Kiracılar dikkat, deprem bölgesinde fırsatçılar harekete geçti! Parayı alamazlar
Deprem sonrasında kiracılara ödenmesi kararlaştırılan desteklerin ardından bazı fırsatçı ev sahipleri de harekete geçti. 'Kira bedeli' haricinde kiracılara ödenecek 2 bin lirayı ve 10 bin lira hane başı desteği isteyen bazı ev sahipleri, kiracıları arayarak ya da emlakçılar vasıtasıyla taciz ediyorlar. Ancak bu durum suç teşkil ediyor.
Özge Seren Doğu | gazetevatan.com
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki yıkıcı depremlerin ardından can kayıpları artıyor. Vatandaşlar bulunduğu kenti terk ediyor ya da evine giremediği için başka yerlerde kalıyor. Deprem bölgelerinde hasar gören evlerde hala kiracı olarak yaşamak zorunda olan kişiler de bulunuyor.
DEVLET DESTEKLERİ... KİRA KONTRATI ZORUNLULUĞU YOK
Devlet tarafından deprem bölgesindeki vatandaşlara 10 bin lira hane başı nakdi destek ödemesi yapılıyor. Ayrıca kiracı ve ev sahibi farkı olmaksızın konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı tespit edilen afetzedelere 15 bin TL taşınma yardımı, ev sahiplerine aylık 5 bin TL, kiracılara da aylık 2 bin TL barınma yardımı yapılıyor.
Yıllık olarak ev sahiplerine 60 bin lira, kiracılara da 24 bin lira destek ödemesi yapılmış olacak. Destek ödemeleri için kira kontratı zorunluluğu da aranmıyor.
FIRSATÇI EV SAHİPLERİ HAREKETE GEÇTİ
Deprem sonrasında vatandaşlara ödenmesi kararlaştırılan bu desteklerin ardından fırsatçı ev sahipleri ‘zor zaman’ demeden harekete geçti. Bazı ev sahipleri, kiracılara verilen yardımların kendilerinin hakkı olduğunu belirterek, yardım bedelini onlardan talep ediyor.
KİRACIYA ÖDENEN DESTEKLERİ EV SAHİPLERİ İSTİYOR
Bunun yakın bir örneği de Diyarbakır’da yaşandı. Verilecek desteklerin duyurulmasının ardından depremde hasar alan binada evi olan bir kişi, kiracısı B. Y'yi aradı ve ‘kira bedeli haricinde’ aylık olarak kiracıya ödenecek 2 bin liranın ve 10 bin lira hane başı desteğin kendisine ödenmesini istedi. Buna gerekçe olarak da ‘ev kendisinin olduğu için bu paranın ev sahibinin, yani kendisinin hakkı olduğunu’ iddia etti. Kiracının hesabına aktarılan desteklerin kendisine ödenmesini talep etti.
KİRACILARLA EV SAHİPLERİ ARASINDA SORUN YAŞANIYOR
Özellikle deprem bölgesindeki kentlerde kiracılarla ev sahipleri arasında 'kira yardımı' nedeniyle sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Henüz basına yansımayan pek çok olay da bulunuyor.
Konu ile ilgili Avukat Cansen Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. Böyle bir ev sahibi ile karşılaşan kiracının neler yapabileceği, nereye şikayet edebileceği gibi konulara da detaylı yer verdi.
Avukat Cansen Erdoğan, “Son zamanlarda evde oturan kiracılara ödenen desteğin ev sahipleri tarafından talep edildiği, onların kendi hakkı olduğu ve bu konu hakkında da ciddi tartışmalar yaşandığı haberleri hepimizin kulağına geliyor. Özellikle ev sahipleri, emlakçılar aracılığı ile 10 bin liralık hane yardımının kendilerinin hakkı olduğunu söyleyerek kendilerine ödenmesini istediğini duyuyoruz” dedi.
SAVCILIKLARA YA DA KAYMAKAMLIKLARA BAŞVURULABİLİR
Kiracılardan bu paranın talep edilmesinin suç teşkil ettiğine dikkat çeken Avukat Erdoğan, “Gerek bu kiracılara yapılan 2 bin liralık kira yardımı, gerekse 10 bin lira hane başına destek ödemesi, AFAD tarafından yapıyor ve direk hak sahiplerinin hesaplarına yatırılıyor.
Normal şartlarda ev sahiplerinin kiracıların hesaplarına ödenen bu desteği talep etmesi otomatik olarak suç teşkil ediyor. Bu suçu işleyenlerin de fırsatçılık yapan bu şahısların da, tüzel kişilerin de suç duyurusunda bulunularak şikayet edilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili olarak savcılıklara suç duyurusunda bulunulması gerekli. Yine çok önemli bir nokta; kaymakamlıklara müracaat edilerek bu durumun belirtilmesi gerekiyor. Hem adli hem de idari her türlü işlem de bu şekilde başlatılabiliyor.
"KİRACI ALDIĞI YARDIMI EV SAHİBİNE ÖDEMEZ"
Bu yapılan yardımlar, yani AFAD tarafından ödenen destekler ikametgah verileri dikkate alınarak yapılıyor. Yani bizzat devlet tarafından kiracıya ödenecek şu kadar, ev sahibine ödenecek şu kadar diye belirtildiği için kiracı kimse onun hesabına bizzat yatırılıyor. Dolayısıyla kiracı aldığı bu yardımı devlet tarafından verilen karar gereği ev sahibine yapmayacak. Yapılırsa da kaymakamlıklara başvurarak ya da savcılıklara suç duyurusunda bulunarak kendisinin bu konu ile ilgili taciz edildiğini bildirme hakkı mevcut” ifadelerini kullandı.
'ONARIM BEDELİ' SORUSU
Çok fazlaca sorulan bir soru da evden çıktıktan sonraki onarım bedelini kimin ödeyeceği. Bu konuya da açıklık getiren Erdoğan şöyle konuştu:
Normalde kiracılar evin maliki olmadığı için evde meydana gelen en ufak hasarda, en ufak onarım gerektiren işte bunların yapılması için direk ev sahibini arıyordu. Çok sorulan bir soru da şu:
Ev hasarlı olduğu için bu ödenecek para kiracının hakkı olduğu, yani onların hesabına yatırıldığı için, kiracı çıktıktan sonra evde oluşan hasara kiracı da sebebiyet vermemesi sebebiyle bu onarım bedeline kim katlanacak?
KİRACILARA ÖDENEN PARAYI ALMAYA ÇALIŞIRLARSA CEZASI VAR
Avukat Cansen Erdoğan, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
Bunda şuna karar verilmiş; yapılan yardım depremde oluşan taşınmaz hasarını karşılamak için verilmiyor. Harici bir destek olarak veriliyor. Yani bundan sonraki yaşamını idame edebilmesi, barınma ihtiyacını karşılayabilmesi için.
Dolayısıyla kanun gereği ve verilen karar gereği bu verilen hane başı destek ve kira yardımı, bu taşınmazın onarımı ve hasarın giderilmesi için verilmediğinden kiracının yükümlülüğünde olmayacak. Yine bu onarım ev sahibinin yükümlülüğünde olacak. Bu sebeple ev sahipleri kiracılara ödenen yardımdan ya da hane başı destekten pay alamayacaklar.
Almaya çalışırlarsa da bunlarla ilgili yapılacak olan şikayetlerle adli ve idari cezaya çarptırılacaklar. Bu konu net olarak bildirilmiş, altı çizilmiş ve kesin hükme bağlanmış.