor. Dün yurtdışı borsalardaki sert düşüşlerden fazla etkilenmeyen İMKB günü sadece yüzde 0.1’lik kayıpla tamamladı. Paritedeki sert düşüşün etkisiyle önceki gün 1.7590 TL’den kapanan dolar 1.7820 TL’ye çıktı.